Tartalom

MaNcs, XII. évf. 20. szám, (2000.05.18.) (2000-05-18)

Publicisztika

Publicisztika

Gumihalazás az Ebrón: Füllentett a süllő

A tömeg kis térre sodort minket a sitges-i karnevál embertömegében, aztán befelé, egy újabb bárba. A két felszolgáló: egy szőke, matrózjelmezes fiú és egy idősebb transzvesztita a pulton táncolt, úgy vették fel a rendeléseket. Rendeltünk. Aztán táncoltunk. Aztán rendeltünk, és táncoltunk tovább. A teremben egyre vadabbul csillogtak a feszes bőrnadrágok. Ha az arcom túl közel került az Imoláéhoz, a színpadon rázó neccharisnyás öregúr tréfásan megrázta a fejét, és figyelmeztetően a fejemre koppantott. Mindez néhány órával azelőtt történt, hogy elindultunk volna a nagy süllőzésre az Ebro folyóra.

Publicisztika

Idegenrégió

Itt van Amerika, jaj, mit is kezdjünk vele. Milyen Amerika? Csak látszólag naiv a kérdés, egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy valóban annyira amerikai ez az egész szó szerinti vircsaft. Arról dőlnek mindennap a hírek, hogy hány új bevásárlóközpont nyílik meg multiplex mozi. Előbb fővárosszerte, aztán országszerte s immár szerte a régióban. Hah, hogy így ez már idegenrégió.

Egotrip

Magánvalóság

Egotrip

Átszervezés

Ilyenkor, tavasz vége felé, amikor a hajnal még hűvös, de napközben már emberes a meleg, átgondolja a gazda, hogy jól van-e így, ahogy van, s min kellene változtatni. Rigófüttyes pitymallatkor kiül a verandára, kezében plajbász és papiros, lássuk, miből élünk.

Para

Egotrip

Kovács Imre: én

Reggel négy a Kiss József utcában, madárcsicser a fügefáról, meg a szemközti boltos, amint lábára ejti a kenyeresládát, kis sóhaj reppen fel, aztán visszaolvad önnön gyertyájára a csönd. Az órára nézek, épp éjfélt mutat, áramszünet lehetett az éjjel, ilyenkor mindig pacsit adok az időnek, ráalszom, nekiálmodom magam a következő napnak, mell alá gyűröm a második párnát, míg az elsőre homlokom teszem, és próbálom kitalálni, mennyi az idő. Négy óra van.

Belpol

Belpol

Kulturális hírek

Fotóhónap 2000Országszerte csaknem hetven kiállítással vétetik észre magukat a kamerás emberek a Magyar Fotóművészek Szövetsége által harmadszor megrendezett Fotóhónap alkalmából. A június 18-ig tartó eseménysor megnyitóján Eifert János, a Szövetség elnöke elmondta, hogy az Országos Széchényi Könyvtárral együttműködve formálódik egy új intézmény, a Jelenkori Fotográfiai Gyűjtemény és Dokumentáció.

Belpol

Cyber hírek

Rovarok a haditechnikábanA Jövőnéző értesülése szerint a Vanderbilt University kutatói olyan rovarrobotokat fejlesztettek ki, melyek képesek az ellenség vonalai mögé behatolva információkat szolgáltatni, de fejlesztenek olyan robothangyákat is, melyek betemetett bányákat kutatnak fel. A rovarrobotok alig 7,5 cm hosszúak, és 60 grammot nyomnak.

Belpol

Sportnapilapok: Becsúszó szerelés

Kormánypárti sajtóholdingot létrehozni - lényegében ez lehet az értelme a Stumpf István kancelláriaminiszter által meghirdetett egyensúlyteremtésnek a médiában. Erre utaló jeleket a ciklus kezdete óta tapasztalunk: a zászlóshajó kezdettől a Magyar Nemzet, ám, tekintve a napi milliós veszteséget, valaminek el kell tartania az orgánumot. Erre lehetőséget nyújthat például a Sportfogadás bekebelezése, illetve egy "kormánypárti sportnapilap" indítása (ha már a nyereséges Szabad Föld megszerzése elé a bíróság akadályt gördített). Utóbbi elindulását - lapunk megjelenésével egy időben - sajtótájékoztatón harangozzák be.

Belpol

Bliccelők (A BKV és a pénzbehajtás)

Az össznépi budapesti társasjáték, a bliccelés a BKV járatain újabb fejezetéhez érkezett, amikor az elmúlt héten a közlekedési vállalat bejelentette: profi pénzbehajtókra bízza százmilliós nagyságrendű pótdíjkinnlevőségének megszerzését. Ami első hallásra mindenképpen szembetűnő, az az eljárás, amit a cég alkalmazni kíván. A BKV úgy döntött, az általa összegyűjtött adatokat átadja azoknak a külsős cégeknek, akiktől üzleti érdekei érvényesítését várja el. Ez a lépés azonban sérti a személyes adatok védelméről szóló 1992. évi LXIII. törvényt (adatvédelmi törvény), amely kimondja, hogy személyes adat csak akkor kezelhető, ha ahhoz az érintett hozzájárul, vagy azt törvény rendeli el. Az adatkezelés a törvény megfogalmazásában nemcsak az adatgyűjtést, -tárolást jelenti, hanem a további felhasználás megakadályozását is. Az adattovábbítás e szabályozás szerint az, ha az adatot meghatározott harmadik személy számára hozzáférhetővé teszik. A hírek szerint az adatvédelmi ombudsman hivatala vizsgálódik az ügyben, konkrétumot azonban csak az eljárás lezárása után lehet majd tudni. Az azonban már most bizonyos, hogy a BKV hiába tájékoztatja előre a fizetési felszólításban adósait az új behajtási rendről, ha az érintett nem járul hozzá minden kétséget kizáróan adatai átadásához.

Belpol

Katona Kálmán menesztése: Hosszú búcsú

Lassan valósággá válik, amit már hetek óta rebesgetnek, s távozik posztjáról Katona Kálmán miniszter, ráadásul nem önszántából. Dolgozna ő tovább, de hát szétszedik alatta a tárcát, s a legizgalmasabb feladatokra ezután Stumpf István kancelláriaminiszter és az ő hivatala felügyel majd. Egyelőre nem teljesen világos, hogy Torgyán József és a kisgazdák mit nyernek a bolton - még az is lehet, hogy semmit.

Belpol

Környezetvédelmi CD-ROM közpénzen: Feledékenység

A Gordos Dénes (Környezetgazdálkodási Intézet, főigazgató-helyettes) által kibrusztolt Zöld Magyarország című sajtóorgánumról már volt itt szó (Civilek a pálya szélére!, MaNcs, 2000. március 16.). A lap kiadója (az impresszum szerint Eisen Kiadói Kft.) most egy CD-ROM-ot jelentetett meg, amely az ország nemzeti parkjairól szól (főszerkesztő Tardy János helyettes államtitkár, Természetvédelmi Hivatal). A Népszabadság információi szerint csak azt felejtették el, hogy a szerzők és az eredeti művek kiadóinak engedélyét beszerezzék, illetve hogy jogdíjat fizessenek nekik.

Külpol

Külpol

Srí Lanka: Tigrisugrás

Néhány ezer - igaz, az elvetemültségig elszánt - felkelő igyekszik elfoglalni egy félmilliós várost, amelyet negyvenezer katona és rendőr véd. A vállalkozás vakmerő, de a tapasztalatok szerint nem reménytelen. Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei tizenhárom éve keserítik Srí Lanka életét.

Külpol

A Schüssel-kormány első száz napja: Nem rengette meg

"Európa lecsendesítése helyett, mint egy oroszlán, foggal-körömmel védjük Ausztriát!" - adta ki a jelszót az utóbbi hetekben Wolfgang Schüssel néppárti kancellár, majd felkerekedett Budapestre, nyilván, hogy a részleteket egyeztesse magyar kollégájával, akinek nagy tapasztalata van EU-ellenes kamikazeszövegek előállításában. A mostani stílusváltás nem túl jelentékeny fordulata az osztrák belpolitikának, mindazonáltal érdemes szemügyre vennünk, hogy sáfárkodott az elmúlt három hónap nyugati közundorával és belhoni gyanakvásával a születésétől a Taigetoszra kívánt kis csapat.

Külpol

Ellenállás Szerbiában: Laza csávók

A szerbiai közbiztonság (értsd: a rendőrség) napján, szombaton, az újvidéki mezőgazdasági vásár megnyitóján a korábbi esetektől - volt vagy ötszáz - eltérően végeztek a szerbiai politikai establishment újabb jelentős figurájával, Bosko Perosevictyel, Vajdaság tartomány kormányfőjével, a régió első szocialistájával. Noha e kormányfői poszt különösebb hatalmat nem jelent, a néhai Perosevic Milosevic hű embereként nyolc éven át meg tudta őrizni e funkcióját, a szocialista pártban szokásos fluktuációnak és annak ellenére is, hogy a Vajdaságban folyamatosan teret vesztett az uralkodó párt.

Film
Képzőművészet

Képzőművészet

Szeged, Régi Zsinagóga: új bonyodalmak

A város még 1977-ben vásárolta meg a Régi Zsinagógát azzal a céllal, hogy a szükséges felújítások után kulturális létesítményként működjön. A felújítás azonban elmaradt, az épület a kilencvenes évek elejéig gyakorlatilag üresen állt, állapota tovább romlott. Ekkor fedezte fel a MASZK (Magyar Alternatív Színjátszó Központ) Egyesület, amely éppen befogadószínháznak alkalmas épületet keresett. Az önkormányzat akkor hozzájárult a használatbavételhez, de a végleges használati jogot illető döntést bizonytalan időpontra halasztotta. A várakozás gyümölcse: tavasztól a Városi Ifjúsági Ház Kht.-é a jog, ők döntik el, ki használhatja ideiglenesen, a MASZK pedig sokévi sikeres működtetés után pályázhat, ha van kedve.

Zene

Zene

összművészeti Fesztivál: Kis Kokoschkák

Bár a programok spirálisan épültek fel, és úgy tűnt, hogy a végén majd nem bír magával és robban a kultúrbomba, mert Tereskova- meg Rambo Amadeus- és Korai Öröm-koncert várható, mégsem haladta meg a fesztivál vendégeinek száma a napi háromszázat. Az utolsó napon, szombaton sem, pedig még kerthelyiség is van. De ez messze nem tragédia. Miért is kéne egymás lábát taposva rekordot dönteni? Jöjjön csak az, akit igazán érdekel, és ne izzadjon össze az egyébként szofisztikált közönség, mint egy populáris, lucskos Lajkó Félixen, és ne dobálja egymást üres leveskonzervekkel, mint a Tabán-bulikon. Az más kérdés, hogy a rendezők pénztárcája hogyan érzi meg ezt a dolgot, meg a művészeké, de azt hiszem, itt többnyire olyan emberek nyújtottak jó teljesítményt, akiket eddig sem kényeztetett el a tőke.

Zene

Laktanyajazz: A 15 éves Hot Jazz Band

Már vagy egy éve, hogy utoljára jártam a szent falak között, de itt minden megbízhatóan ugyanaz. A mennyezet szecessziós levéldíszítése pazar, Virág úr változatlanul ott ül a bal oldali sorokban, a sorok pedig szűkek, nem tudom keresztbe tenni a lábam. A műsor viszont kissé eltért a megszokott klasszikustól. Egy általában szórakoztatóipari egységekben játszó, nagy törzsrajongó táborral rendelkező jazz-zenekar ünnepelt, harmincas évekbeli New Orleans-i, valamint század eleji magyar filmszvinget játszva és bendzsóval szentségtelenítve meg az öreg termet. Mindezt telt ház előtt. A bendzsót magam sem kedvelem túlságosan, de a szordínós trombitavirtuóz Bényei Tamás és zenekara, különös tekintettel a basszusszekcióra és az ütősre, aki még mosófán is reszelt egyet, belopta magát a szívembe. Teljesen úgy éreztem magam, mint ha egy elit kaszárnyában lennék a II. világháború kezdetén, és zenével meg vadkacsákkal ünnepelnénk a berepülőpilótákat. A zenekari tagok habitusa is a boldog békeévek végére emlékeztetett, de ugyanakkor megvolt az a fílingje, hogy az efféle zenére át lehet szvingelni bármilyen háborút. Bényei szabályos kiselőadásokat tartott a számok között, elmesélve az 1985-ben történetesen pont egy laktanyában megalakult zenekara történetét, de voltak viccek is, sűrűn felidézték Joe Murányit, Duke Ellingtont és azt a korszakukat, amikor karhatalom vitte el őket utcazenélésért az 1989/III. sz. rendelet értelmében. A számok és a szólók közötti hatalmas ovációkból kiderült, hogy Siófoktól Dunakesziig jelen van a család, a szponzorok és a rajongók egyaránt. Minden egykori tagjukat, kit Párizsból, kit újabb gyümölcsöző hivatása mellől, meghívtak jammelni egy-egy szám erejéig. Még az egykori zenetanár, Apáti János is lenyomott valami tapsoltatós örökzöldet a Zeneakadémia komor zongoráján.

