42 ország meteorológusai és időjárás-jelentői álltak ki az OMSZ kirúgott vezetői mellett

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 25.

Belpol

Sokkolta őket a hír, hogy két kollégájukat azért távolították el, mert rendesen végezték a munkájukat.

42 ország meteorológusai és tévés időjárás-jelentői írták alá a Climate Without Borders (CWB), azaz Klíma Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet közleményét, amelyben támogatásukról biztosítják az Országos Meteorológiai Szolgálat két kirúgott vezetőjét, Radics Kornéliát és Horváth Gyulátírja az RTL Klub.

A CWB közölte, sokkolta őket a hír, hogy két kollégájukat azért távolították el, mert rendesen végezték a munkájukat. "Szinte lehetetlennek kéne lennie" annak, hogy megjósolják, hogyan fog viselkedni "egy olyan kaotikus rendszer, mint a légkör". Ennek ellenére mégis olyan fejlődésen esett át a meteorológia, hogy az emberek azt várják, hogy pontosan meghatározzák, milyen lesz az időjárás. Viszont még így is van bizonytalanság az előrejelzésekben, és ők az elsők, akik ezt elismerik – írja a CWS, ami szerint az előrejelzéseink néha tökéletlenek lesznek, és gyakran népszerűtlenek, de a magyar kollégákhoz hasonlóan "az embereket helyezzük a politika elé".

A közleményt aláírta többek között az ARD német közszolgálati televízió, az RTVE spanyol közszogálati televízió, a NOS holland közszolgálati adó, a RAI olasz közszolgálati adó, a TV4 svéd televízió, az NHK World japán közszolgálati televízió és az Al-Jazeera hírtelevízió időjárás-jelentői.

Palkovics egy interjúban azt mondta, "az országos előrejelzések mellett pontosabban kellene tehát ismerni, hogy adott helyen adott időben milyen lesz az időjárás".

Mint arról lapunk is beszámolt, kinevezték az OMSZ ideiglenes vezetőjét. Hanyecz László az OMSZ elnökségének egyetlen tagja, aki nem tiltakozott kollégái felmentése ellen. Április 1. óta dolgozik az OMSZ-nál gazdasági vezetőként, vagyis köze sincs a meteorológiához.

(RTL Klub)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk