Büszke lenne magára a kormány házi elemzője, ha kilépnénk az emberi jogi egyezményből

  • narancs.hu
  • 2017. március 22.

Belpol

A kormány háza táján azért orroltak meg a strasbourgi bíróságra, mert kártérítést ítélt meg két menedékkérőnek.

Az Alapjogokért Központ tegnapi közleményében azt ajánlotta a kormánynak, hogy támadja meg a strasbourgi bíróság múlt heti ítéletét, melyben a bírák kártérítést ítéltek meg két, Magyarországon is megfordult bangladesi menedékkérőnek. A központ azt is javasolta, hogy a kormány ne fizessen, és ha ebből problémái adódnának, végső soron fontolja meg az ország kilépését az Emberi Jogok Európai Egyezményéből, így a strasbourgi bíróság joghatósága alól.

„Roppant büszke lennék magamra, ha a kormány ezt meglépné” – mondta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Szerinte a gond nem az egyezménnyel, hanem a bírósággal van, mert az elmúlt időszakban nagyon erősen aktivista álláspontot vett fel, és rendre a magánszemélyeknek, civil szervezeteknek ad igazat a részes államok kormányaival szemben. Szánthó azt is mondta, „a káros emberi jogi fundamentalista irányzat mindenféle emberi igényből korlátozhatatlan jogot csinál”.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász (aki korábban ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek is bejelentkezett) ezzel szemben úgy látta, semmi értelme nem lenne kilépni abból az emberi jogi rendszerből, amelyhez Magyarország első rendszerváltó államként csatlakozott. Hangsúlyozta, a bíróság nem menekültstátuszt akart adni a két bangladesi kérelmezőnek, csupán azt mondta ki, nekik is joguk van a tisztességes menekültügyi eljáráshoz, ami a magyarországi tranzitzónákban már 2015-ben sem volt biztosított.

Az Alapjogokért Központ 2013-ban alakult, egyes alapítói erősen kötődnek a KDNP ifjúsági szervezetéhez. Fő támogatói közé tartozik a Fidesz pártalapítványa és a Századvég is.

(Leadkép: Demokrata)

Figyelmébe ajánljuk

Címszereplők

  • Kiss Annamária

Az elmúlt évad során a Katona József Színházban is láthattuk Médeia drámáját (Bagossy Júlia rendezésében), de hogy ne menjünk messzire, a Jurányiban is futott a Czukor Balázs által színre vitt változat.

Feladatmegoldás

Az OSA Archívum nem először foglalkozik azzal, hogy a legnagyobb haláltábor hogyan él tovább a magyar történeti tudatban. (Auschwitzba 56 nap alatt 430 ezer vidéki magyar zsidót hurcoltak, és a tábor minden harmadik áldozata magyar volt.)

Ki a mi barátunk?

„Ha a határ kellő sűrűséggel átjárható, az megkönnyíti az emberek életét. Ha viszont nem, akkor ez természetesen nehézségeket okoz az ott élőknek, és elválasztja az embe­reket egymástól. Éppen ezért számunkra stratégiai kérdés az, hogy van-e elég határátkelési pont két ország között” – mondotta Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere kedden, a Veľký Horeš (Nagygéres) és a magyarországi Nagyrozvány közti rövid összekötő út átadó ünnepségén.

Mindent jól csináltunk

„A négy és fél órán át tartó tárgyalás során a fenyegetőző férfi egyetlen alkalommal sem közölte, hogy robbantásra készül” – ezt Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója közölte azon a múlt heti sajtótájékoztatón, amelyen a szeptember 20-án történtekről számolt be.

Arcah végnapjai

Alighanem az örmény–azeri konfliktus utolsó felvonásához ­érkeztünk a múlt héten. Azerbajdzsán visszanyerte ellenőrzését Hegyi-Karabah, a területén lévő, örmény többségű, s az 1992–1994-es háború óta magát függetlennek tudó enklávé ­fölött. Lesz-e maradása az itt élő 120 ezer örménynek, hogyan tékozolta el utolsó szövetségesét a térségben Moszkva, és ­maradtak-e jó fiúk a történet végén?

Herszoni történet

A háború alatt Herszon lakosságának java része elmenekült, csak néhány tízezren maradtak és dacoltak a megszállókkal. Olena férje nem sokkal azután halt meg, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a várost.

Nicsak, ki hallgat?

„Ma Magyarországon, ahol az állami beruházások még mindig jelentős mértékűek, ahol kormány által támogatott hitelkonstrukciók működnek, ahol az adórendszer kevéssé stabil, ahol állami cégek hiteleket vesznek fel üzleti bankoktól; nos, egy ilyen gazdaságban elég tág tere van annak, hogy alkuk köttessenek a kormány és a bankok között.”

"Amióta az eszemet tudom, Orbán a miniszterelnök"

  • Dusza Erika

A TASZ a napokban osztotta ki az idei SZABAD-díjakat, a fiatalok kategóriában a jelöltek között volt az ADOM Diákmozgalom is. A szervezet 16 esztendős kommunikációs vezetőjével és borsodi koordinátorával, Merucza Tibor Alexszel a fiatalok közéleti aktivizmusáról, személyes indíttatásról, jövőképről beszélgettünk.

Új szelek

Érezhetően megélénkült a kádermozgás Dunakeszi és Göd térségében, miután nyáron igazságügyi miniszterré nevezték ki Tuzson Bence országgyűlési képviselőt. Dunakeszin bizonytalanná vált a kormánypárti polgármester újraindítása, a város fideszesei pedig közben Gödöt is „felügyelik”.

„Uram, nem csak fólia lesz itt”

Dolgozni jöhet, de munka után menjen vissza a szállására. Vásárolhat a boltban, de eszébe ne jusson körülnézni a falunapon! Akiknek van rá hatalmuk, úgy ­próbálják szabályozni a vendégmunkások életét, hogy ittlétük minél kevesebb ellenérzést váltson ki a ­helyiekből. Mégis akadnak letelepedők.