Cyber hírek

  • 2004. szeptember 30.

Belpol

Ûrutazási iroda A brit Virgin csoport tulajdonosa, Richard Branson ûrutazási iroda alapításáról állapodott meg az Ansari X Prize privát ûrversenyben eddig a legtovább eljutott, a világûr határán sikeres próbarepülést végrehajtó SpaceShipOne magánûrhajó tervezõjével, Burt Rutannel. A néhány éven belül piacra lépõ új vállalkozás, a Virgin Galactic az elsõ öt évben háromezer ûrutasra számít, a viteldíj - beleértve egy háromnapos kiképzést is - 115 ezer font, átszámítva több mint negyvenmillió forint lesz.
A lemezkiadóként indult, mára hatalmas cégbirodalmat (mobilszolgáltató, fapados légi-, vasúttársaság stb.) építõ, multimilliomos Branson maga is megszállott extrémsportoló: õ szelte át leggyorsabban motoros hajóval az Atlanti-óceánt, és többször megpróbálkozott a Föld hõlégballonos körberepülésével is, ez azonban egy svájci versenyzõnek sikerült hamarabb, 1999-ben. Branson és Rutan megállapodásának értelmében a Virgin a SpaceShipOne technológiáját veszi meg a Rutan és Paul Allen Microsoft-társalapító közös vállalkozásától, a Mohave Aerospace Venturestõl, amiért 14 millió font sterlinget fizet a következõ 15 évben, attól függõen, hogy hány ûrrepülõgépet gyártanak. Az elsõ repülõgép, a VSS Enterprise tervezését jövõre kezdik: hatvanmillió fontot fordítanak a repülõgépek építésére, valamint a földi infrastruktúra kialakítására.

Írország blokkol Írország elsõként alkalmaz mûszaki korlátozást az internetes betárcsázó csalások ellen - adta hírül az Index az APA nyomán. Októbertõl a szigetország blokkolja a telefonkapcsolatot a csaló programok által leggyakrabban hívogatott 13 ország felé. Az ilyen hívások rendszerint egzotikus helyeken, a Cook-szigeteken, Tuvalun, Naurun vagy Mauritániában landolnak. A tréfa az áldozatnak percenként 3-5 eurójába kerül. A tárcsázóprogramokkal kapcsolatban több mint 300 panasz érkezett tavaly az ír kormánynak címezve. A hagyományos telefonhívások gond nélkül kezdeményezhetõk ezután is, viszont keresztülmennek egy központon, ahol minden egyes hívást ellenõriznek. Ha a hívószám megbízható besorolást kap, a kapcsolat azonnal létrejön. Az ír illetékesek a következõ hat hónap során mérlegelik, hogy a tiltólistát szükséges-e újabb országokkal kiegészíteni. A Cook-szigetek bejelentette, hogy összeállítja az ország megbízható telefonszámainak listáját.

Látják a mágneses mezõt Az oldenburgi egyetem kutatói a költözõ madarak ideghártyáján olyan speciális fehérjemolekulát fedeztek fel, amely kulcsszerepet játszik az állatok tájékozódásában a kontinenseket átszelõ repülések során. A mágneses mezõ változásaira biokémiai reakcióval reagáló fotoreceptorok segítségével a madarak gyakorlatilag látják a mágneses teret. A kriptokróm fehérjék a retina olyan idegsejtjeiben halmozódnak fel, amelyek az éjszakai tájékozódás során mutatnak aktivitást. Az évi kétszeri költözést nem végzõ madaraknál nem találtak ilyen molekulákat az ideghártyán.

Jön a második böngészõháború? A Microsoft által készített és mára szinte egyeduralkodóvá vált Internet Explorer böngészõprogram alternatívájának szánt Firefox 1.0 elõzetes változatát egy hete adták ki, és máris közel másfél millióan töltötték le a programot - jelentette be a kilencvenes évek végének "böngészõháborújában" elbukott Netscape böngészõ 1998-ban nyílttá tett forráskódját továbbfejlesztõ Mozilla Foundation (mozilla.org). Feltehetõen böngészõprogramot fejleszt az augusztusi tõzsdei bevezetésével 1,67 milliárd dollárral gazdagodott Google is, amely amerikai sajtóértesülések szerint programozókat csábított el a Microsofttól és a Suntól, és lefoglalta a Gbrowser.com internetcímet.

Egymillió szócikk Elérte az egymillió szócikket a Wikipedia (wikipedia.org). A négy évvel ezelõtt indult közösségi weboldal mára a világ legnagyobb és leggyorsabban növekvõ, több mint száz nyelven elérhetõ enciklopédiája, naponta körülbelül 2500 új szócikk kerül bele, és tízszer több korábbit frissítenek. A Wikipedián nincsenek hirdetések, kizárólag önkéntesek készítik. Szócikket bárki beilleszthet, ugyanakkor jól szervezett moderáció gondoskodik arról, hogy a közzétett információk megbízhatóak legyenek. A világ legnagyobb hagyományos enciklopédiája, az Encyclopaedia Britannica mindössze 120 ezer szócikket tartalmaz.

Földsúroló kisbolygó A 4,6 kilométer hosszú, 2,4 kilométer széles Toutatis kisbolygó szeptember 29-én alig másfél millió kilométerre halad el a Föld mellett: ilyen méretû objektum száz éve nem került közelebb a bolygónkhoz. Maga a Toutatis legutóbb 1353-ban, legközelebb 2562-ben fogja ennyire megközelíteni a Földet. A francia kutatók által 1989-ben felfedezett aszteroida különlegessége sajátos forgása. A több tengely körül egyszerre forgó Toutatis súlyzóra hasonlít: a kutatók szerint két, egymáshoz kapcsolt nagyobb darabból áll. A NASA Near Earth Object programja jelenleg 48 olyan aszteroidát követ nyomon, amely túl közel kerülhet a Földhöz.

MORZE

Cenzúra Azzal vádolják a Google-t, hogy összejátszik a kínai kormánnyal, és nem adja ki a Peking számára nemkívánatos weboldalak címeit. A Google nemrég indította el Kínában a keresõjét.

Jelszóteszt Gyakorlati úton próbálja megbecsülni a számítógépes jelszavak használati értékét a zürichi adatvédelmi ombudsman weboldala. Az éles, szólistás törés az Index tesztje szerint a magyar szavakat értékes új fikcióknak véli, és megbízhatónak ítéli a passwortcheck.datenschutz.ch/check.php címen.

Szabadfogás A C3 Alapítvány idén második alkalommal hirdeti meg a Szabadfogású Számítógépversenyt 19 év alatti fiatalok számára. A versenyre minden számítógéppel készített pályamû beadható, például játékok, animációk, portálok, honlapok, szoftverek, sõt robotok is. Részletek a verseny.c3.hu/2004/ címen.

Légiósbetegség Megfejtették annak a baktériumnak a génsorrendjét, amely az úgynevezett légiósbetegséget okozza. A Legionella pneumophila olyan géneket tartalmaz, amelyek különleges ellenállóképességet biztosítanak számára.

Ûrrepülés Fél év múlva újra felszállhatnak a Columbia tragédiája óta földre kényszerült ûrrepülõk. A Discovery márciusban hét ûrhajóssal száll fel, akik az ûrrepülõgép szárnyszerkezetének javítási munkáit gyakorolják majd. A Discovery ûrhajósai várhatóan háromszor lépnek ki a nyílt világûrbe a gyakorlatok elvégzésére.

Nukleáris Jupiter-szonda Négyszázmillió dolláros szerzõdést kötött a NASA egy ûrhajózási céggel egy Jupiter-szonda fejlesztésére. A Jimo nevû, nukleáris meghajtású szondát 2011-ben tervezik fellõni, feladata a Kallisztó, a Ganümédesz és az Európa holdak vizsgálata lesz.

Intelligens mosógép A japán Dai Nippon Printing olyan mosógépet fejlesztett ki, amely képes leolvasni a ruhanemûn elhelyezett speciális elektronikus címke utasításait, és ennek alapján javasolja tulajdonosának az optimális mosási programot. A mosógép e-mailben vagy sms-ben értesíti gazdáját, ha a program lefutott.

Figyelmébe ajánljuk