Fizet a MÁV-Start a késésekért, mint a katonatiszt

  • narancs.hu
  • 2023. november 22.

Belpol

A közérdekű adatigénylésre is késve válaszolt a vasúttársaság.

A vonatok késése miatt idén szeptember 30-ig 6 millió 815 ezer 480 forint kártérítést fizetett ki a Máv-Start. Ez az Mfor közérdekű adatigénylése nyomán derült ki. A lap cikke szerint a vasúttársaság az adatigénylésre az infotörvényben megadott határidő lejárta után válaszolt.

Egy 2021-es uniós rendelet szerint az utas a menetjegy árának legalább 25 százalékát kapja vissza 60 és 119 perc közötti késés esetén, 120 percet meghaladó késésnél a kártérítés mértéke legalább 50 százalék.

A vasúttársaságok megszabhatnak egy bizonyos értékhatárt, amely alatt nem fizetik a kártérítést, de ezt a határt 4 eurónál lejjebb nem vihetik. Van lehetősége az utasnak arra, hogy öszeadja a késéseket, és ha az ezekből összegyűlt összeg eléri a társaságnál érvényes értékhatárt, akkor igényt tarthat a kártérítésre. Egy hónapon belül meg is kell kapnia. 

Az átalány-kártérítés szabálya csak a feláras járatokra vonatkozik, például a szárnyvonali sima vonatokra nem. 

A MÁV Zrt. az uniós előíráshoz képest nagyvonalú, mert üzletszabályzata szerint már 30 perces késés esetén fizet, és az említett  alsó értékhatár nálunk nem 4 euró, hanem 1000 forint.

Van a magyarnál nagyvonalúbb vasút, a Transport for Wales Rail – bár nem is vonatkozik rá az uniós rendelet – már 15 perces késés után elkezd fizetni, és ha az egy órát meghaladja a késés, a teljes jegyárat visszaadja. 

Az osztrák vasúttársaság csak a kötelező uniós minimumot fizeti, Románia pedig mentességet kapott a rendelet alól, így 2024 végéig a CFR-nek nem kell kártalanítania az utasokat belföldön, csak a nemzetközi járatain. 

A MÁV-Start a közérdekű adatigénylésre válaszul közölte, hogy szeptember végéig a 30 és 119 perc közötti késési intervallumra hivatkozva 2603 kártérítési igény futott be, és ezekre 4 millió 367 ezer 771 forintot fizetett ki. Legalább 120 perces késések miatt 964-en emeltek panaszt, és kaptak 2 millió 447 ezer 709 forintot összesen. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk