Civilek és politikusok próbálták megakadályozni, hogy elkezdjék a Magyar Rádió volt épületeinek bontását

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 2.

Belpol

Szóváltás és civakodás alakult ki a bejárat előtt felsorakozók és a behajtani kívánók között. 

Hétfő reggelre hirdette meg az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) a Magyar Rádió Pollack Mihály téri volt épületeinek bontását, hogy ott aztán a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) új kampuszát tudják felépíteni, reggel azonban mintegy tucatnyian, köztük politikusokkal, elállták a bontásra érkező járművek útját. 

A tiltakozók között megjelent Erőss Gábor és Rádai Dániel józsefvárosi alpolgármesterek, valamint Gelencsér Ferenc, Tompos Márton és Bedő Dávid momentumos országgyűlési képviselők, illetve a párt önkormányzati képviselői is. 

A tiltakozóknak sikerült megakadályoznia, hogy kamionok hajtsanak be a területre azzal, hogy elállták azok útját, de az egyik szerintük megpróbálta elütni őket, itt a sofőrrel némi huzakodás is kialakult. A helyszínre a rendőröket is kihívták.  

Rádai Dániel alpolgármester a Józsefváros újságnak a helyszínen azt mondta, a projekt lebonyolítása példátlan, mert közigazgatási per alatt kezdődik meg a bontás úgy, hogy a szükséges statikai és szilárdságtani vizsgálatokat nem végezték el, ez szerinte precedensértékű. 

A Rádió volt épületeit úgy kezdik el bontani, hogy közben a bontási eljárás engedélye közigazgatási per alatt van, és még nem született ítélet az ügyben. Pikó András kerületi polgármester is korábban arról írt, hogy úgy kezdik el a bontást, hogy a rádió épületei és a környező társasházak közös szerkezeti tartóelemekkel vannak összekötve, és nem tudják, mi történhet a társasházakkal a munkálatok miatt. 

A Zöld Palotanegyedért és a Civilek a Palotanegyedért Egyesület hétfő este 6-ra demonstrációt hirdetett a Pollack Mihály térre.  

FRISSÍTÉS: 

A BRFK a 444.hu megkeresésére azt írta, az internetre felkerült felvétel szerint a kamion „megtolta a tiltakozók élőláncát”. A rendőrök azonnal a helyszínre mentek, ahol szemlét tartottak és meghallgatták a jelenlévőket. A rendelkezésre álló információk szerint senki sem sérült meg. A BRFK vizsgálja, hogy felmerülhet-e közúti veszélyeztetés, illetve más bűncselekmény vagy szabálysértés gyanúja, akár a gyalogosok részéről. Mivel gyűlést nem jelentettek be ide, a hatóság azt is vizsgálja, hogy visszaéltek-e a gyülekezési joggal. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Ujhelyi: Itt van a karmelita kutyája elásva

  • narancs.hu

A „politikai szemtanú” szerint semmi baj a határon túli egyéni körzetekkel – az ellenzék is javasolt már ilyet –, csak minden külföldön élő magyar egyformán élhessen választói jogával.