Csak feltételesen támogatta a Tempus az alapítványi egyetemek Erasmus-programját

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. július 14.

Belpol

Az Európai Bizottság jóváhagyása kell ahhoz, hogy az alapítványi fenntartású egyetemek is tudjanak szerződést kötni a csereprogramra. 

Az alapítványi fenntartásba került egyetemekkel csak akkor tud velük szerződést kötni a jövő évi Erasmus csereprogramokról a Tempus Közalapítvány (TKA), ha arra az Európai Bizottság november 23-ig engedélyt ad – írja a hvg.hu

Velük ellentétben az olyan egyetemek előtt, ahol nem volt fenntartóváltás, semmilyen akadály nincs, az ő szerződéseiket már el is kezdték készíteni.

A lap azt írja, a TKA kuratóriuma csütörtökön ült össze, hogy elbírálja a felsőoktatási intézmények Erasmus+-pályázatait, vagyis arról határoztak, hogy mint magyarországi döntéshozó, mely egyetemek mely pályázataira osztják el az EU-s pénzeket.

Az elbírálás minden évben így zajlik, de az Európai Tanács, vagyis az uniós tagállamok miniszterei – az Európai Bizottság javaslatára – tavaly december 15-én úgy döntöttek, hogy a közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működő egyetemekkel nem lehet kötelezettségvállalásokat aláírni az uniós finanszírozású programokban. Ez nemcsak a diákcseréket lebonyolító Erasmusra, hanem a világ legnagyobb kutatási programjára, a Horizont Európára is vonatkozik. Mivel 2024 nyaráig még a korábbi programok futnak, a tanácsi döntés a jövő ősztől induló diákcseréket érinti.

A pályázatokat ettől függetlenül minden egyetem beadta, és mint a mostani közleményből kiderült, a Tempus el is bírálta őket. Ezt azonban a tanácsi határozat miatt az alapítványi fenntartású intézmények esetében csak feltételesen tehették meg, hiszen – mint írták – a Tempus Közalapítvány jelenleg nem tehet jogi kötelezettségvállalást. 

Az MTI a Tempus közleménye alapján azt írja, számos egyetem jelenleg futó Erasmus+ programjának pénzügyi kiegészítéséről is döntött közalapítvány kuratóriuma, ez pedig azt a célt szolgálja, hogy 2024. június 30-ig valamennyi egyetem, így a "modellváltott" intézmények hallgatói és oktatói számára is folyamatosan biztosított legyen a nemzetközi együttműködésekben való részvétel. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk