Tartalom

MaNcs, XVI. évf. 40. szám (2004-09-30)

Publicisztika

Publicisztika

Irodalmi szószedet: A könyvgerinc

Látszólag lényegtelen dolog, de ha kicsit belegondolunk, mindjárt aránytalanul megnõ a jelentõsége. Lássuk be, maga az olvasás csupán futó kaland a könyvek életében. Többségüket egyszer, ha olvassuk, s még azokat is, amelyekhez rendszeresen visszatérünk, legfeljebb hetekre, hónapokra tartjuk a kezünk ügyében. Fennmaradó szabad idejükben - márpedig ez teszi ki életük jó részét - becsukva, önmagukba burkolózva állnak a polcon, s csak gerincüket fordítják felénk. Az olvasó ember jól ismeri azt az érzést, ahogy idegen lakásba lépve a könyvespolc felé sandít, hogy néhány pillantással fölmérje a terepet. Ismerõsöket keres ilyenkor, otthonos örömmel fedezi föl egy-egy kedves könyvét, vagy éppen gyors következtetésekre jut az idegenül sorakozó címekre alapozva. A könyvek kirajzolódó mintázata a házigazda Rorschach-tesztje, amit azonnal kiértékelünk.

Publicisztika

Vincze Hajnalka: Kinek mit ér Európa?

Nehezen lehetett volna szerencsétlenebb idõzítést találni az európai értékekrõl és identitásról nemrég elindított uniós konferenciasorozathoz. Vagy - más nézõpontok szerint - szerencsésebbet. Magyarán olyat, amikor biztosabb, hogy a rendezvény az általánosságokon túl úgysem jut semmire. Ha pedig mégis, akkor azzal hatalmas öngólt rúg. A decemberig tartó kollektív ötletbörze ugyanis egybeesik az EU új szerzõdése kapcsán felettébb kockázatosnak ígérkezõ népszavazások elõkészítésével; a török csatlakozás körül hamarosan felparázsló vitákkal; az eredeti európai modellhez való ragaszkodását illetõen igencsak gyanús Barroso-bizottság hivatalba lépésével; valamint az amerikai elnökválasztás függvényében alakuló helyezkedési manõverekkel.

Publicisztika

Már megint a Baja Ferenc!

Most épp az derült ki a szocpárt egykori fenegyerekérõl, hogy pár éve rendszeresen megfordult az Újpesti rakpart 1. szám alatt, Kulcsár Attila bûntanyáján. A K&H Equities egykori brókere összesen 30-50 milliót nyomott a markába. Ferenc mindig éjszaka érkezett, a legteljesebb titoktartás közepette. Szinte nesztelenül - csak a zakójában koccantak össze olykor a vodkásüvegek, hiába bélelte ki a zsebeit a nagymarosi vízlépcsõ titkos tervrajzaival (ezek még környezetvédelmi miniszter korából felejtõdtek nála).

Publicisztika

Szüret és termés

"Miért nem merült fel benne, hogy törvény ide vagy oda, ez a pénz nem jár neki, azért, mert azt az adófizetõk adták össze, köztük a nálánál nagyságrendekkel szegényebbek? Hogy a parlament alelnökének akkor is türtõztetnie kell magát és családját az állami támogatásoktól, ha egyébként már régóta foglalkoznak mezõgazdasággal, és a földdel kelnek meg fekszenek? És ha ezt nem érti, mennyi pénzre mondaná, hogy elég? Hanyadik százmilliónál kezdene el pirulni, hogy nem, ezt már nem kérem, hisz gazdag ember vagyok, és adják másnak?" - írtuk nem is olyan régen e hasábokon, Wekler Ferenc ültetvényes ügyei kapcsán.

Egotrip

Egotrip

Podmaniczky Szilárd: Déli velõ

Ez idõ szerint õsz van, papucsunk és kisgatyánk reszketve fekszik a hideg kövön. A hõmérséklet akaratunktól függetlenül csökken, s immár nemcsak a fizikai igénybevétellel, de a fokozott hõleadással is számolnunk kell a tápanyagok kiválasztása során.

Egotrip

Sajó László: Öt és feles

Mmmost szólok. kkkezdetben vo-volt aaaz iiige egyszer anyuék bálba mentek egyedül hagytak amikor hazajöttek ott találtak a varrógépen függönybe csavarodva mint egy pólyás mint egy múmia magas lázam volt bevittek újhelyre a kórházba hamarabb hazahoztak mert sokat sírtam

Belpol

Belpol

"Nagyon rossz érzelmi üzenet" (Szent-Iványi István (SZDSZ), az Európai Parlament képviselõje)

Idén nyárig az Országgyûlés integrációs bizottságának elnöke, júliustól pedig a Szabad Demokraták Szövetségének képviselõje az Európai Parlamentben. Az augusztus óta tartó kormányszabászat idején többször is felröppent a neve mint lehetséges külügyminiszteré. Pártja az egyetlen a parlamentben, amely köntörfalazás nélkül elutasítja a kettõs állampolgárságot.

Belpol

Kulturális hírek

PARTRA, MAGYAR! A Budapesti Fesztiválzenekar amszterdami, Mitsou (Micura Mónika) utrechti, az Amadinda arnhemi és a Muzsikás groningeni fellépésével, a Tweede Ronde irodalmi folyóirat magyar különszámával, a Nádas Péter és a magyar fotómûvészet 1912-2003, illetve az Orosz István grafikái és objektjei címû hágai kiállításokkal teljes sebességre kapcsolt Hollandiában a már tavaszi és nyári ízelítõvel is szolgált magyar kulturális évad: a Partra Magyar/Hongarije aan Zee fél év alatt harminc holland városban mintegy kétszáz programot kínál (elõzmény: Narancs, szeptember 9.). Miközben a sikerrel zajló nagy-britanniai rendezvénysorozat, a Magyar Magic inkább a klasszikus kultúrára koncentrál, a hollandiai események döntõ többségét a legfrissebb, kortárs produkciókból válogatták a holland házigazdák.

Belpol

Cyber hírek

Ûrutazási iroda A brit Virgin csoport tulajdonosa, Richard Branson ûrutazási iroda alapításáról állapodott meg az Ansari X Prize privát ûrversenyben eddig a legtovább eljutott, a világûr határán sikeres próbarepülést végrehajtó SpaceShipOne magánûrhajó tervezõjével, Burt Rutannel. A néhány éven belül piacra lépõ új vállalkozás, a Virgin Galactic az elsõ öt évben háromezer ûrutasra számít, a viteldíj - beleértve egy háromnapos kiképzést is - 115 ezer font, átszámítva több mint negyvenmillió forint lesz.

Belpol

Siketek és hallássérültek a munkaerõpiacon: Az elutasítás csendje

A siketek nem fogyatékosnak tartják magukat, hanem nyelvi kisebbségnek. A társadalom viszont többnyire úgy tekint a hallássérültekre, mint nehézkesen képezhetõ, kvalifikált munkakörökben nem foglalkoztatható rokkantakra. Ez is oka annak, hogy a hallássérültek tizenöt százaléka végez középiskolát, és csupán tíz százalékuk képes elhelyezkedni.

Belpol

MDF: Gondok közt

Ismét Dávid Ibolyát választották pártelnöknek az MDF múlt szombati, XIX. országos gyûlésén. A gödöllõi összejövetelen a szervezet feletti ellenõrzést végérvényesen - immáron alapszabályba foglaltan is - a régi-új vezetõ és politikájának támogatói szerezték meg.

Belpol

Belháború a Munkáspártban: A csillagharcos

A Munkáspárt legutóbbi, szeptember tizennyolcadikai központi bizottsági (kb) ülésén elvileg a 2006-os országgyûlési választásokon követendõ stratégia, gyakorlatilag azonban Vajnai Attila alelnök és a pártvezetés konfliktusa volt a téma. A maga ellen bizalmi szavazást kérõ Vajnai ügye pikáns fordulatot vett: lemondásra szólították föl. De nem mond le.

Belpol

A képregény esélyei: Kikockázva

Magyarország nem a képregényolvasók paradicsoma. Itthon az úgynevezett szakemberek álláspontja érvényesült: a képregény ártalmas, eladhatatlan. A világ más tájain mindeközben a képregénykészítés önálló, kiemelkedõen jövedelmezõ iparággá fejlõdött.

Külpol

Külpol

Szudán: Csak a pusztulás

Az elmúlt hónapok folyamán a hivatalos nemzetközi érdeklõdés egyre inkább tragikus súlyának megfelelõen kezdte kezelni a nyugat-szudáni népirtást. A khartúmi kormány természetesen ellenkezõ irányú erõfeszítéseket tesz, és felháborodva utasítja el a genocídium fogalmának a használatát. Az érintettek mindebbõl lényegében semmit sem érzékelnek: a táborok lakói számára nincs elegendõ élelmiszer, hazatérni több mint kockázatos, százezrek tengõdnek élet és halál között, folyamatos, kataton rettegésben.

Külpol

Romániai sajtóügyek: Irányított közbeszéd

Veszélybe került a sajtó függetlensége - húzta meg a vészharangot két romániai ellenzéki napilap amiatt, hogy - állításuk szerint - külföldi tulajdonosuk egyre gyakrabban avatkozik be lapszerkesztési politikájukba. Aligha véletlen ez: Romániában idén választási év van.

Képzőművészet

Félúton Versailles felé

Képzőművészet

A fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciója

Hiller István kultuszminiszter szeptember 14-én nyitotta meg a fertõdi kastély cour d'honneurjének kapuját a sajtó elõtt. Ezzel a kastély bõ egy éve indult felújításának elsõ - eddig legjelentõsebb, több mint egymilliárd forintos költségvetésû - szakasza lezárult: elkészült többek között a fõépület teljes tetõrekonstrukciója, a díszudvari homlokzat, a díszudvari közmûvek és a kert, valamint a díszlépcsõ helyreállítása.

Képzőművészet

Koncert: Két anyanyelv (Mischa Maisky, Zdenek Mácal, Kocsis Zoltán és Ránki Dezsõ)

A Cseh Filharmonikusok koncertje vad meglepetéssel indult. Az elsõ szám, Smetana Az eladott menyasszony címû operájának nyitánya után olyan bõdületes ováció hangzott fel a Zeneakadémia nagytermében, hogy a karmester, Zdenek Mácal meghökkenten pillantott le a közönségre. Hát igen, az elsõ szám után még a Bécsi Filharmonikusok sem szokott ilyen lelkesedést kiváltani. De ezek a nagyszerû csehek megérdemelték. Mácal remek kezû karmester, mindent beint, mozdulataival eljátssza-letáncolja a zenét, de sosem spilázza túl a pantomimet, legkivált rendre törekszik, világosságra.

Zene

Zene

Színház: Édes Erdély (Bozgorok - Honvéd Kamaraszínház)

Az elõadás viszonylag gyorsan elhíresült a színházi berkekben (nyáron, a szegedi alternatív fesztiválon a rendezõ, Rusznyák Gábor még díjat is kapott érte), és korántsem az egyöntetû rajongás okán. A Honvéd Kamaraszínház produkciójának - mint a reakciókból is kitetszik - van egy társadalmi és egy színházi olvasata.

Zene

Homoki Nagy István: Fikció és Pletyka

A hónap elején lett volna kilencvenéves, decemberben lesz huszonöt éve, hogy meghalt: mára legenda. Ha azt mondjuk, természetfilm, õsidõk óta az õ neve ugrik be elõször mindenkinek Magyarországon.

Zene

DVD: Ízlés dolga (Liliana Cavani: Ripley és a maffiózók)

Ott hagytuk el A tehetséges Mr. Ripleyben, hogy Tom távozik vitézkedései helyszínérõl, Itáliából, ahol éhenkórász senkibõl jómódú aranyifjúvá, valamint kétszeres gyilkossá vált. Útközben rájön, hogy õ valójában meleg, és a nagy coming out azt a magyarázatot célozza be, hogy hõsünk minden tettét latens homoszexualitása irányította. Ehhez képest most boldog házasságban élõ szerelmes férjként látjuk viszont a kies Itáliában, ahol - tudjuk - forró lett a lába alatt a talaj. A két történet között pár év és egy regény áll (Patricia Highsmith Ripley-sorozatának második kötete, a Ripley's Under Ground, amely ez idáig elkerülte a megfilmesítést).

Zene

Nyolc kis kritika

színház Füst Milán Boldogtalanok címû drámáját ezúttal a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának elõadásában lehetett látni a Stúdiószínházak fesztiválján, a Bárka vívóteremnek becézett, most éppen hodályszerû terében, az "igazi" falak és még igazibb feketeség, lepukkantság közepette. Jó lötyögõs lett így a játék tere - hiszen alig néhány díszlet idéz valami hajléktalan-vackot -; nem úgy a játék maga, amely viszont nagyon is tempós és sûrû. Bodó Viktor a boldogtalanság tablóját festi meg elsõsorban, csupa sötét, noha azon belül eléggé változatos színekkel.

Film

Film

Levegõt a daloknak (Peter Buck, R.E.M.)

Sûrû hetek vannak az R.E.M. tagjai mögött és elõtt: Európa kiválasztott nagyvárosaiban beszálltak a promóciós mókuskerékbe, hogy elõkészítsék jövõ héten megjelenõ albumuk, az Around The Sun fogadtatását. Amerikába hazatérve beszállnak a politikai propagandagépezetbe, hogy megpróbálják elõsegíteni Bush választási vereségét. Ezt követi majd a lemezbemutató turné, amely januárra ér Budapestre.

Lokál

Lokál

Havanna-lakótelep: Vannak jobb helyek

Sokak szemében a több mint hatezer lakásos blokk Budapest legfélelmetesebb terepe. Lepusztult panelvidék, ahol fényes nappal, a nyílt utcán árulják a drogot, kilopják az ember alól az autót, és legfeljebb a bandaháborúk visznek színt a tökéletes szürkeségbe. Itt annyiért lehet kétszobás, összkomfortos lakást vásárolni, mint más - szintén rossz hírû - környéken egy garzont. Valóban a Havanna-lakótelep lenne Budapest legsötétebb árnyéka?

Lélek

Lélek

Fényszennyezés: Csillagok, ne ragyogjatok!

Huszonöt év múlva nem látjuk a Tejutat, és az európai csillagászok legfeljebb a turkesztáni obszervatóriumokból kémlelhetik majd az eget. Az exponenciálisan növekvõ fényszennyezés megtizedeli a rovarfajokat, és megváltoztatja a madarak viselkedését. Egyre többen állítják: a fénynek ára van.