Csúcsra járatja az agybajt a Fidesz a "szuverenitásvédelmi" törvény vitájában

  • narancs.hu
  • 2023. november 28.

Belpol

Felmondták a kormánypropaganda közhelyszótárát: "külföldi személyek és szervezetek szeretnék az akaratukat érvényesíteni" Magyarországon, "ez ellen a leghatározottabban fel kell lépni". Továbbá guruló dollárok, napi szintű támadás, Magyarország a magyaroké. Varga Judit szerint a fősodratú média is ellenség,

Napi szinten éri támadás a szuverenitást, ez ellen védekezni kell

– jelentette ki Tuzson Bence igazságügyi miniszter az Országgyűlés keddi ülésén, a szuverenitásvédelmi törvénycsomagról folytatott vitában. Az állami hírügynökség beszámolója szerint a miniszter azt mondta, "a legutóbbi választásokat követően már bebizonyosodott, hogy bizonyos nemzetközi erők arra törekszenek, hogy beavatkozzanak a magyar választások eredményébe", és ezzel befolyást szerezzenek Magyarországon. Tuzson Bence hangsúlyozta: nagyon erős az a törekvés, hogy a magyarok kezéből kivegyék az önrendelkezés jogát, és Európa egy olyan birodalommá váljon, ahol a nemzetállamok helyébe egy Európai Egyesült Államok lép. 

Évek óta történnek kísérletek arra, hogy ezt az önazonosságot megsemmisítsék, átalakítsák és külföldiek befolyást szerezzenek Magyarországra, külföldi személyek és szervezetek szeretnék az akaratukat érvényesíteni, ez ellen pedig mindenkinek a leghatározottabban fel kell lépni – közölte. Tuzson szerint a legutóbbi országgyűlési választás megmutatta, hogy miként érkeznek külföldről pénzek, hogyan próbálják a választások eredményét befolyásolni, és ezt már nemzetbiztonsági vizsgálatok is alátámasztják. Aggodalomra adhat okot ez a folyamat, de a kormány kitart Magyarország önazonosságának megőrzése mellett – adta meg a parlamenti vita alaphangját a miniszter.

Mintha erre licitálni akarna, Tuzson elődje, Varga Judit arról beszélt, Magyarország nem engedheti, hogy bárki korlátozza a függetlenségét és szuverenitását. Ő is előhozta az ellenzéknek juttatott adományokat, amivel szerint külföldről akarták befolyásolni az országgyűlési választásokat. Sérül azzal az ország szuverenitása – folytatta –, ha a hatalom olyan szervezetek kezébe kerül, amelyek függőségi viszonyban állnak valamely külföldi hatalommal, szervezettel, ezért szükséges a jelenlegi szabályozás szigorítása. Varga egyenesen odáig ment, hogy – a 444.hu beszámolója szerint – azt mondta: "A határainkon belül pedig az idegen érdekek kiszolgálóit kell rendre visszavernünk, akik nagy, nemzetközi NGO-hálózat által, guruló dollárok segítségével vagy éppen a fősodratú, progresszív, liberális médián keresztül próbálják aláásni a magyar érdekérvényesítést."

Mit is mondott Sólyom László?

Itt most érdemes megállni egy pillanatra, és az egykori államfő szavait felidézve megmutatni, mennyire komoly, amikor a Fidesz a hazánk szuverenitását fenyegető támadásokról beszél. Sólyom László 2018 márciusában a Rajk László Szakkollégium rendezvényén ezt mondta: "A Fidesz jobban teljesít: hogy egy nemlétező ellenségtől megvédeni az országot, ilyet a kutyapárt sem tud kitalálni."

"A célunk az, hogy ne lehessen pénzért büntetlenül árulni a hazát, mert Magyarország nem eladó, Magyarország a magyaroké." Ezt a veretes mondatot Zsigó Róbert, a Fidesz vezérszónoka ejtette ki a száján a vitában. Mint kiemelte, a törvényjavaslat létrehoz egy elemző, értékelő, javaslattevő és vizsgálati tevékenységet is végző független állami szervet, a Szuverenitásvédelmi Hivatalt, amely vizsgálja és nyilvánosságra hozza a külföldről jövő befolyásolási kísérleteket. (Ez az intézmény valójában arra fog szolgálni, hogy bárkire ráfoghassa, külföldi érdekeket szolgál, akit a Fidesz gyakorlatilag meg akar semmisíteni.)

Az ellenzék is felszólalt a "szuverenitásvédelmi" törvénycsomag vitáján az Országgyűlés a keddi ülésén.

Arató Gergely szerint a javaslatok nem szolgálják a nemzeti érdeket és Magyarország szuverenitásának védelmét, céljuk, hogy eltereljék a figyelmet az ország valódi problémáiról, és megerősítsék azt a fideszes hatalmat, amely az ország kifosztásával és az állampolgárok jogainak korlátozásával néhány fideszes milliárdos gazdagítására törekszik. Károsnak, elfogadhatatlannak és a szabadságot korlátozónak nevezte az előterjesztéseket, a Szuverenitásvédelmi Hivatalt új koncepciós szervezetként értékelte, amelynek szerinte az lesz a feladata, hogy bármikor bárkit - akár pártot, civil szervezetet vagy sajtóterméket – megvádolhasson azzal, hogy külföldi ügynök.

Valójában nem az Európai Unió vagy a NATO veszélyezteti a magyar szuverenitást, hanem a kormányoldal.

