Cyber hírek

  • 2000. szeptember 7.

Belpol

Vihar Európa felettA brit belügyminisztérium és a filmminősítő tanács tiltakozását váltotta ki egy futballhuligánokról szóló stratégiai számítógépjáték. A Hooligans: Storm Over Europe című játékban a játékosnak huligánokból és skinheadekből álló csapatokat kell a rivális huligánok ellen vezényelniük a stadionokban és az azokat övező utcákon.
Ártatlanok megverésével vagy rablással külön pontokat lehet szerezni. "Minden olyan törekvést elítélünk, amely a huliganizmust dicsőíti. Mi a huliganizmus visszaszorításán dolgozunk, és minden olyan személy vagy cég, aki erre buzdít, felelőtlenül viselkedik" - vélte a brit belügyminisztérium szóvivője. A játékot készítő holland cég, a The Thirteenth Production igazgatója, Jason Garben szerint a Hooligans senkit sem buzdít arra, hogy huligánná váljon.

Elektromos szív Nagy-Britanniában sikerrel alkalmazták az első, hosszú időre beültethető műszívet, amely a jövőben a szívtranszplantációk alternatívája lehet. A Jarvik 2000 névre hallgató, hüvelykujj nagyságú szerkezetet egyenesen a beteg szívbe ültetik. A műszer egy hajócsavarhoz hasonlóan működik, egy perc alatt 4,5 liter vér kipumpálására képes. Ez megközelíti a felnőtt, nyugalomban lévő egészséges ember keringési perctérfogatát, az 5 litert. A szerkezet energiaigényét a fejbe rögzített titániumcsatlakozón át bevezetett elektromos vezetéken keresztül elégítik ki, amely a nyak területén lefelé kígyózva éri el a szívet. Az áramellátás a beteg derekára erősített, mobiltelefon méretű, újratölthető elemekből történik, amelyeket nyolcóránként kell cserélni. A pumpa működésének sebességét manuálisan lehet szabályozni, a mindenkori terheléstől függően. A Jarvik 2000 első tulajdonosa egy 62 éves férfi lett, akit a műtét előtt, júniusban csak napok választottak el a haláltól. A műszív azóta is működik, a páciens életben van, szív- és májfunkciói jelentősen javultak, magas vérnyomása csökkent, és komoly mellékhatásokról sem számoltak be.

Vesztésre áll a Napster Míg a Napster internetes zenei cserefórum nemrégiben neves támogatókat tudott az elektronikai és médiavilágból az ügye mellé állítani, a cég kénytelen volt elszenvedni azon érvének visszautasítását, hogy a szolgáltatás nem sérti meg a szerzői jogokat. A Napster úgy érvelt, nem tehető felelőssé azért, hogy a felhasználók mire használják a lehetőséget. Ezzel a Napster hasonló státust igényelt magának, mint amilyen a videolejátszók és DAT-eszközök gyártóinak jár, akiket nem lehet beperelni, ha a készülékeken illegális másolatok készülnek. Az igazságügyi minisztérium, a Copyright Office és a Patent and Trademark Office képviselői azonban egy most megfogalmazott ajánlásukban a Napstert vádoló zenei ipar pártjára álltak. Szerintük A Napster ügyében nem alkalmazhatók az 1992-es Audio Home Recording Act paragrafusai a védett művek magáncélú felhasználásáról. (Lásd még: Azonosítatlan repülő fájlok, 22-23. oldal.)Magyar Linux Kezdőcsomag A Linux-Perfect.hu a múlt héten elindította a Linux operációs rendszerrel kapcsolatos szolgáltatásait, illetve megkezdte saját Linux disztribúciójának forgalmazását. A disztribúció a Red Hat Linux 6.0-ás verzióján alapul, és jelenleg kétféle csomag-összeállításban kapható, az egyik (Home/Diák) az otthoni felhasználóknak, míg a másik (Szerver) nevének megfelelően hálózati kiszolgáló céljaira van összeállítva, elsősorban iskolák és kisvállalkozások részére nyújt költségkímélő megoldást. Mindkét összeállításhoz magyar nyelvű telepítési útmutatót, illetve magyar nyelvű dokumentációkat mellékelnek.

Nyilvános nézettségi adatok Szeptember 6. óta a webaudit.hu címen a nagyközönség számára is elérhető a magyar internetes oldalak látogatottságát mérő, első hitelesnek tekinthető webauditáló oldal, a Medián WebAudit. Az Index fejlesztésén alapuló mérési rendszer technikai hátterét az EuroWeb adja. A nemzetközi szabványokat követő rendszer működésével kapcsolatban Verhás Péter, az Index fejlesztési igazgatója elmondta, hogy a találatokat, az oldalletöltéseket és az úgynevezett sessiont méri, amely egy weblap huzamosabb böngészését jelenti. Az EuroWeb által fenntartott szerver az adattömeg feldolgozására egy gigabájt memóriával és tizenhét gigabájtos háttértárral rendelkezik. A fél éve teszt üzemmódban működő rendszer már most is harminc webhely százötven oldalának auditálását végzi - közöttük van a két leglátogatottabb magyar portál, az Origo és az Index is. A szolgáltatást kis látogatottságú és nem profitorientált oldalak is igénybe vehetik, tőlük általában csak jelképes összeget kér a Medián.

Morze

Médiaegyensúly A Magyar Rádió bemutatta azt a saját fejlesztésű szoftvert, amely lehetővé teszi, hogy mérjék az egyes pártok szereplési arányát a műsorokban. A média számos területén használható számítógépes program már két hónapja 24 órás üzemmódban működik, így a szerkesztőségek naprakész adatokkal rendelkeznek az elhangzott műsorok kiegyensúlyozottságáról.

Feltörték az OSZK honlapját Az Index értesülése szerint a múlt hét végén felülírták az Országos Széchényi Könyvtár honlapját. Az internetes behatoló jó szándékú törésre hivatkozik, a rendszergazdának szánt üzenetében a fellelt súlyos hibákat hosszasan sorolja. Rövid üzenetében megemlíti, hogy korábbi betörések nyomait is megtalálta.

Ûrséta Vasárnap reggel az Atlantis űrrepülőgép fennakadás nélkül összekapcsolódott a nemzetközi űrállomással. Hétfőn reggel Ed Lu amerikai és Jurij Malencsenko orosz űrhajósok megkezdték azt a hat és fél órásra tervezett űrsétát, amelynek során elektromos és kommunikációs vezetékeket kapcsolnak össze a Zvezda és Zarja modulok között, illetve egy magnetométert telepítenek.

Újabb Eutelsat hold Francia Guayanából szeptember 7-én felbocsátották az idei hatodik Ariane-4 hordozórakétát, amely sikeresen pályára állította az Eutelsat európai műholdas műsorszóró konzorcium W1 jelzésű műholdját. A műhold novemberben kezd el működni, és legkevesebb 12 éven át fog különböző szolgáltatásokat - köztük internetkapcsolatot, televíziós műsorszórást - biztosítani Európa területére.

Webkamera a tóban A Scotland Online webkamerákat helyezett el a Loch Ness-i tóban egy olyan helyen, ahol már többször is látni vélték a szörnyet. A www.lochness.scotland.net címen elérhető oldalt eddig nagyjából 800 000 látogató kereste fel.

Figyelmébe ajánljuk