Zene

Mozibolondok (Fonyó Gergely: Kelj fel Jancsi)

Miről ismerjük föl a bolondot a moziban? Melyiket? A nézőtérire talán még visszatérünk, bár szándékaink szerint adni fogja magát önként és dalolva. A vászonbolondra hajtunk előbb. Állig van gombolva az inge, és megverik az utcán. Rossz véget ér. Alkotó szereti nagyon, mert alkotó már akkor korrekt volt politikailag, mikor még fel sem találták e nemes érzeményt. A bolondot a rosszak nevezik bolondnak, a jók enyhén retardáltnak hívják, ha nem tudnak kitérni, de jobban szeretik körülírni, olyan, mintha tizenöt éves lenne, pedig már harminc. A bolond olyan, mint a kutya, a gyerek meg a fóka, jobb emberek közt pofátlanság belekötni. Egyszerűn muszáj vele azonosulni. Rosszabb népek zsarolásnak hívják az ilyesmit. Itt egy bolond, erre varrjál gombot, köcsög, ha nem tetszik, szégyelld magad. Kivel is azonosulnék szívesebben, mint a bolonddal, bolondulok érte. Melyikért? Melyikért a vászonbolondok közül? Fene tudja, tán azért, akin lehet nevetni. Most tessenek megkapaszkodni, akit ki lehet röhögni, szentségtörés, nemdebár. Sorry, álszentséggel tele a sifonér, meg tolerenciával is. Szomorú bolondokért szorongni, alaposabb odafigyelés után semmivel sem különb (és szórakoztatóbb), mint szomorú bolondokkal szorongni egy szűk szardíniásdobozban, ott van ám csak nagy szükség az eldobható empátiára, nem bír az messze esni ugyanis.

Zene

Film: Mi van (Alejandro Amenabar: Nyisd ki a szemed!)

Alejandro Amenabar hősei egytől egyig fiatalok, és szörnyű dolgok történnek velük. Ismerős, persze, de a spanyol egyetemista eddigi két filmje ettől eltekintve semmiféle átfedést sem mutat a szappanopera-sztárokkal forgatott, elpusztíthatatlan tinihorror-szériákkal. Alapötletein viszont kedvvel kap a középszer is, hogy melyik filmek születtek így, némi tartalomismertetés után nem nehéz kitalálni. A Nyisd ki a szemed!-ben a technikai háttér jó érzékkel nincs túlmagyarázva, ezért hát nem is éri meg belekötni. Árulnak benne egy szolgáltatást, méghozzá főműsoridőben, melynek lényege, hogy a kliens élete egy tetszőleges ponton új irányt vesz, jó esetben a vágyai szerint valót. Mint álom, nyilván, és meg kell halni hozzá. Cesar egyik nap még gazdag, fiatal, gátlástalan és szerelmes, a következő pillanatban egyik megunt szeretője egy betonfalnak hajtja a kocsit, amiben ülnek. A nő meghal, Cesar arcából formátlan massza lesz, örökre. Mi lett volna, ha? Megtudjuk. Történetünk innentől megbízhatatlan időközönként jelentkezik az újabb és újabb lehetőségekkel, csak a Halloween-maszkot öltött fiút kérdezgető börtönpszichológus nem tágít belőle. Ennek megfelelően az időrend nagyrészt darabokban hever, és az effajta agymeresztőnek szánt filmek legjobb hagyományai szerint, ahogy az idő előrehaladtával összeáll pár dolog, továbbiak esnek szét. A végén aztán egyben kapjuk a magyarázatot, mintegy mellékelve az egyéni értelmezés lehetőségét is.

Lélek

Lélek

Vízimajom-elmélet: Zsírszövetben

Egy oxfordi zoológus, a helyi egyetem professzora, a víziemlősök kutatója, Sir Alister Hardy egy szép napon elkezdte embertársait is víziemlősöknek látni. Ez így akár kis színes hírnek is tűnhetne valamelyik bulvárlapban, pedig jóval több annál.

Tudomány

Tudomány

Vakvezető kutyák: életre szóló kapcsolat

Néhány éve május 5-ét jelölték ki az esélyegyenlőség napjának, igaz, erről nemcsak az egészséges, de a fogyatékos emberek is általában akkor tudnak, ha aznap véletlenül újságot olvasnak. Csepelen, a Vakvezető Kutya Képző Iskolában ez a nap is úgy telt, mint az év többi napja. A kiképzők munkájával, akik, ha egyenlő esélyt nem is tudnak teremteni, de az innen kikerülő vakokat segítő kutyákkal legalább százharminc rászoruló életét megkönnyítik.

Sport

Sport

Szekszárdi bokszgála: Pofonimport

Orron át nem kap levegőt, ezért időnként nagy nyomású, véres turhazuhatagot küld a szőnyegre: az első menetben belehajolt egy felütésbe. Láthatóan jobb, mint a román, de ki tudja, meddig bírja ebben az állapotban. Nyilvánvalóan erőltetné a kiütést, de a román srác jól bírja, igaz, a harmadik menetre már 1:1 az orrtörések aránya, a negyedik menetben már nagy fölénybe kerül az Unió svédje.