Nem sztrájkolnak a Brassói Utcai Álalános Iskola dolgozói

  • narancs.hu
  • 2023. január 23.

Belpol

Úgy érzik, hitelét vesztette a tiltakozás ezen formája. 

Nem vesznek részt a XVIII. kerületi Brassó Utcai Általános Iskola pedagógusai a január 23-án induló országos sztrájkban – írja a hvg.hu az iskola közleménye nyomán. 

„Számunkra az ellehetetlenített sztrájktörvény (az óráink felét meg kell tartanunk, és ha nincs elég ember, akkor fel kell függesztenünk a sztrájkot) miatt ez a megmozdulás immár hitelét vesztette, nem értünk el vele semmilyen célt, semmilyen észszerű lehetőséget nem ad a tiltakozásunk kifejezésére, a tárgyalások megindítására” – indokolják közleményben. 

Az iskola dolgozói úgy vélik, több oka is van annak, ami miatt értelmetlen a sztrájk. Ezek közé tartozik, hogy. 

  • nem kezdődtek el a tárgyalások a követeléseikről,
  • esély sem látszik arra, hogy a normális oktatási rendszert, a törvényességet tiszteletben tartaná a kormány,
  • a pedagógus társaik kirúgásáról semmilyen tárgyalás nem indult,
  • fizetett kormányzati hangadókkal pocskondiázzák a munkájukat, a létüket, az emberi mivoltukat,
  • „söpredéknek”, „senkiházinak” nevezik a tanítványaikat az adójukból fizetett közmédiumokban,
  • ellehetetlenítik, más pályára kényszerítik az oktatásban részt vevőket.

Véleményük szerint annyit értek el, hogy Orbán Viktor miniszterelnök január 12-e reggelére rendeletet hozott arról, hogy a sztrájk jelenlegi (értelmetlen) formájában törvényes, a polgári engedetlenség pedig törvénytelen.

„Mi úgy érezzük, hogy ez a fenyegetettség, fenyegetés, bizonytalanságban tartás az emberi mivoltunkat, az önbecsülésünket veszi semmibe. Nem vagyunk hajlandók a kormány, a miniszterelnök, az oktatásért (?) felelős miniszter, a tankerületi igazgató rendeletben meghozott engedélye szerint tiltakozni” 

– magyarázzák a közleményben. 

A Brassói utca pedagógusok szerint az engedetlenségük kifejezésének csak akkor van értelme, ha minél többen teszik, vagy ha tömegesen elhagyják a pályát, írja a hvg.hu

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk