Kósa úgy szívatná a Heinekent, hogy a Converse-nek azért ne fájjon

  • narancs.hu
  • 2017. március 22.

Belpol

Hol önkényuralmi jelkép a vörös csillag, hol nem.

A művészeti célú felhasználás mellett bizonyos esetekben meg kellene engedni a vörös csillag kereskedelmi célú ábrázolását is, amennyiben az nem utal a kommunista diktatúrára – mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a TV2 Mokka című műsorában.

Az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú felhasználását tiltó törvényjavaslat jelenleg a Parlament előtt fekszik. Tegnap délelőtt a hvg.hu arról írt, hogy a Fidesz-frakcióban is nagy ellenállást váltott ki a Heineken megszívatásának ötlete, így a párt rövid úton ejtheti azt. Délutánra a javaslatot előterjesztő Lázár János és Semjén Zsolt cáfolta ezt az értesülést, Lázár arról beszélt, meggyőzné képviselőtársait a magyar érdekek védelmének fontosságáról.

Kósa a TV2-ben azt mondta, egyes esetekben engednék a vörös csillagot, például a San Pellegrino ásványvíz vagy a Converse cipő márkajelében nem számít önkényuralminak a jelkép. A riporter felvetésére, miszerint a Heineken is jóval a kommunista időszak előtt kezdte alkalmazni a vörös csillagot, Kósa azzal felelt, hogy 1951-ben viszont egy időre levették a sörről, amivel szerinte maguk ismerték el, hogy önkényuralmi jelkép.

Korábbi kormánypárti nyilatkozatokkal ellentétben Kósa az interjúban arra utalt, hogy a vörös csillagot most nem kifejezetten a Heineken – Igazi Csíki Sör védjegyvita miatt vette elő a kormánypárt. „Két külön ügyről van szó, igaz, most összecsúsztak” – fogalmazott.

Az sajnos nem derült ki, mit tervez a kormány a Che Guevará-s pólókkal és ruházati kiegészítőkkel.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?