Tartalom

MaNcs, XII. évf. 37. szám, (2000.09.07.) (2000-09-07)

Egotrip

Para

Egotrip

Kovács Imre: Én

Mondatnak hallatszott, de képtelen voltam megérteni, csak álltam az ablak alatt, ahonnan a Jó ebédhez szól a nóta hallatszott, és egy - minden bizonnyal a kádárizmus évei alatt amortizálódott - arc nézett le rám.

Publicisztika

Publicisztika

Kuruc labancok

A múlt héten az EU által kinevezett bölcsek (Martti Ahtisaari volt finn elnök, Marcelino Oreja volt spanyol miniszterelnök és Jochen Frowein volt uniós emberjogi izé) hozzávágták a vödröt Jacques Chirac francia elnökhöz: nem szerencsés tovább játszani a szankciósdit a kis Ausztriával, mert "kontraproduktív", és felébreszti az osztrákok nacionalista érzelmeit (ilyenjük egyébként alig volt eddig nekik). Chirac, aki mellesleg az EU soros elnöki posztját is betölti, a minap már Haidertől is vehette a friss üzenetet: nagyobb vereséget szenvedett, mint Napóleon Waterloonál; van még néhány napja, hogy kenyérrel dobjon vissza a kétszáz nap magányra ítélt Ausztriának, és saját magába törölje a lábát.

Publicisztika

Lesz aranyunk bőven

Húzták, ameddig lehetett, de nincs tovább, lapunk megjelenésével egy időben elkezdik a XXVII. Nyári Olimpiát. Ám a verseny egy ideje tart már, úgy hívják: lélegzet-visszafojtott várakozás. Ki vár, és mire? Aranyra mindenki. Boldog, boldogtalan, érintett, érintetlen. "Én már megcselekedtem, amit megkövetelt a haza, betáraztam pár rekesz Arany Fácánt (naná, majd ezüstöt), most ti jöttök fiúk-lányok, aztán ne hozzatok rám meg a hazára szégyent!" Ha az itt felvillantott gondolatmenet túlságosan is lábszagúnak tetszik, tessék jobban körülnézni. Mi nem a polgárról beszélünk. Hanem politikusokról, újságcsinálókról, hivatásos hazafiakról, megszólalókról, véleményformálókról. Nagyon is jól emlékszünk a négy évvel ezelőtti játékokra, amikor már a harmadik napon mindenki az aranyakat reklamálta, amikor egészen a 200 hátig kellett rosszalló hangok között várakozni Egerszegi első helyére. Mert neki kötelező volt.

Belpol

Belpol

Kulturális hírek

VELENCE: IRÁNI GY´ZELEMAz iráni film utóbbi éveinek sikereit folytatván Jafar Panahi Dayereh (Kör) című alkotása nyerte a 57. Velencei Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt.

Belpol

Cyber hírek

Vihar Európa felettA brit belügyminisztérium és a filmminősítő tanács tiltakozását váltotta ki egy futballhuligánokról szóló stratégiai számítógépjáték. A Hooligans: Storm Over Europe című játékban a játékosnak huligánokból és skinheadekből álló csapatokat kell a rivális huligánok ellen vezényelniük a stadionokban és az azokat övező utcákon.

Belpol

Borhamisítás: Új seprő

A borhamisítás a kereskedelmi tévék klipriportjai és a leleplezésre szakosodott bulvársajtó szenzációs jelentéseinek fényében a legújabb kori maffia műve, csupán csak az olajbizniszben szerzett pénzek megforgatásának újabb terepe. Pedig dehogy! Míg az olajszőkítés legföljebb történetekkel bír, a borhamisításnak történelme van. Alábbi összeállításunk nemcsak elképesztő adatokat tár fel (például egy falusi vegyesbolt két év alatt 27,5 millió kilogramm kristálycukrot adott el), hanem a borhamisítás módszertanába, valamint a bűnüldözés törvényi hátterét több-kevesebb sikerrel megteremtő jogszabályokba is bevezet.

Belpol

Májra megy a játék (Az új bortörvény)

Augusztus elsejétől jövedéki terméknek számít a bor, s bár a cigarettásdobozokról és töményesüvegekről oly jól ismert zárjegy felszakításával csak jövőre kell bíbelődnünk, a szőlőtermelőknek és a borászoknak már eddig is meggyűlt a bajuk az új jogszabállyal (amelyet egyébként már tavaly elfogadott az Országgyűlés). Pedig a törvényalkotók hivatalosan jót akartak, a hamisítók elleni küzdelmet szolgálni: ezentúl a vám- és pénzügyőrség szorgos fináncai fogják felügyelni a bor előállításának, palackozásának, szállításának és forgalmazásának minden kis részletét. Ennek viszont ára van, s ezt a szőlővel és borral foglalkozó termelők fizetik meg, miközben a nagystílű borhamisítók alighanem továbbra is röhögnek majd a markukba.

Belpol

Olajbizottsági ülés: Időkérés

Az olajbizottság szeptember 11-i ülésén valódi hírértéke annak volt, amit a Legfőbb Ügyészség munkatársa mondott a hivatal által folytatott különböző eljárásokról. A testületi munka a szokásos koreográfia szerint alakult: pártpolitikai indíttatású odamondogatások, hosszú, önismétlő, nemegyszer értelmezhetetlen képviselői gondolatfutamok és egy jó benyomást keltő meghallgatott, Latorcai János, az Antall-kormány volt ipari és kereskedelmi minisztere.

Belpol

Millenniumizászló-átadás II.: Hadúri gesztus

Homoki János, a honvédelmi tárca kisgazda politikai államtitkára múlt péntek délután országjáró körútjának újabb állomásán, a mátraaljai Szűcsiben adta át a kormány ajándékát a falu polgárainak. A település hegyecskék között, völgyecskében elterülő, amúgy takaros, gazdagnak tűnő egykori bányászfalu, amely manapság üdülőfalura emlékeztet.

Belpol

A pusztaszőlősi gázkitörés: Ünnepi lobogó

Augusztus 20. előtt két nappal tört ki és valószínűleg októberig lobogni is fog a Mol Rt. gázfáklyája Pusztaszőlősön. A nagyvállalat saját gázvagyonát égeti hetek óta, miközben felajánlotta Pusztaszőlős lakosainak, hogy bevezeti hozzájuk a gázt.

Belpol

A zempléni vitéz (K. úr nyaral - III.)

Már útközben tisztán látszott, le kell szállni a magas lóról az igényeket illetően, hogy a folytatás zökkenőmentes legyen, holott őszintén megmondom, már addig is azt hittem, lent vagyok. Azt viszont egyáltalán nem gondoltam, épp az hoz majd fordulatot az események menetében, hogy valaki meg pont most fog felszállni rá.

Külpol

Külpol

Szlovákia: Kútba esik jövet-menet

A legkevesebb, amit erről a hozzánk olyannyira közel álló fiatal köztársaságról elmondhatunk, hogy ásványi kincsekben és népszavazásokban gazdag ország. Ha bővebben kell szólni, azt is kijelenthetjük, sikertelen népszavazásokban gazdag. Most is itt van egy a nyakukon, és ez sem ígérkezik túlságosan mozgósító erejűnek.

Külpol

Montpellier: Van apród

Útban a Costa Brava felé általános szokás csak úgy átrepeszteni Provance-on. Otthonról hozott szendvicseink már megszöktek a pillangóablakon, az itt maradottak erős bomlásban vannak, célként pedig már csak a katalán plázs lebeg előttünk. Pedig annyi minden miatt érdemes megállni. A durrdefekt mellett itt van például Montpellier városa.

Zene

Zene

Film: Evakuálástól az elvakulásig (William Friedkin: A bevetés szabályai)

Ha Hollywood bevetésre indul, mindig tudományos színvonalú és mennyiségű arzenált visz a hóna alatt, nehogy má´ véletlenül mégis a sárgák (az utóbbi időkben arabok) győzzenek. Most is oldalakra rúgna a hiánytalan enumeráció, amiből ha az Ördögűző, a Francia kapcsolat többszörösen díjakkal dekorált rendezőjét kiemeljük, már önmagában rábeszélésnek számít. Ha ehhez még hozzávesszük a műfaji sokszínűséget (tudniillik egy tárgyalótermi drámába ojtott, háborús jellegű, nyomozásos akciómozit látunk), megállapíthatjuk: megint meg van dolgozva a pénzünkért. Az még csak hagyján, de a jegy mellé, mint gyakorlatilag minden ilyen háborús mozialkalommal, most is kapunk egy nagy rahedli ideológiát, amivel mellesleg, kösz szépen, de tele van a padlás.

Zene

Panel áriák (Blixa Bargeld és az Einstürzende Neubauten a Trafóban)

Blixa Bargeld, az 1980-ban alakult, angolszászok számára kiejthetetlen nevű, Einstürzende Neubauten zenekar énekese és alapítója, fekete öltönyben, negyvenévesen a mikrofonok és kamerák előtt olyan jelenség, amiről csakis a nyolcvanas évek rezervált és misztikus Nyugat-Berlinje juthat eszünkbe. Az indusztriális társadalom kitaszított gyermeke és a new wave ikonja egyszerre, akár az a kis menetelni nem tudó, barlangrajzot idéző pálcikaember, a zenekar emblémája. Jól bírja az interjúszituációt, csak kicsit izgul, és általában szellemesnél szellemesebb válaszokat ad mélyen búgó hangon, hogy semmiképp se legyen feszengős a következő kérdésre való várakozás. Nem hajlandó felülni olyan beugratós kérdéseknek, hogy például: Érzi-e azt a fránya öregedést, Blixa úr?

Könyv

Könyv

Fővárosi színházak: Presztízs, kérdésekkel

Hónapokkal ezelőtt még véres fejezéssorozatról beszéltek, mára már szinte teljesen biztos, hogy a Schiffer János alpolgármester által beharangozott "több mint igazgatóváltás, kevesebb mint struktúraváltás" elmarad. Bár a városháza teljesítette ígéretét, miszerint egy időpontban pályáztatja meg a fővárosi tulajdonban lévő tizenkét színház igazgatói székét, a tender előtti héten már senki nem remél történelmet író millenniumi generációváltást. Ha két-három igazgatót menesztenek (amit persze nem így neveznek majd), máris komoly kompromisszumokat és konfliktusokat vállal az önkormányzat. Nincs olyan ember, aki a nevét és arcát adná a struktúraváltáshoz.

Film
Sport

Sport

Rugby Sevens: Követendő préda

Mit lehet ehhez hozzátenni, gondoltam, amikor átolvastam ifjúsági és sportminiszterünk szavait. Van-e gyógyszer a butaságra? - gondoltam másodjára. Ebben az országban mindenki hülye? - gondoltam harmadszor, de aztán inkább kimentem a Margitszigetre, és megnéztem, mi történik.

Tudomány

Tudomány

A szórakoztatóipar és az internet: Azonosítatlan repülő fájlok

Az eredetileg a rádióállomások számára fejlesztett MP3-technológia szabadalma a Fraunhofer Institut és a Thomson Multimedia tulajdonában van, akik a tömörítési eljárás internetes diadalmenete nyomán licencdíj kivetését fontolgatják az on-line felhasználásra. A Fraunhofer-codec licencdíja jelenleg szoftverenként két, hardveres lejátszónként és tömörítőnként fél dollár, 2001-től azonban a letöltéseken is sápot kíván szedni a cég. A szabadszoftver-mozgalom válasza egy új tömörítési eljárás, az Ogg Vorbis, amely ingyenes és jobb minőségű digitális zenét ígér. A legelterjedtebb ingyenes MP3-lejátszó programok, mint például a Winamp, a Freeamp és a Sonique már kezelik a .ogg kiterjesztésű zenét.

Lélek

Lélek

Evangélikustemplom-szentelés Békásmegyeren: Kerti mulatság

A nagy millenniumi révületben egy új templom felszentelése különösebb hírértékkel nem bír, elég a szenteskedésből, gondolhatjuk félig-meddig jogosan. Figyelmünket most mégis vessük a Csillaghegyi Evangélikus Egyházközség új otthonára, hátha mégis okosabbak leszünk, mielőtt mindnyájan kolostorba vagy emigrációba vonulunk.