Nem sztrájkolnak a Brassói Utcai Álalános Iskola dolgozói

  • narancs.hu
  • 2023. január 23.

Belpol

Úgy érzik, hitelét vesztette a tiltakozás ezen formája. 

Nem vesznek részt a XVIII. kerületi Brassó Utcai Általános Iskola pedagógusai a január 23-án induló országos sztrájkban – írja a hvg.hu az iskola közleménye nyomán. 

„Számunkra az ellehetetlenített sztrájktörvény (az óráink felét meg kell tartanunk, és ha nincs elég ember, akkor fel kell függesztenünk a sztrájkot) miatt ez a megmozdulás immár hitelét vesztette, nem értünk el vele semmilyen célt, semmilyen észszerű lehetőséget nem ad a tiltakozásunk kifejezésére, a tárgyalások megindítására” – indokolják közleményben. 

Az iskola dolgozói úgy vélik, több oka is van annak, ami miatt értelmetlen a sztrájk. Ezek közé tartozik, hogy. 

  • nem kezdődtek el a tárgyalások a követeléseikről,
  • esély sem látszik arra, hogy a normális oktatási rendszert, a törvényességet tiszteletben tartaná a kormány,
  • a pedagógus társaik kirúgásáról semmilyen tárgyalás nem indult,
  • fizetett kormányzati hangadókkal pocskondiázzák a munkájukat, a létüket, az emberi mivoltukat,
  • „söpredéknek”, „senkiházinak” nevezik a tanítványaikat az adójukból fizetett közmédiumokban,
  • ellehetetlenítik, más pályára kényszerítik az oktatásban részt vevőket.

Véleményük szerint annyit értek el, hogy Orbán Viktor miniszterelnök január 12-e reggelére rendeletet hozott arról, hogy a sztrájk jelenlegi (értelmetlen) formájában törvényes, a polgári engedetlenség pedig törvénytelen.

„Mi úgy érezzük, hogy ez a fenyegetettség, fenyegetés, bizonytalanságban tartás az emberi mivoltunkat, az önbecsülésünket veszi semmibe. Nem vagyunk hajlandók a kormány, a miniszterelnök, az oktatásért (?) felelős miniszter, a tankerületi igazgató rendeletben meghozott engedélye szerint tiltakozni” 

– magyarázzák a közleményben. 

A Brassói utca pedagógusok szerint az engedetlenségük kifejezésének csak akkor van értelme, ha minél többen teszik, vagy ha tömegesen elhagyják a pályát, írja a hvg.hu

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."