Egymilliárdnál is több pénz ment el tavalyelőtt a tankerületeknél dolgozók jutalmazására

Belpol

Bőven egymilliárd forint felletti összeggel jutalmazták 2021 végén a hatvan tankerület vezetőjét és beosztottjaikat. A legtöbb helyen a tanárok azonban semmit sem kaptak.

Megszerezte a Momentum oktatáspolitikusa azokat az adatokat, amelyek mutatják, mennyit fizettek 2021-ben a tankerületek dolgozóinak „motivációs elismerésként”, azaz év végi jutalomként. Tóth Endre korábban a tankerületi vezetők jutalmazásáról publikált adatokat, ezeket a Narancs.hu több cikkben közölte tavaly novemberben. A képviselő most azt tette közzé Facebook-oldalán, hogy mekkora jutalmat kaptak a tankerületi vezetők és helyetteseik, a középvezetők és a tankerületi dolgozók összesen.

A tankerületek és Klebelsberg Központ (KK) munkatársainak 2021-ben kifizetett jutalmak összesen 1 milliárd 149 millió forintot tettek ki, amelynek közel 10 százalékát, 110 millió forintot a 60 igazgató és a KK vezetője kapta meg.

Összesen 2325-en kaptak jutalmat. Ebből is kitűnik, hogy míg a csúcsvezetők súlyos milliókat vittek haza, addig az egyszerű tankerületi dolgozók jutalmai szerényebbek voltak (persze a pedagógusoktól eltérően legalább kaptak valamennyit). Átlagosan tankerületenként 17,5 millió forint lett szétosztva. Volt tehát pénz bőven, de az nagyon igazságtalanul lett kiosztva: a pedagógusok semmit nem kaptak, az egyszerű tankerületi dolgozók pedig aprópénzt az óriási vezetői jutalmakhoz képest” – írta posztjában Tóth Endre. A momentum politikusa megjegyezte, „az igazság feltárásának hatására” tavaly már nem osztottak jutalmat a tankerületek, bár szerinte a tanároknak mindenképpen járt volna.

Az irreálisan magas összegű jutalmakkal kapcsolatban lapunk a múlt héten arról számolt be, hogy a Gyulai Tankerületi Központ 2021 végén csak saját vezető és beosztott munkatársainak osztott motivációs jutalmat, összesen 21 millió forint értékben. A közös bérkeret ellenére a tankerülethez tartozó intézményekben dolgozó vezetők és tanárok egyetlen fillért sem kaptak. 

Szintén a múlt héten arról is írtunk, hogy „képmása megsértése miatt” sérelmei orvoslását várja Tóth Endrtől Rábel Krisztina, a Külső-Pesti Tankerületi Központ vezetője, aki ugyancsak milliós jutalmat vett fel tavalyelőtt. Az ellenzéki politikus ugyanis a közszereplő hivatalnok egy, az interneten bárki számára elérhető felületén található fotóját használta fel egy közlemény illusztrációjaként.

A tankerületi vezetőkkel tavaly ősszel több cikkben foglalkozottt lapunk, ezek itt olvashatók:

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk