Civil jogvédő szervezetek üzenik a kormánynak: „nem a korlátlan hatalom az orvosság”

  • narancs.hu
  • 2020. március 22.

Belpol

A felhatalmazási törvény nem felel meg az Alaptörvény követelményeinek.

„Az elmúlt évtizedben megtapasztalhattuk, hogy a kormány nem tűri a hatalomgyakorlás alkotmányos korlátait. A koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat (T/9790) is erről árulkodik” – írja közös közleményben az Amnesti International Magyarország, az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadjogokért (TASZ).

A négy szervezet szerint a törvényjavaslat a benyújtott változtában nem felel meg a különleges jogrenddel szemben támasztott demokratikus és az Alaptörvényből is következő követelményeknek. Olyan törvény elfogadását tartják szükségesnek, amely megfelel az alábbi szempontoknak:

  • A különleges jogrendként bevezetett veszélyhelyzet nem alkotmányon kívüli helyzet, és nem is szabad hagyni, hogy azzá váljon.
  • A különleges jogrend nem tarthat örökké, csak előre meghatározott időre szólhat, amely szükség esetén meghosszabbítható akkor, ha a veszély továbbra is fennáll.
  • A jogállami működés alapvető szabályai nem írhatók felül járványügyi vészhelyzetben sem.
  • Az alapvető jogok a veszélyhelyzetben is megilletik a polgárokat. Azok csak a veszély elhárítása érdekében korlátozhatók.

A civilek azt javasolják, hogy az elrendelt veszélyhelyzet sajátos szabályaival

  • az Országgyűlés csak meghatározott időre adjon különleges jogrendi felhatalmazást a kormánynak,
  • átmenetileg szélesítsék azok körét, akik az Alkotmánybíróság eljárását kezdeményezhetik, az érintettségtől független normakontrollt bármely országgyűlési képviselő vagy legalább frakcióvezető indítványozhasson,
  • rövid, például háromnapos határidőt állapítsanak meg az Alkotmánybíróság számára a különleges jogrenddel, különleges jogrendi intézkedésekkel összefüggő indítványok érdemi eldöntésére.

 

Csütörtökön kapták kézhez az ellenzéki frakcióvezetők a törvényjavaslatot arra vonatkozóan, hogy a kormány hogyan hosszabítaná meg a veszélyhelyzetet. A Fidesz frakcióvezetője pedig közölte, akkor is megszavazzák a felhatalmazási törvényt, ha nem lesz meg a parlamenti többség hozzá elsőre.

Kocsis Máté közölte, akkor is megszavazzák a felhatalmazási törvényt, ha nem lesz meg a parlamenti négyötöd, maximum lesz pár nap, ami jogvitás lehet

Vagyis így is, úgy is átviszik a felhatalmazási törvényt. Kérdés van? A Fidesz frakcióvezetője pénteken a Hír Tv-n beszélt arróla most benyújtott felhatalmazási törvényjavaslatról, amely meg nem határozott időre meghosszabbítaná a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetet. Mint arról korábban beszámoltunk, csütörtökön kaptak kézhez az ellenzéki frakcióvezetők egy törvényjavaslatot Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől.

Figyelmébe ajánljuk