Civilek: ez inkább önkényvédelmi törvény

  • narancs.hu
  • 2023. november 22.

Belpol

Hét szervezet közös közleményben ítéli el a Fidesz által szuverenitásvédelminek nevezett jogszabálycsomagot.

A kedden beterjesztett, a Fidesz által szuverenitásvédelminek nevezett törvényjavaslat hatalmi törekvést szolgál, az a célja, hogy elhallgattasson minden kormánykritikus hangot – olvasható a Magyar Helsinki Bizottság oldalán közzé tett közleményben, amely a bizottság mellett az Amnesty International Magyarország, a K-Monitor, a Mérték Médiaelemző Műhely, a Political Capital, a Transparency International Magyarország és a Társaság a Szabadságjogokért közös álláspontja.

A civil szervezetek számára a kormány ebbéli törekvése már nem újdonság, de megállapítják, hogy az eszközök egyre durvábbak, az a törvény szerintük valójában önkényvédelmi.

A közlemény kiemeli, hogy a Fidesz vezette kormány olyan hatóságot szeretne létrehozni, amely példátlanul széles jogosultsággal dolgozhat. Ha ez a hatóság azt gyanítja egy szervezetről vagy személyről, hogy külföldi érdeket szolgálva Magyarország szuverenitását veszélyezteti, joga lenne a készülő törvény szerint bármilyen adatot megismerni és lemásolni róla, beleértve a szerződéseket, ügyfelek információit, egészségügyi adatokat, és a Nemzetbiztonsági Bizottság elé állíthatja az eljárás alá vont személyt vagy szervezetet.

„Senki ne gondolja, hogy ez kizárólag a kormány által évek óta kipécézett civil szervezetekkel történhet meg. Újságírók, cégek, egyházak, szakszervezetek és önkormányzatok is az új hatóság célkeresztjébe kerülhetnek. Egy ilyen vizsgálat, ami innentől bárki ellen elindulhat, önmagában megbélyegző, különösen azért, mert ha a végén nyilvános jelentés készül, az eljárással szemben  semmilyen jogorvoslat nem áll rendelkezésre” – figyelmeztet a civilek közleménye.

Az szerintük is fontos, hogy átlátható módon gazdálkodjanak a választásokon induló jelöltek, de a most beterjesztett törvényjavaslat szövege – éppúgy, mint az utóbbi években szintén megfélemlítő célzattal született jogszabályoké – szándékosan pontatlanul fogalmaz, és tágan értelmezhető,  „parttalan” fogalmakkal operál.

Az új hatóság gyakorlatilag bármilyen közéleti megnyilvánulást minősíthet külföldi érdekeket szolgáló, Magyarország szuverenitását veszélyeztető tettnek. 

Ezzel a törvénycsomaggal a civilek szerint a kormány el akarja riasztani a polgárokat a közéletben való részvételtől. A szervezetek úgy látják, ahogyan a 2017-es civilellenes törvény, és más, megfélemlítés céljából alkotott jogszabály, ez a javaslat sem felel meg az alkotmányos, nemzetközi és európai uniós kötelezettségeknek, ezért el fog bukni.  

A közös közlemény szerint Magyarország szuverenitását nem a demokratikusan működő hazai szervezetektől kellene félteni, hanem „a szövetségi rendszerünkön kívüli, autoriter országok államilag szervezett politikai, gazdasági és (dez)információs befolyásolási” törekvéseitől. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk