Csődben a napelemesek, mert alig fizet az állam

  • narancs.hu
  • 2024. január 17.

Belpol

12 pontban kér megoldást a szakmai szövetség.

Alig-alig fizet az állam azoknak, akik a több mint két éve indult pályázaton ingyen napelemet nyertek. Emiatt sok helyen félbe kellett szakítani a munkát – írja a hvg.hu.

A 2021-ben indult napelemes pályázat körüli anomáliákra most a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) hívta fel újból a figyelmet. Arról van szó, az állam még egyik nyertes pályázónak sem utalta át a teljes, megítélt támogatást, csak valamennyi előleget. Több mint 35 ezer nyertes pályázatról tudnak, valamivel több mint 20 ezer kapott kisebb összegeket, elosztva 36 milliárd forintot, miközben a teljes megítélt összeg 123,6 milliárd.

Ez a probléma most azért vált aktuálissá ismét, mert újként kiírtak egy pályázatot, amelyről kiderült, hogy a korábbi pályázat második ütemének átcímkézett forrásaira hirdetik meg. Ezzel az MNNSZ-nek az a gondja, hogy az állam most ugyanazoktól a kivitelezőktől várja el, hogy kockáztassák a pénzüket, akik még a korábbi pályázatokból sem kapták meg, ami megilleti őket. A szövetség szinte mindegyik tagvállalata bajban van, több milliárd a kintlévőségük, sokan csődbe mentek. 

A szövetség most 12 pontban követeli a helyzet megoldását. 

Az első pont a napelempályázatok (kivitelezőinek) azonnali kifizetését sürgeti, a többi azt, hogy például legyen kiszámítható a jogszabályi környezet, folyjon egyeztetés a szövetséggel, jöjjenek létre energiaközösségek, kapjanak engedélyt a kereskedelmi célú naperőművek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk