Cyber hírek

  • 2000. május 18.

Belpol

Rovarok a haditechnikábanA Jövőnéző értesülése szerint a Vanderbilt University kutatói olyan rovarrobotokat fejlesztettek ki, melyek képesek az ellenség vonalai mögé behatolva információkat szolgáltatni, de fejlesztenek olyan robothangyákat is, melyek betemetett bányákat kutatnak fel. A rovarrobotok alig 7,5 cm hosszúak, és 60 grammot nyomnak.
A mostani elképzelések szerint a jövő katonái nagy mennyiségű ilyen "rovarfelderítőt" visznek majd magukkal, és szükség esetén szabadon engedik őket, hogy azok felderítsék az ellenséges csapatokat, az aknákat stb. A Michael Goldfarb kutatócsoportja által kifejlesztett "meghajtás" egy piezoelektromos kerámián alapul, amely megváltoztatja az alakját, ha áram éri - tehát áram hatására a lábak rezegni kezdenek, és a "rovar" előrearaszol. A Vanderbilt-projekt csupán az egyike a Pentagon által támogatott programoknak: a Los Alamos National Laboratory elektromos motorral és fogaskerékkel hajtott konstrukciót hozott létre, a Sandia National Laboratory pedig gázolajhajtású "bolhát" - e két utóbbi modell azonban jóval nagyobb a Vanderbilt géprovarjánál, nagyjából 20 centiméteresek. Más kutatócsoportok közben mikrofonokat, kamerákat, mozgásérzékelőket és olyan berendezéseket fejlesztenek a rovarrobotok számára, melyekkel aknákat, mérgező anyagokat és biológiai fegyvereket tudnak majd azonosítani.

Organikus víztisztítás Áprilisban elkezdődött a burlingtoni Ocean Arks International első európai víztisztító rendszerének építése. A Living Technologies által kidolgozott biofilterben fajok ezreit használják fel: növényeket, baktériumokat és más mikroorganizmusokat, zooplanktonokat, csigákat, rákokat és halakat egy zárt, napfénnyel megvilágított térben. Az élő szervezetek lebontják és megemésztik a háztartási és ipari szennyvízben található szerves hulladékokat. "Ez egy arborétum, amelyik megtisztítja a vizet" - nyilatkozta Bodnár Attila, a rendszer összeállítását ellenőrző Organica Ecotechnologies építésze. A rendszer napi 300 köbméter szennyvizet képes megtisztítani. A CivilPress értesülése szerint a US Agency for International Development által nyújtott 40 000 dolláros segítséggel az Organica arra készül, hogy egy, a Dunán lehorgonyzott uszályon szereljen fel hasonló rendszert. "Csak Budapesten több száz helyen ömlik be a tisztítatlan szennyvíz a Dunába" - mondta Bodnár. Bővebben a www.livingmachines.com címen olvashatunk a környezetbarát technológiáról.

Visszautasított diplomamunka volt a szerelemvírus? Pár napos rejtőzködés után előkerült Onel de Guzman, az "l love you" vírus írásával gyanúsított Fülöp-szigeteki diák. Guzman a korábbi első számú gyanúsított, Reomel Ramones barátnőjének a testvére, és a manilai számítástechnikai főiskola, az AMA Computer College végzős hallgatójaként korábban már írt egy olyan programot, amelynek kódja nagyon hasonlít a vírusra, ráadásul túlnyomórészt Visual Basic programnyelven készült, csakúgy, mint a szerelemvírus. A diplomamunkának szánt szoftver olyan e-mail vírus volt, amely a fertőzött gépekről azonosítókat és jelszavakat gyűjt: "Használjátok, hogy hozzáféréseket lopjatok vele" - írta róla a diák. A főiskola a dolgozatot visszautasította, mert illegálisnak minősítette a programot. Guzman - aki a visszautasítás után otthagyta a főiskolát - elképzelhetőnek tartja, hogy ő indította útra Ramones lakásából a világszerte több mint tízmilliárd dolláros kárt okozó vírust, de állítása szerint nem szándékosan tette. A manilai hatóságok szerint az AMA több hallgatója is belekeveredhetett az ügybe. Egy időre egy német egyetemistát is megvádoltak a vírus létrehozásával, de Fredrik Björck hackervadász, aki tavaly a Melissa vírus íróját leleplezte, azóta visszavonta a feltételezéseit, és elnézést kért.

Webby Awards 2000 Múlt hét pénteken átadták az Oscar-díj internetes megfelelőjének számító Webby-díjakat a világ legnépszerűbb webkiadványainak. A San Franciscó-i díjkiosztón kategóriánként két szobrot osztottak ki: egyet a zsűri döntése, a másikat a közönségszavazatok alapján. A legtöbb technikai újítást tartalmazó oldalnak mindkét szavazás alapján a Google kereső bizonyult, és a zene kategóriában a Napster is két szobrot kapott. A legjobb, nyomtatásban is megjelenő internetes orgánumnak járó díjakat a Nerve és a Slashdot kapta, a többi győztes listája a www.webbyawards.com címen hozzáférhető.

Morze

E-konferencia a globalizációról A World Bank Institute és a londoni Panos Institute elektronikus konferenciát indított Globalizáció, szegénység és fejlődés címmel. A vitaindító cikkek a www.worldbank.org/html/extdr/pb/globalization címen olvashatók, a virtuális konferenciához a join-globalization [at] lists [dot] worldbank [dot] org e-mail címre küldött levél segítségével csatlakozhatunk.

Kína cenzúráz Az [origo] értesülése szerint a kínai kormányzat 1800 dollár büntetést szabott ki az egyik belföldi gazdasági weboldal tulajdonosára, valamint tizenöt napra eltiltotta a működéstől, amiért a kormány hitelét rontó tartalmakat tett közzé. Az indulatokat az keltette, hogy a gazdasági oldal idézett egy hongkongi napilapban márciusban megjelent cikkből, amely a kínai tartományi vezetők korrupciós ügyeiről közölt elemzést.

Doom a Palmban Az Index értesülése szerint megjelent az első háromdimenziós "first person shooter" játék Palm operációs rendszerre. A Dreadling leginkább az id software klasszikusára, a Doomra hasonlít. A játék háromdimenziós motorja négyszintű szürke textúrákat képes generálni, és hálózatban is játszható lesz, amint elkészül az infravörös csatoló vezérlője. A teljes program 20 dollárért, a shareware verzió ingyen tölthető le a www.dreadling.com címről.

Lego videokamera Spielbergtől A Lego játékgyár Steven Spielberg nevével fémjelzett digitális filmes készletet fejlesztett ki. A novemberben piacra kerülő, 180 dolláros szet digitális videokamerát, vágószoftvert és Lego díszleteket tartalmaz. A Pinnacle Systems által fejlesztett videoszerkesztő programmal a gyerekek megvághatják és előregyártott hangeffektusokkal gazdagíthatják felvételeiket.

Tinédzser tanácsadók A Microsoft két tinédzsert alkalmaz tanácsadóként, hogy megtudja, mit gondol ez a korosztály a technológiáról és az internetről, illetve a munkáról és a szórakozásról általánosságban. A 17 és 19 éves tanácsadók fizetést és iskolai krediteket is kapnak munkájukért.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.