Pontosan tudja a Belügyminisztérium, mennyire súlyos problémát jelentenek a kórházi fertőzések

  • narancs.hu
  • 2023. november 28.

Belpol

Azzal is tisztában vannak, mi volna a teendő. De inkább nem beszélnek róla. És mit tesznek?

Hiába állította az ellenkezőjét,

tudomása volt, van a Belügyminisztériumnak arról, mennyire súlyos problémát jelentenek a kórházi fertőzések

ez derül ki egy dokumentumból, ami a Direkt36 birtokába jutott.

Az iratot jegyző Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) és a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elismeri, hogy az egészségügyi vezetés nem vizsgálta a fertőzések alakulását az egyes kórházakban, a probléma nincs megfelelően monitorozva, hiányzik az országos adatbázis ahhoz, hogy követhető legyen, milyen intézkedésekre volna szükség, és azok milyen eredményre vezetnek.

Ám még a részletes adatok hiányában is pontosan azonosítja a jelentés, hogy milyen lépésekre volna szükség a helyzet javítása érdekében. Ilyen intézkedés lenne például, hogy

  • az infekciókontroll-program kellő támogatást kapjon,
  • történjen meg az antibiotikum-fogyasztási adatok feldolgozása és kiértékelése;
  • és minél több mintavételre van szükség, ami segít detektálni a fertőzéseket.

A Direkt36 kórházi fertőzésekről szóló cikksorozatának illetve dokumentumfilmjének egyik meghökkentő felismerése, mennyire kevés mintavétel történik Magyarországon európai összevetésben, melyek által detektálhatók a fertőzések.

A fertőzések megszüntetését célző teendők közt szerepel többek közt

  • a szakemberhiány kezelése
  • és a kórházi higiénia erősítése is, részben a takarítók és más személyzet betanításán és rendszeresen képzésén keresztül.

Az iratból az is kiderül, hogy

a minisztérium szeretné olcsón megúszni a helyzet kezelését: rövidtávú programokra fókuszálnának, amik tekintettel vannak az ellátórendszer kapacitásaira, a humánerőforrások végességére és az egyágyas kórtermek hiányára.

Az iratot, amiben mindez szerepel, a belügyminiszter, Pintér Sándor maga is aláírta.

A cikk felidézi, hogy Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Direkt36 oknyomozó riportsorozata és filmje után sem ismerte el a kórházi fertőzések jelenségének súlyosságát. Pintér állítólag egy MOK-képviselőkkel közös találkozón ellenben nem tagadta, hogy a Covid-járvány óta a fertőzések helyzete romlik, sőt, arról is említést tett, hogy lépéseket kell tenni, de azokról nyilvánosan nem beszélt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk