Cáfolja Csák János állításait az Akadémiai Dolgozók Fóruma

  • narancs.hu
  • 2023. január 23.

Belpol

A miniszter szerint óriási a javulás az alapítványi egyetemeknél. A számok mást mutatnak.

„Csák János miniszter óriási javulást lát az alapítványi kézbe adott egyetemeknél. Szerinte ennek köszönhető, hogy a publikációk, a hazai és külföldi hallgatók számában és különféle nemzetközi rangsorokon is előrelépés történt. A számok nem ezt mutatják” – írja a Facebookon az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF). 

A kulturális és innovációs miniszter vasárnap azt mondta, hogy óriási a javulás az alapítványi fenntartásban működő egyetemeknél a külföldi hallgatók számában és a nemzetközi rangsorokban elért helyezésekben. 

Az ADF hétfői bejegyzésében Csák ezen kijelentését cáfolja meg. A Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) alapján például a Semmelweis Egyetem tudományos publikációnak a száma 2019-ben 4244, 2020-ban 3604, 2021-ben 4157, 2022-ben 3777, az ELTE-nek 10436, 9249, 9405, 6724, a BME-nek pedig 3794-t, 3141-t, 3412, 2742 volt, és más egyetemeknél is hasonló a helyzet.

Az egyetemi rangsorokban sem mutakozik meg javulás. 

„A TIMES Higher Education (THE) rangsor szerint is csak a SOTE és az Óbudai Egyetem esetén látható javulás, számos egyetem esetén visszaesés tapasztalható. Az adatokból kiderül, sehol nem látható az óriási javulás semmilyen mutató tekintetében, egyes egyetemeknél ugyanakkor kifejezetten visszaesés mutatható ki.

Egyértelmű, az egyetemek alapítványba szervezése semmiképpen nem sikertörténet.

Az EU-s támogatások elapadása és a nemzetközi kapcsolatok ebből következő sérülése miatt egyértelműen kudarcról beszélhetünk” – fogalmaz az ADF, ami a Lakmuszt használta forrásként. 

A teljes bejegyzés alább olvasható. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.