Csepeli gyerekorvosok kezdeményezik, hogy enyhébb betegség esetén a szülő is igazolhassa a hiányzást

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 25.

Belpol

A változás elérésének érdekében több háziorvos úgy döntött, nem állítanak ki többé ezekben az esetekben igazolást.

 Azt kérik iskoláktól és a kormánytól a csepeli házi gyermekorvosok, hogy a szülők több hiányzást igazolhassanak, például enyhébb betegség esetén és a gyógyulás után arról, hogy a gyermek újra közösségbe mehet – számolt be a kezdeményezésről az ATV Híradója. Jelenleg minden esetet a háziorvosnak kell igazolnia, pedig úgy vélik, bizonyos esetekben a szülő is dönthetne telefonos konzultációt követően. Az érvényben lévő szabályozás alapján a szülő csak 3-5 nap hiányzást igazolhat egy tanévben.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a csepeli háziorvosokkal együtt úgy döntött, hogy a változás elérésének érdekében nem állítanak ki többé ezekben az esetekben igazolást. A kezdeményezéshez csatlakozott több pomázi orvos, de más háziorvosok is, illetve a kezdeményezés mellé állt állt a Szülői Hang és a PDSZ is.

Az ATV megkeresésére az Emmi azt válaszolta,

"nem várható el a szülőktől, hogy egészségügyi szaktudást igénylő döntést hozzanak, és bármilyen enyhének tűnő betegség esetén döntsenek arról, hogy mikor egészséges a gyermek, és mikor engedik újra a közösségbe, ahol esetleg aztán megfertőz másokat".

(ATV)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk