Csak tartózkodási helyre lehet átjelentkezni az önkormányzati választáson

Belpol

Annak, aki ideiglenes lakcímét február 11-ig létesítette.

Eltérőek az átjelentkezés feltételei az önkormányzati választáson, mint a többi voksolás esetében:

a választópolgár nem jelentkezhet át tetszőleges magyarországi településre, csak arra, ahol a választás kitűzése előtt 30 nappal, azaz február 11-ig már tartózkodási helyet létesített,  és a választás napjáig azt nem szünteti meg.

Az európai parlamenti választáson a magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok tetszőleges más magyarországi településre is átjelentkezhetnek.

A közös eljárás miatt, ha a választópolgár olyan településre jelentkezik át, ahol tartózkodási hellyel nem rendelkezik, akkor csak az EP-választáson szavazhat a megjelölt település kijelölt szavazókörében, míg az önkormányzati választáson a lakóhelye szerinti szavazókör névjegyzékében marad.

A választópolgár online, a www.valasztas.hu oldalon, vagy bármelyik település jegyzőjétől kérheti, hogy választójogát a tartózkodási helye szerinti településen gyakorolhassa. A kérelmet május 31-én 16 óráig lehet benyújtani. Eddig már több mint 1400 választópolgár jelentkezett át az önkormányzati választásra.

Átjelentkezés esetén is igényelhetnek mozgóurnát a választópolgárok, ha egészségi állapotuk miatt nem tudnak megjelenni a szavazóhelyiségben, és a mozgóurnát a bejelentett tartózkodási helyére vagy azzal azonos szavazókörbe tartozó egyéb címre kérheti.

Az átjelentkezés lehetősége nyitva áll a nemzetiségi választópolgárok számára is, azzal a további megkötéssel, hogy amennyiben a választópolgár olyan településre jelentkezik át, ahol az adott nemzetiségnek nincs települési vagy területi szintű választása, akkor elesik a lehetőségtől, hogy a települési szintű vagy területi szintű nemzetiségi önkormányzat jelöltjeire szavazhasson.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk