Heten vannak intenzív osztályon

  • narancs.hu
  • 2020. március 22.

Belpol

Sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs.

Hét embert ápolnak intenzív osztályon koronavírus-fertőzéssel a Szent László Kórházban – közölte a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az operatív törzs ülése utáni vasárnapi online sajtótájékoztatón.

Szlávik János beszámolt arról, hogy vasárnap újabb két ember – egy 65 és egy 75 éves nő hunyt el. Azt is elmondta, hogy a halottak átlagéletkora 66, az intenzív osztályon kezelteké 69 év. Közölte, a betegek között vannak gyermekek, középkorúak és idősek is. Kiemelte: a gyermekeknél ritka a súlyos lefolyás, a halál pedig extrém ritka.

Szlávik János hozzátette: vasárnap további gyógyultakat engedtek ki a kórházból. Köztük vannak 40 és 60 év körüliek is. Tájékoztatása szerint jelenleg 49 embert ápolnak a Szent László Kórházban. A kórházban ápolt betegek felének enyhe vagy közepes tünetei vannak, úgy mint köhögés, légszomj, magas láz, gyengeség, izom- és ízületi fájdalmak.

A betegség lefolyásáról szólva elmondta: a betegek 20 százalékánál néhány napos köhögés után magasabb láz, „köpetürítéssel járó köhögés, rendkívüli fejfájás és gyengeség jelentkezik. Ilyenkor a betegség a súlyos stádiumba vált át”.

Ezek a betegek általában 10-14 nap múlva intenzív osztályra kerülnek, és ott gépi lélegeztetésre szorulnak. A gépi lélegeztetés sokszor hetekig is eltart – mondta, megjegyezve, hogy a jelenleg intenzív osztályon ápolt egyik beteg két hete lélegeztetőgépen van.

Szlávik János elmondta azt is: azok a betegek, akiknek nagyon enyhe tüneteik vannak, otthon várhatják a gyógyulást, ami általában két hét. Amennyiben az állapotuk romlik, ezek a betegek is azonnali kórházi kezelésre szorulnak.

Pintér tesztje negatív

Másodszor is negatív lett a Magyarországon járt, majd koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált marokkói közlekedési miniszter összes magyarországi kontaktjának tesztje – mondta újságírói kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos vasárnap a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Aláhúzta: a koronavírus mindenhol jelen van az országban, nem lehet gócpontot megjelölni. Müller Cecília ugyan nem nevesítette, de tájékoztatása alapján Pintér Sándor belügyminiszter tesztje is negatív.

A marokkói média március 14-én hozta nyilvánosságra, hogy pozitív lett Abdelkader Amara koronavírustesztje, aki ezt megelőzően Magyarországon járt, és mások mellett találkozott Pintér Sándorral is.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ akkor azt közölte, hogy Pintér Sándornak nincsenek tünetei, de nála is elkezdődtek a koronavírussal kapcsolatos járványügyi vizsgálatok. Két nappal később Müller Cecília arról beszélt, hogy negatív lett Pintér Sándor és további több mint negyven kontaktszemély első koronavírustesztje.

A vasárnapi tájékoztatón a tisztifőorvos visszautasította Mohács polgármesterének azt az állítását, hogy a település gócponttá vált volna, és megerősítette: nem lehet megjelölni gócpontot az ország területén, a koronavírus-fertőzés mindenhol jelen van és egyenletesen oszlik meg a betegek száma.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszte

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője 2020. március 11-én.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Elkezdődött a szegedi rektor kontaktjainak kutatás

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője hozzátette: ha gócpontok alakulnának ki, meghozzák a szükséges intézkedéseket, de jelenleg továbbra sincs ilyen, ezért továbbra sem javasolja az operatív törzs kijárási tilalom bevezetését, minden nap vizsgálják a szükséges intézkedéseket. Ehhez kapcsolódva indokolatlannak nevezte, hogy egyes cégek igazolásokat kezdtek adni munkavállalóiknak egy esetleges lezárás esetére.

A Szegedi Tudományegyetem rektorának megfertőződését megerősítve Müller Cecília elmondta: ebből is látszik, hogy a vírus nem válogat, bárkit megfertőzhet. A rektorral kapcsolatban a járványügyi kontaktkutatás kezdődött és már több mint 120 laboratóriumi mintavétel történt.

Lakatos Tibor kérdésre válaszolva elmondta: minden önkéntes adomány sokat számít, de a védekezésnek nincs anyagi korlátja, az anyagi erőforrás biztosított, egyedüli nehezítő tényező, hogy a világon mindenki védőeszközöket akar beszerezni; ennek ellenére folyamatosan érkeznek szállítmányok.

Arról is szólt, hogy nem tervezik korlátozni az idősek mozgását, bíznak benne, hogy megfogadják ajánlásaikat és otthon maradnak. Kérdésre válaszolva elmondta: nem tudnak olyanról, aki külföldön veszélyben lenne, de több magyar ragadt külföldön.

Arra a kérdésre, hogy megyénként egyetlen mentő elegendő-e, amely a koronavírus-tüneteket mutatókhoz megy ki mintát venni, Lakatos Tibor kijelentette: az Országos Mentőszolgálat jelzése alapján a kapacitás elegendő, de megszervezik a tartalék lehetőségeket.

Az újszülöttekről Müller Cecília azt mondta: az ő immunrendszerük – ahogy a szüleiké sem – még nem találkozott kórokozókkal, ezért a maximális biztonság érdekében azt javasolják, hogy inkább az erkélyeken, illetve nyitott ablak mellett történjen a levegőztetésük. Arról is szólt, hogy a koronavírus súlyos esetben a tüdőt támadja, vírusos tüdőgyulladást okozva, jelenleg nem nőtt az elmúlt időszakban a tüdőgyulladásos megbetegedések száma

Magyarországon a korábbi hasonló időszakokhoz képest, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy még az influenza-járvány végén járunk, és annak is lehet a szövődménye tüdőgyulladás.
Kérdésre válaszolva közölte: a postai csomagok átvétele nem jelent többletkockázatot, persze a kellő távolságot az átvételkor a postással meg kell tartani, a postások pedig kaptak védőfelszerelést.

 

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.