Cyber hírek

  • 1999. november 7.

Belpol

MorzeInternetes távhívás A Pantel után a Novacom és a Westel 900 is elindítja IP alapú, nemzetközi távközlési szolgáltatását, amely akár 30-40 százalékkal olcsóbb nemzetközi távbeszélgetést tesz lehetővé, mint a Matáv hagyományos szolgáltatása. Az internethálózaton történő fax- és hangátvitel minősége elvileg nem rosszabb, mint a vezetékes telefonhálózaton, de a cégek eleget tesznek a Hírközlési Főfelügyelet előírásának, mely szerint a hangminőséget mesterségesen le kell rontani, ugyanis a hatóság csak ezzel a feltétellel engedélyezte a Voice over Internet Protokoll (VoIP) szolgáltatások elindítását a Matáv-koncesszió lejárta előtt.
A minőségrontás nem megy a beszéd érthetőségének rovására, és az internetes távhíváshoz nem szükséges számítógép vagy modem, a szolgáltatást egy speciális körzetszám (a Westel 900 hálózatában a 1700) megadásával érhetjük el. A Novacom november elsejétől - kizárólag vállalati ügyfelek részére - kínálja a több mint 200 ország elérésére alkalmas NovaCall szolgáltatást, míg a Westel 900 december elsejétől minden előfizetőjének hozzáférhetővé teszi az internetes távhívást VoiceIP néven.

Magyarországon a legdrágább a világháló Az OECD felmérése szerint a vizsgált 22 európai ország, valamint Korea, Kanada, az Egyesült Államok, Új-Zéland, Ausztrália, Mexikó és Japán közül Magyarországon a legmagasabbak az internetezés költségei - adta hírül az Index. A felmérés a telefon-előfizetés, a telefonos percdíj és az internet-előfizetés tarifáit vette figyelembe USA-dollárra átszámolva. Magyarország a havi 20, 30 és 40 órás internet-hozzáférés területén is listavezető, ráadásul míg nálunk stagnálnak az árak, más országokban az OECD tavalyi felméréséhez képest drasztikusan csökkent a hozzáférés költsége, hét országban például ingyenes internetszolgáltatás indult, ahol a felhasználónak csak a telefonkapcsolat költségét kell fizetnie. A brit kormány a múlt héten kampányt indított az internet általános hozzáférhetőségéért, melynek keretében százezer szegény családnak jelképes összegért juttatnak számítógépeket, a számítógép-vásárlók pedig adókedvezményt kapnak.

Elégedetlen zeneszerző Egy 25 éves, önmagát "techno-pszichedelikus punkkomponistaként" jellemző fiatalember, Keith Kosiewicz pénzbehajtással próbálkozott az MP3.com internetes lemezbolt Dan Diegó-i központjában, mert állítása szerint nem kapta meg a neki járó jogdíjakat. Az MP3.com álláspontja szerint Kosiewicz egyetlen lemezét sem vásárolták meg az interneten keresztül, különben a szokásos gyakorlat szerint megkapta volna a bevételek felét. Az eladási adatokat egy jelszó segítségével egyébként maga a jogtulajdonos is elérheti az online zenei cég honlapján. A fizikai erőszakkal fenyegető, e-mail üzeneteket küldő művészt az államok közti kommunikáció veszélyeztetésével vádolják, ráadásul zenéjét is eltávolították az MP3.com kínálatából.

Hódít a Linux A nyílt forráskódú operációs rendszer új lendületet adhat a már-már feledésbe ment Network Computer (NC) projektnek, amely olcsó és könnyen kezelhető hálózati terminálokkal próbálja meg felváltani az NC-koncepció szerint túl bonyolult és drága személyi számítógépeket. Larry Ellison, az Oracle vezérigazgatója bejelentette, hogy a hamarosan piacra kerülő új, 199 dolláros NC Intel-processzorral, Linux operációs rendszerrel és Netscape böngészővel lesz felszerelve. Az Intel bejelentette, hogy az internetszolgáltatóknak szánt webszervereit a jövőben a Linux Red Hat disztribúciójával szállítja, amelyekhez a szoftvercég teljes körű technikai támogatást biztosít. Franciaországban két szenátor törvényterve-zetben indítványozta, hogy az államapparátus és az önkormányzatok csak nyílt forráskódú szoftvereket használjanak.

Online árverések Több mint háromszázezer dollárt, vagyis nyolcvanmillió forintnak megfelelő összeget kínált a BMW legújabb modelljének első példányáért egy vevő az eBay internetes árverésén. A BMW X5 csak december végén kerül a kereskedésekbe, az árverés győztese azonban már egy hónappal hamarabb birtokba veheti - a rekordösszegű vételárat egy orvosi alapítvány kapja. Huszonnégy óra alatt több mint egymillióan voltak kíváncsiak arra az online aukcióra, ahol nyolc topmodell életképes petesejtjeire lehet licitálni. A lombikbébi előállítására alkalmas sejtek ára 15 ezer dollártól 150 ezer dollárig terjed, az eddig ismeretes legnagyobb tét 42 ezer dollár volt. A Ron Harris divatfotós által szervezett árverésen a modellek intelligenciaszintjéről, iskolázottságáról nem közölnek adatokat, és a vállalkozás sikerén felbuzdulva szeretnének egy spermaaukciót is szervezni. Újabb aukciós weboldal indult a magyar interneten is: az Ecseri piac online változatán különböző csoportokba sorolt tárgyakra lehet licitálni, sikeres értékesítés esetén jutalékot kérnek a www.ecseri.hu weboldal gazdái.

Lézerrel az űrszemét ellen Az európai űrügynökség (ESA) a világűr lézeres nagytakarítását indítványozta, illetve űrszeméttemetők létrehozására buzdít, miután számításaik szerint a Föld körül keringő űrszemét mennyisége elérte a kritikus tömeget: legalább nyolcezer tíz centinél nagyobb roncsdarab kering orbitális pályán. Egy ilyen méretű törmelékkel való találkozás akár egy űrsiklót is elpusztíthat, a műholdakat pedig már jóval kisebb darabok is tönkretehetik. Az ESA becslése szerint egy a huszonöthöz az esélye, hogy a méregdrága Hubble űrteleszkópot találat éri a készülék tizenhét évre tervezett élettartama alatt.

Online könyváruház A MatávNet, valamint a Líra és Lant Rt. a próbaüzem lezárultával november elsejétől elindítja Magyarország legnagyobb online könyváruházát, amely a budapesti Fókusz Könyváruház készletére épül. A Fókusz Online könyvajánlókkal és könyvkritikákkal, valamint online közönségtalálkozók és fórumok szervezésével segíti a könyvvásárlókat a www.fokuszonline.hu címen.

Hackerek az AP honlapján A New York-i tőzsde, az ABC televíziótársaság és a Drudge Report online bulvárlap után az Associated Press hírügynökség honlapja esett áldozatul a "United Loan Gunmen" számítógépkalóz-csapatnak. A hackerek vasárnap csaptak le a szerverre, egy Halloween-üdvözletet és egy Edgar Allan Poe-verset helyeztek el a nyitóoldalon. Az AP szerint a hírszolgáltatásban nem okozott fennakadást a támadás.

Új tranzisztor Az IBM kutatói olyan vékony és rugalmas tranzisztort fejlesztettek ki, amely összehajtható vagy felgöngyölhető képernyők gyártását teszi lehetővé. A Science hasábjain publikált felfedezés forradalmasíthatja a monitorgyártást, de az új tranzisztor a processzorokban nem váltja ki a szilíciumot.

Japán óvatosság A japán kormány azt tanácsolja polgárainak, hogy a dátumváltással kapcsolatos esetleges problémák miatt az év végén tartalékoljanak pár napra való élelmet és vizet, kérjenek igazolást december 31-i bankszámlaegyenlegükről, és szilveszterkor csak vészhelyzet esetén telefonáljanak.

Robotkutya Novemberben Európában és az USA-ban is piacra kerül Aibo, a robotkutya, amely ugatni, labdázni és szaladgálni tud, és személyi számítógépről programozható. A 2500 dolláros kibernetikus kedvenc első szériája Japánban húsz perc alatt elfogyott a Sony internetes áruházából.

Windows 2000 februárjában 2000. február 17-én jelenik meg a Windows operációs rendszer legújabb verziója, a Windows 2000 - jelentette be a Microsoft. Jelenleg 650 ezer tesztelő dolgozik az utolsó előtti bétaverzióval.

Gyógyszer májkárosodás ellen Az University of North Carolina kutatói által genetikailag módosított egereken végzett kísérletek bebizonyították, hogy a TNF-alfa protein hiánya drasztikusan csökkenti az alkoholizmusból eredő májkárosodást. Az USA-ban már jelenleg is kapható olyan gyógyszer, amely a TNF-alfát gátolja az emberi szervezetben.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.