CKP: Azok beszéljenek az oktatásról, akik értenek hozzá

  • narancs.hu
  • 2022. december 18.

Belpol

Együttgondolkodásra szólít fel, mozgalmat indít a Civil Közoktatási Platform.

Gondolkodjunk együtt az oktatásról! címmel mozgalmat kezdeményez a Civil Közoktatási Platform.

Vasárnapi közleménye szerint a szervezet a megalakulása óta azt vallja, hogy az oktatást csak társadalmasítással lehet megoldani,  tehát úgy, hogy az érintett csoportok nyilvános párbeszédben tárgyalják meg a problémákat, úgy, ahogyan ez például Finnországban is zajlott. 

A CKP szerint nagyon jó példával jár elöl ebben az  ELTE Trefort Ágoston Gimnázium közössége, mert ott közös gondolkodás indult el a problémákról, a változás szükségességéről, a lehetséges megoldásokról, és ebben minden szereplő részt vesz. A CKP célja, hogy ez a kezdeményezés minél több követőre találjon, ezért indítja el a mozgalmat.

 „Mivel a közös gondolkodást, megvitatást mérföldkőnek tekintjük a szakmai fejlődésben, kezdeményezzük, hogy minél több intézmény kapcsolódjon be hasonló, tantestületen belüli szakmai eszmecserékbe. Ennek érdekében szívesen rendezünk online eseményeket, amelybe akár több iskola is be tud kapcsolódni, egymással megbeszélve meglátásaikat, javaslataikat. Mivel a pedagógusok, a szervezetek szakmai megállapításainak nagyon nagy jelentősége van, a CKP médiafelületein helyet és nyilvánosságot is biztosítana a véleményeknek, javaslatoknak. Érdemes emellett kihasználni a saját oldalak, a helyi sajtó adta lehetőségeket is. Kérjük az intézményeket, kezdjenek el beszélgetni arról, amihez értenek. Az oktatás a miénk! A problémákat mi látjuk, ismerjük meg egymás gondolatait és tapasztalatait!” – olvasható a közleményben.

A CKP az oldalán a vitákat segítő szakmai anyagokat közöl, melyeket lehet használni, és bármely intézménynek, csoportnak szívesen segít, teret ad a véleményeknek, és akár moderálásra is vállalkozik intézmények közötti, szülői vagy diákcsoportok közötti beszélgetésekben.

A szervezet úgy érvel, a közoktatáshoz nem lehet hozzányúlni úgy, hogy akik döntenek, legyenek bármilyen okosak, nem ismerik az érintettek szükségleteit és igényeit. „A pénteki oktatási konzultáció alapján egyértelművé vált, hogy Pintér miniszterrel sem lesz előrébb az oktatás ügye. A köznevelés fölé rendelt újabb miniszter sem érti az oktatási rendszer lényegét, működését, sőt egyáltalán a céljait sem” – hangsúlyozza a szervezet.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kinek a felelőssége egy társasház felújítása? Mit tudunk csinálni, ha egyvalaki ellenzi a tulajdonosok közül?

A mögöttünk hagyott időszak a kötelező társasházi közgyűlések hónapja. Szilber Szilvia társasházkezelőt, a Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesülete elnökségi tagját egyebek mellett olyan tipikus problémákról kérdeztük, mint hogy milyen visszaélésekhez vezethet, ha valaki más tulajodonosok nevében szavaz a közgyűlésen, illetve mit lehet tenni, ha valaki keresztbefekszik egy nagyobb volumenű társasházi felújításnak.