Csak a 29. megkérdezett iskola vette fel az ikreket

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 4.

Belpol

A sajátos nevelési igényű lányok számára majdnem lehetetlen küldetés volt iskolát találni.

A törvény szerint a sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekek oktatásának megszervezése állami feladat Magyarországon, de a legtöbbi intézmény inkább nem foglalkozik ezzel, mert nincs rá szakembere, és nem is kötelező befogadnia az SNI-s gyerekeket – derül ki a Deutsche Welle videójából, amelyet a Telex is közöl.

Az összeállításban a gyerekek édesanyja, Barabás Melinda arról beszél, hogy huszonnyolc iskola utasította el őket, csak a 29. vállalta, hogy felveszi a két kislányukat, akik hat és fél hónapra születtek, éretlen, sérült idegrendszerrel, az orvosok hetekig küzdöttek az életükért.

Sári és Léna édesanyja a videóban arról beszél, hogy a lányokkal magánoktató foglalkozik, de közben a család mindenféle iskolával felvette a kapcsolatot – állami, magán- gyógypedagógiai és alapítványi intézmény is van közöttük –, de kilenc hónapon át hiába kilincseltek, mindenhonnan elutasították őket.

Melinda azt mondta, hogy a hasonló helyzetben lévő gyerekek előtt csak két út áll, az integrálás és a szegregálás. Azoknak, akik számára a megoldás valahol a kettő között lehet – az ő lányaival is ez a helyzet – nagyon nehéz megfelelő intézményt találni. Végül egy alapítványi iskola vállalta Sári és Léna tanítását.

 

Magyarországon százezer SNI-s gyermek tanul, és az elmúlt évhez képest ötezerrel nőtt a sajátos nevelési igényűnek nyilvánított diákok száma.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk