Cyber hírek

  • 2000. március 2.

Belpol

Az eBay megvenné a Sotheby´stAz Independent értesülése szerint az amerikai eBay online aukciósház (www.ebay.com) egymilliárd fontos vételi ajánlatot tett a brit Sotheby´s aukciósház megvásárlására. Az öt éve alapított amerikai internetes aukciósház tőzsdei értéke 20 milliárd font, éppen tizenhatszorosa a múlt héten a teljes menedzsment lemondásához vezető, zajos botrányba keveredett, 250 éve fennálló Sotheby´sénak.
A botrányt az váltotta ki, hogy az amerikai igazságügy-minisztérium vizsgálatot indított a Sotheby´s és a Christie´s aukciósházak ellen, mert azok állítólag titkos árpolitikai megállapodást kötöttek - a két cég a világ négymilliárd dolláros árverési piacának 95 százalékát birtokolja. A Sotheby´s helyzetét nehezíti, hogy a Christie´s vádalkut kötött, és együttműködik a nyomozó hatósággal.

Titkos űrszexkísérletek Egy francia csillagász, Pierre Kohler most megjelent könyvében azt állítja, hogy a NASA az 1996-os "koedukált" űrrepülések során azt is tanulmányozta, melyik az ideális pozíció a szexhez a súlytalanság állapotában. A csillagász birtokába került dokumentum egy tíz pozícióból álló listát tartalmaz, amelyet egy űrhajós pár állítólag ki is próbált. A kísérlet értékelése szerint az európai kultúrkörben legáltalánosabban alkalmazott pozíció, a misszionárius póz a súlytalanság állapotában nem működik, különféle segédeszközök (rugalmas öv és hálózsák) segítségével azonban megoldható a feladat. A NASA cáfolta Kohler értesüléseit.

CeBIT 2000: hódít a mobil internet A mobil kommunikációs eszközök és az internet összekapcsolódása volt a február 24-től március 1-jéig megrendezett CeBIT 2000 információtechnológiai és telekommunikációs szakvásár slágertémája a 2000-es világkiállításra készülődő hannoveri vásárvárosban. A világ legnagyobb infokommunikációs expójára tavaly hétszázezer látogató volt kíváncsi, az idei nézőszám az előzetes becslések szerint ezt is túlszárnyalta: hatvankét ország több ezer kiállítója vett részt, Magyarországot 18 cég képviselte. Megnyitó beszédében Gerhard Schröder kifejtette, hogy külföldi szakemberekkel kellene pótolni a Németországban egyre kínzóbb informatikushiányt: a mintegy hetvenötezer betöltetlen állás felét kelet-európai és ázsiai számítástechnikusokkal népesítené be a német kancellár. Az idei CeBIT-en ismét egész sor új kütyüt mutattak be a gyártók: a Symbian mobiltelefonnal egybeépített érintőképernyős kéziszámítógépet, az Ericsson mobiltelefonra csatolható MP3-lejátszót és FM-rádiót, az Olympus szemüvegként hordható sztereó monitort, a Swatch internetről letöltött adatok tárolására alkalmas karórát prezentált a nagyközönségnek. A British Telecom és a Panasonic digitális zenék mobiltelefonos megvásárlására, tárolására és továbbküldésére alkalmas prototípust mutatott be, míg a Pine Software "másolásbiztos" MP3-lejátszót promotált, amely kizárólag jogtiszta, vásárolt felvételek hallgatására használható. A Microsoft Pocket PC néven színes képernyős, videolejátszós, drótnélküli internettel és mobilelefon-funkciókkal ellátott kéziszámítógéppel jelentkezett, a Compaq pedig bemutatta a GeoBrowser szolgáltatást, melynek segítségével a felhasználók térképekhez, szállodainformációkhoz férhetnek hozzá, sőt autót bérelhetnek és repülőjegyet vásárolhatnak mobiltelefonról. A Nokia és az Amazon.com a CeBIT-en aláírt megállapodása szerint az online könyváruház is elérhetővé válik a Nokia mobil portálján, ahol többek között a CNN legfrissebb híreit is elérhetik a WAP-mikroböngészővel ellátott Nokia mobiltelefonok tulajdonosai. Iparági becslések szerint a mobiltelefonos internet-hozzáférések száma 2003-ban meghaladja a számítógépes internetkapcsolatok számát.

Jó befektetés az űrszemét Az űrkutatás egyre növekvő publicitása következtében ugrásszerűen megélénkült az érdeklődés az űrből származó tárgyak iránt a műtárgypiacon: egy Északnyugat-Ausztráliában 1988 folyamán talált, Proton típusú hordozórakétából származó orosz üzemanyagtartály-darabot százezer dollárra értékelt a New York-i Makovich meteoritgyűjtemény kuratóriuma. A titániumból készült, szférikus üzemanyagtartály egy ausztrál drágakőkereskedő birtokában van, értékét a rajta látható számtalan mikrometeorit becsapódásának nyoma is emeli. A gyűjtők számára felbecsülhetetlen értékű meteoritok ára egyébként jelenleg az internetes cégek részvényárfolyamánál is gyorsabban emelkedik. Szakértők szerint nem elképzelhetetlen, hogy a jelenség a Föld körül keringő űrszemét problémájára is megoldást kínál, hiszen hamarosan érdemes lesz lehozni és értékesíteni ezek egyes darabjait. Ismét fellángoltak az értékesebb meteoritok körüli jogviták: az oregoni Clackamas indiántörzs például pert indított a 14,2 tonnás Willamette-meteoritot kiállító amerikai természettudományi múzeum ellen, mert a tízezer éve földet ért meteorit a törzs szent köve volt egészen 1906-ig, amikor egyszerűen beépítették a múzeum planetáriumának alapzatába.

Védjegyrontásért büntethetők a domainbrókerek A Magyar Szabadalmi Hivatal közleménye szerint a magyar domainnév-regisztráció liberalizálása során figyelembe kell venni a szellemi tulajdon védelmét biztosító jogszabályi előírásokat és a védjegyoltalomról szóló törvény rendelkezéseit. A más védjegyével azonos vagy összetéveszthető domainnév üzleti célú használata törvénybe ütközik, ha ahhoz a védjegyjogosult nem járult hozzá. Védjegybitorlásnak számít, ha ellenértéktől teszik függővé a védjeggyel egyező vagy azzal összetéveszthető domainnév használatának megszüntetését, a domainnév lemondását vagy annak átruházását. A védjegybitorló kártérítésre kötelezhető, amennyiben pedig jelentős vagyoni hátrányt okoz, a büntetés 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés is lehet. (Lásd még Játékháború című cikkünket a 23-24. oldalon)

Morze

Új Matáv-kedvezmény Márciustól új, átalánydíjas kedvezménytípust vezet be a Matáv: a hétköznap 18.00 és 07.00 közötti, hétvégén és munkaszüneti napon 15.00 és 07.00 közötti kedvezményes időszakokban havi átalánydíj fejében az előfizetők körzeten belül a hívások számától függetlenül, korlátlanul internetezhetnek vagy telefonálhatnak, hagyományos és ISDN-vonalon is. Az átalánydíj pontos összege még nem ismert, a kedvezményt csak magánszemélyek vehetik igénybe, céges előfizetők nem, viszont érvényben marad a korábbi, a kedvezményes időszakokban hívásonként legfeljebb 150 forintos konstrukció és a kedvenc szám NET-csomag is.

Részvénytársasággá alakult a Carnation A Carnation Consulting internettanácsadó cég az Octave Ltd. kockázatitőke-alap százezer dolláros befektetésével részvénytársasággá alakult, és százszázalékos tulajdonrészt szerzett a Pangalaktik Media (PGA) webfejlesztő cégben - adta hírül az Index. Az internetes tanácsadással és kutatással foglalkozó Carnationben a befektető 9, míg a PGA 10 százalékos tulajdonrészt szerzett, a tulajdonosváltás után a piackutatást végző részleg Carnation Research néven önálló cégként folytatja tevékenységét.

Rasszista számítógépjátékok Körözést adtak ki Csehországban egy az interneten is elérhető számítógépjáték szerzői ellen, amelyben a játékosok az Ust´i nad Labemben tavaly épített, majd emberi jogi szervezetek és az EU tiltakozása nyomán lebontott falat ostromló cigányokra lőhetnek. A Maticní utca nevű játék nem az első ebben a műfajban, korábban közkézen forgott a náci haláltábor-építő KZ-Lager is. Az ilyen tartalmú játékok szerzői Csehországban akár nyolcévi börtönbüntetést is kaphatnak nyilvános médiumon keresztül elkövetett rasszista izgatás miatt.

Bruce Lee-filmek a neten A Yahoo hongkongi leányvállalata és a China Star Entertainment filmforgalmazó megállapodott arról, hogy az év második felétől a társaság filmjeit ingyenesen elérhetővé teszik az interneten. A China Star számos klasszikus - többek között Bruce Lee-vel és Jackie Channal készült - hongkongi akciófilm terjesztési jogait birtokolja, az új filmek viszont csak azután kerülnek fel a weboldalra, mikor már kikoptak a mozik és a kábeltévék műsoráról, és kiadták őket video-CD-n is.

Figyelmébe ajánljuk