Cyber hírek

  • 2000. április 27.

Belpol

Informatikai minisztérium?Az Index értesülése szerint Vahl Tamás, a SAP Hungary Kft. kereskedelmi igazgatója a legesélyesebb jelölt az informatikai államtitkár posztjára.
A most felállítandó intézmény távlatilag egy leendő informatikai minisztérium csíráit hordozza magában - nyilatkozta Borókai Gábor kormányszóvivő. A május elsején kinevezendő államtitkár a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) keretein belül, de a kormány közvetlen felügyelete alatt tevékenykedne, így a tárcák és a MEH informatikai felelőseit is irányíthatja majd. Előkészítés alatt áll egy tanácsadói testület létrehozása is, amely Orbán Viktor miniszterelnöknek nyújtana segítséget stratégiai fontosságú informatikai kérdésekben. Új informatikai programot hirdetett az ellenzéki SZDSZ is: Magyar Bálint szerint azonnal szükség lenne egy informatikai minisztériumra, és az országnak csatlakoznia kellene a szingapúri egyezményhez, vagyis el kellene törölni a számítástechnikai cikkeket terhelő vámot és áfát - hangzott el a pártelnök előadásán. Az előző kormány idején a Sulinet programot elindító Magyar szerint az ország lemaradásának egyik oka az, hogy az EU-tagországokhoz és az USA-hoz viszonyítva hazánkban az internet még mindig túl drága. Az SZDSZ a közérdekű hivatalok működését is nyilvánossá tenné az interneten keresztül, beleértve az elektronikus ügyintézés lehetőségének megteremtését is.

Internetes varrógép A legnagyobb japán varrógépgyár, a Jaguar International Corp. pénteken bejelentette, hogy internethez kapcsolható varrógépet fog árusítani: a gépre letölthetők az interneten található szabásminták, mindenekelőtt a gyár saját szabásmintái. A vállalat a videojátékokat gyártó Nintendóval is tárgyal, mert olyan varrógépet is akar gyártani, amely automatikusan trikókra varrja a Nintendo népszerű játékfiguráit. A bedrótozott varrógépet jövőre kezdik forgalmazni.

Befektetők az Indexnél 800 millió forintot invesztált az Index.hu Rt.-be két külföldi pénzügyi befektető: a net.IPO Aktiengesellschaft 16,7 százalékos, a Német Befektetési Társaság Rt. pedig 8,4 százalékos tulajdonrészt szerzett a tartalomszolgáltatással és szoftverfejlesztéssel foglalkozó cégben. A cég a tartalomszolgáltatás fejlesztésére, vertikális szakmai portálok indítására és kelet-európai terjeszkedésre kívánja fordítani a pénzt, a távlati cél a tőzsdei megjelenés. Kőrösi Ákos vezérigazgató szerint ehhez egy 50-100 millió dollár értékű céget kell létrehozni az Index.hu-ból, amihez egy-két évre lesz szükség. A közelmúltban több magyar internetes cég is jelentős tőkeinjekciót kapott: a Matávnet Kft. törzstőkéjét 593 millió forintról 1,2 milliárd forintra emelte az anyavállalat, míg a Telnet Magyarország Kft. törzstőkéje 3 millió forintról 550 millió forintra emelkedett a Napi Gazdaság értesülése szerint. Az Index befektetői külföldön már számos internetes cég tőzsdére vitelében szerepet játszottak, a Német Befektetési Társaság Rt. vezérigazgatója, Michael Schmidt szerint azért érdemes magyar IT-cégekbe fektetni, mert hamarosan bekövetkezik az internetpiac robbanásszerű növekedése Magyarországon is. (Lásd még: A haladás előőrse, Magyar Narancs, 2000. április 6.)

Fénylassítók Az abszolút nulla foknál csupán néhány milliárdod fokkal magasabb hőmérsékletű környezetben a Harvard Egyetem kutatóinak sikerült egy kilométer per órás sebességre lassítani a fényt. Ezen a hőmérsékleten az atomok úgynevezett Bose-Einstein-kondenzátumot hoznak létre, amely akadályozza a fény terjedését. A kutatóknak tavaly már sikerült 60 kilométer per órás sebességre lassítaniuk a normális körülmények között egymilliárd kilométer per órás sebességgel száguldó fényt, jövőre pedig szeretnék tovább lassítani tíz méter per órára.

Jedik a tengerészgyalogságnál Az amerikai hadügyminisztérium egyik laboratóriumában olyan információs rendszert fejlesztettek ki, amely hatékonyabb csapatirányítást tesz lehetővé a harctereken. A JEDI elnevezésű rendszer egy zsebszámítógépből, egy GPS műholdas helymeghatározó eszközből, egy műholdas telefonból és egy éjjellátó távcsőből áll. A GPS segítségével a parancsnokok pontosan követhetik katonáik mozgását, és aktuális információkat, például térképeket küldhetnek a parancsnokság szervereivel drót nélküli kapcsolatban álló zsebszámítógépekre. A JEDI prototípusa jelenleg az Iridium műholdas hálózatot használja, amely hamarosan megsemmisül, ezért a Pentagon tárgyalásokat folytat az adatátviteli szolgáltatásokat idén júniusban megkezdő Globalstar műholdas hálózat üzemeltetőjével az áttérésről. A JEDI hátrányai között említésre került a lehallgatás veszélye, és hogy egy nagy energiájú elektromágneses impulzust kibocsátó bombával könnyen tönkretehető a katonánként harmincezer dollár értékű felszerelés.

Kitiltották a Palmot Az atomkutatással foglalkozó kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Kutatóintézetbe tilos a drót nélküli internetkapcsolattal ellátott Palm VII kéziszámítógépeket bevinni, mivel azok alkalmasak lehetnek kémkedésre. Áprilisban a labor kénytelen volt visszavinni a boltba mintegy 40 darab Palm VII-t, miután rájöttek, hogy a készülékek használatát tiltják a biztonsági szabályok. A laborban a mobiltelefonok és bizonyos kvarcórák használata is tilos, az internetezésre nem alkalmas Palm-modelleket azonban továbbra is használni lehet.

Morze

Nők a csúcstechnikában Az American Association of University Women tanulmánya szerint a főiskolai informatikai diplomáknak mindössze 28 százalékát szerzik meg nők, és az információtechnológiában dolgozó nők aránya még alacsonyabb, csupán 20 százalék. Ha a nők jobban érdeklődnének a technika iránt, csökkenhetne az informatikai szektor munkaerőhiánya és a nemek közti fizetéskülönbség.

Elfogytak a hárombetűs .com domainek Április közepén elfogytak a hárombetűs címek, miután az összes létező, mintegy harmincezer kombináció elkelt a legkeresettebb, .com végződésű domainekből. A világon naponta nagyjából ugyanennyi új domainnév talál gazdára. Az internetcímeket felügyelő nemzetközi szervezet, az ICANN további öt-tíz végződést kíván bevezetni, mint például a .shop, az .arts és a .biz.

A Microsoftot a biztosítója is perli A Zurich American pert indított kliense, a Microsoft ellen, hogy ne vele fizettessék meg a szoftveróriás ellen indult mini-antitrösztperek sokaságának költségeit. A biztosítótársaság álláspontja szerint a szoftvergyár általános biztosítása nem terjed ki a perköltségekre, amelyeket az igazságügy-minisztérium és a 19 szövetségi állam ellen folyó perben a Microsoft nem is próbált meg a biztosítóra hárítani.

Halálra itta magát a programozó 37 éves korában alkoholmérgezésben elhunyt Phillip W. Katz, a legnépszerűbb tömörítőszoftver készítője. Katzra Milwaukeeben egy olcsó szállodai szobában találtak rá öt üres üveg társaságában. A programozó 1986-ban indította útjára tömörítőszoftverét, amelyet Phil Katz Zipnek, azaz PKZipnek nevezett. Az ingyenesen használható program szabvánnyá vált az internetes letöltéseknél.

Figyelmébe ajánljuk