Elvitték a helyéről a Tompa utcai padot, amely a hét főszereplője volt

  • narancs.hu
  • 2023. július 14.

Belpol

Baranyi szerint a pad megsérült, de a jövőben minden szervezet kifesthet majd egy padot, amelyik szeretne. 

Többször beszámoltunk már A PADról a héten, amely bátran nevezhető a hét főszereplőjének: a IX. kerületi Tompa utcában álló padot az Amnesty International Magyarország és Ferencváros önkormányzata festette szivárványszínűre a Pride-hónap jegyében még múlt csütörtökön, majd szombatra a fradista fociultrák átfestették a színes padot zöld-fehérre, majd hétfőre az Amnesty visszafestette szivárványosra, a szélsőségesek keddre újra átfestettékmire ezt követően valaki által szerdára barna színt kapott a pad. A padot csütörtök délelőttre az Amnesty harmadszorra is visszafestette, ekkor sajtótjékoztatóján Baranyi Krisztina polgármester azt mondta, a pad a Pride-hónap végéig színes marad, őriztetni fogják a héten, hogy tarthassa a színét, és ha a polgármesteren múlik, a Pride idején minden évben szivárványszínű lesz.

Baranyi lapunknak egyebek mellett azt nyilatkozta, hogy 

„ennek a padnak az átfestése engedélyezve lett az önkormányzat által, jogszerűen, hivatalosan, kérelem útján. Vagyis ez a pad most jogszerűen szivárványszínű kellene, hogy legyen”. 

A polgármester azt is mondta, hogy a korábbiakhoz képest a mostani reakciók kevésbé tűnnek erőszakosnak, úgyhogy ebből a szempontból akár még elégedett is lehet. Hozzátette, szerinte mint minden emancipációs törekvés, ez sem megy küzdelem nélkül. „Ez egy hosszú és lassú út, ami oda vezet, hogy majd egyszer itt is örömünnep lesz a Pride-felvonulás. Ezeket a kis lépéseket pedig addig is meg kell tenni”. 

A csütörtök sűrű nap volt a pad életében, ezután ugyanis a Mi Hazánk is beszállt a padháborúba és még csütörtök délután piros-fehér-zöldre festette a padot. Az épp nemzetiszínű padot aztán még este egy fiatalokból álló csoport be is fóliázta, mint a Libriben az LMBTQ érintettségű könyveket. 

Péntek délutáni fejlemény, hogy 

a padot az önkormányzat munkatársai elszállították a helyéről. 

 A 444.hu-nak Baranyi Krisztina azt mondta, a többszöri újrafestés miatt a pad megsérült, ezért előbb rendbe kell hozni, utána lehet majd újra átfesteni. 

Hogy milyen színűre, az majd ezután derül ki, Baranyi a Facebookon ugyanis azt írta, látják, hogy sokan szeretnék kifejezni az értékrendjüket egy pad kifestésével, "csak az a baj, hogy mindenki ezen a Tompa utcai padon szeretné ezt megtenni". A kerület viszont úgy döntött, hogy lehetőséget ad erre: "lehet padja (kis túlzással) klímaharcosoknak, zenészeknek, rokkantaknak, fradistáknak, biciklistáknak, vöröshajúaknak, rokkereknek, bárkinek, aki úgy érzi, a padfestés jó eszköz lehet az üzenetei közvetítéséhez".

Ennek jegyében az önkormányzat most civil szervezetek, alapítványok jelentkezését várja mindenféle közérdekű témában, annyi megkötéssel, hogy az üzenet nem lehet gyűlöletkeltő, egyének vagy csoportok elleni erőszakra ösztönző, fenyegető, akár burkoltan is, de erőszakra buzdító,illetve a szervezet támogatásával, toborzással vagy adománygyűjtéssel kapcsolatos felhívás. "Bárki lefestheti majd a padot, akár szivárványosra, akár másmilyenre, mert ez egy szabad, nyitott kerület és az is marad!" – írta Baranyi. 

Az épp nemzetiszínű pad elszállításáról pedig egy videó is felkerült a YouTube-ra: 

A padháború ráadásul már nem korlátozódik Ferencvárosra vagy Budapestre: Miskolcon a Mi Hazánk fekete fóliát borított egy szivárványos padra, Mezőkövesden pedig a Kutyapárt aktivistái által szivárványosra festett padokat festette vissza – valószínűleg az önkormányzat – zöldre

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk