Csak a harapófogó marad?

Belpol

Egy alapellátó fogorvosi praxisra feleannyi pénz jut, mint amennyire szükség volna. Aki tudja, a magánpraxisból pótolja a hiányt, ám hiába a plusztámogatás, a jövő bizonytalan.

„Egy foghúzásért 320 forintot fizet a NEAK, amiből 235 forint egy ampulla érzéstelenítő. 85 forint marad a fecskendőre, tűre, a fertőtlenítőszerre, és ennek kellene fedeznie a munkadíjat is. A fogtömésre 1800–2100 forintot kapunk. Ha magánba megy el a páciens, egy fogtömésért 10–15 ezer forintot kell fizetnie. A teljes protézisnél még nagyobb a különbség: nekem a NEAK 6 ezer forintot fizet érte, magánban a páciensnek ez 80–100 ezerbe kerül, igaz, abban benne van a fogtechnikai költség is” – meséli Kárász Anikó alapellátó fogorvos.

Az anyagok és eszközök beszerzése mellett egy fogorvosi praxisnak éppen olyan költségei vannak, mint egy háziorvosnak: fizetnie kell a rezsit, az asszisztensek bérét, a járulékokat. Amin tudnak spórolni, azok a bérek. Ám a háziorvosi praxishoz képest az alapellátó fogorvosok kevés támogatást kapnak, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Fogorvosi Tagozatának számításai szerint havonta nagyjából 1,7 millió forint kellene egy praxis fenntartására. Ehhez képest jelenleg körülbelül 900 ezer forint jut rá.

A döntéshozók szerint nagy hangsúlyt kell fektetni az alapellátásra, de ebből a fogorvosi terület rendszerint kimarad. Pedig a jelenlegi 5500 fogorvosból 3 ezer a társadalombiztosítás által finanszírozott fogorvosi ellátást nyújt, és egyéni vállalkozóként vagy kft.-ben, bt.-ben dolgozik.

Ők, főként egy tavaly szeptemberi munkalassító tiltakozó akciónak köszönhetően, 2018 elejétől megkapják azt a plusz 130 ezres rezsitámogatást, ami a háziorvosoknak már négy éve jár, illetve idén januárban egy egyösszegű 3 millió forintos támogatást is kaptak, amit szabadon felhasználhatnak. Mindezzel együtt még mindig csak feleannyi a finanszírozás, mint amennyi az ideális, vagy inkább az ideális minimum lenne.

A fogorvosi alapellátás problémáiról, finanszírozásáról és annak anomáliáiról a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatnak bővebben.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.