Az veszélyezteti a szuverenitást, hogy "Orbán Viktor Putyin elnök kanapéján feszengve várja az utasításokat", hogy "nincs az a közép-ázsiai diktátor, akinek a kormány ne keresné a kegyeit", és hogy kínai vasutat építenek, száz évre eladósítva az országot – fogalmazott. Szerinte a kormány – miközben arról beszél, milyen "csúnya dolog", ha külföldi országok belebeszélnek egy másik ország választási kampányába – folyamatosan beavatkozik különböző országok választási kampányaiba, például Szerbia vagy Szlovénia esetében.

Hozzátette, itthon pedig a kormány közpénzmilliárdokat költ "nemzeti konzultációnak hazudott fideszes kampányra", egyes civil szervezetek, így például a CÖF vagy a Megafon szintén sok milliárd forintért ismétli a kormánypártok választási szlogenjeit. Úgy vélte, a tiszta kampányfinanszírozás legnagyobb akadálya ma nem az ellenzék, hanem a kormányoldal. Leszögezte, pártok eddig sem fogadhattak el külföldi finanszírozást, és a DK nem is tett ilyet, sem 2022-ben, sem máskor.

Az MSZP-s Gurmai Zita úgy vélte, a megfélemlítési törvényben nincs szó az ország önállóságáról. Az a célja, hogy féljenek tőle, ezért állítják fel a megfélemlítési hivatalt, amely pontos szabályok híján bárkit megbélyegezhet. Felidézte, hogy néhány éve egy izraeli cég állásinterjúnak álcázva dolgozott kormánykritikus magyarok ellen. Hangsúlyozta,

a hivatal nem a nemzetet fogja védeni, hanem a Fidesz hatalmát, a Fidesz arra használja, hogy befolyásolja, megakadályozza a demokratikus vitát. A javaslat szerint a hivatal ellen nem lehet pert indítani, így a törvény politikai bunkósbotot ad a Fidesz kezébe.

Emlékeztetett, a külföldi befolyásolás tilalma nem vonatkozik a Fideszre, amely a 2000-es években külföldi pénzből finanszírozta rendezvényeit, majd tavaly a kormány nyomására az MKB 11 millió euróval finanszírozta Marine Le Pen kampányát, de a Fidesz beavatkozott a szlovén és a spanyol választásokba is.

A cél az ellenzék teljes ellehetetlenítése, ezért korlátozzák a belföldi adományozást is, miközben a kormány hatalmas állami támogatással segíti a Fidesz kampányát - figyelmeztetett, hozzátéve, a megfélemlítési hatóság felállítása az állam arcul csapása, hiszen van már ügyészség, rendőrség, állambiztonság, ráadásul az EU-s forrásokat is távol tartja majd. Az MSZP ezért a visszautasítja a javaslatot.

Orosz mintájú megfélemlítési törvénynek nevezte a javaslatot Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke, aki azt hangsúlyozta, elfogadása esetén ez a törvény is illeszkedik majd azon jogszabályok sorába, amelyek miatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Unió. Hangsúlyozta, a kezdeményezés célja "megfélemlíteni mindenkit, aki nem ért egyet az állampárt vélt vagy valós elveivel", amelyek szerinte mindeközben dinamikusan változnak.

Gelencsér Ferenc arról beszélt, Orbán Viktor "soha nem volt még átvilágítva", mert a jelenlegi törvények ezt nem teszik lehetővé, holott egy ilyen értelmű módosítás időszerű volna. Ha ez megtörténne, "talán megtudnánk azt, hogy miért van az, hogy minden alkalommal szembemegy a teljes európai konszenzussal" – mondta a kormányfőről az ellenzéki képviselő.

Szuverenitási kérdésnek nevezte, hogy 33 év után sem hozták nyilvánosságra az ügynökaktákat, akárcsak azt, hogy Paks 2., azaz egy kritikus infrastruktúra esetében egy olyan állam vezetőjével kötnek titkos szerződést, amelyik szerint Magyarország nem baráti állam. Bírálta, hogy a javaslat szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjét nem kell átvilágítani, holott titkos és szenzitív adatokat kérhet ki.

Egyértelmű, hogy a magyar szuverenitásra az állampárt, tehát önök a legnagyobb veszély"

– fordult kormányoldalhoz Gelencsér.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel szerint direkt vállalhatatlan a törvénycsomag, az előterjesztő mintha szándékosan olyan javaslatot írt volna, amelynek majdnem minden pontját az Alkotmánybíróság el fogja kaszálni, de a nemzetközi viták és a közéleti beszélgetések a következő egy-másfél évben erről folyhatnak. Ez a javaslat gumicsontként működik – fogalmazott.

Szabó Tímea szerint

nem Magyarország biztonságának megvédésről, a külföldi hatalmak befolyásszerzési kísérleteinek visszaszorításáról vagy a magyarok érdekeiről szól a törvénycsomag, hanem el akarják terelni a figyelmet a valós problémákról: az inflációról, az egészségügy, az oktatás helyzetéről.

Úgy vélte, semmilyen konkrétum nincs megfogalmazva a szövegben, és azok ellen szól, akik merik kritizálni a kormány munkáját. Azonban "minket ez a törvény biztosan nem fog megfélemlíteni" – jelentette ki.

Azt szolgálja a törvénycsomag, hogy a kormány egyre jobban bebetonozza a hatalmát.

Kifogásolta, hogy nem ad jogorvoslatra lehetőséget a törvény, ami teljesen szembemegy az uniós alapelvekkel.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk