Tartalom

MaNcs, XI. évf. 44. szám, (1999.11.07.) (1999-11-07)

Egotrip

Egotrip

Sajó László: öt és feles (Sziszi, a talajmechanikus balbekk)

Sziszi 1974-ben került a BEAC-hoz, hosszú hajjal. A tréner, alig titkos béemes, megállt előtte, mondván. Te fiam, ne vetkőzz. Ilyen hajjal nálam nem játszol. Mint Passarella foghegyről Redondónak, ha tudtuk volna akkor. De hát a Schneidernek is hosszú, védekezett Sziszi, balbekkben, nagyon szeretett volna. Majd ha úgy játszol, mint a Schneider, akiről tudvalevő, hogy a talpa, egyszersmind a fű alatt vitte föl a labdát. Hogy´ játsszak úgy, mikor be se rak, de ezt már csak gondolta, a padon. Később is meggyűlt a baja a béemmel, hetvenötben kizárták az ország összes egyeteméről. Esztergomban március 15-én ledobálták a vörös zászlókat, hiába védekezett, balbekkben, hogy színtévesztő. Hajánál fogva húzták a földön, lám, nem hallgatott Passarellára. Sziszi, foglalkozására nézve talajmechanikus, ekkor határozta el, hogy elhagyja az áldott anyaföldet. Sokáig érlelt, dédelgetett, míg 1987 fagyos szilveszterén elindult egy turistacsoporttal Grazba, hogy soha többé. Azon a napon, amikor Grósz Károly bejelentette a világútlevelet.

Egotrip

Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Angyali vaddisznóbőrben)

Még honvédő koromban kicsaptak egy bakonyi erdőbe, hogy ott gyakorlatozzak kedvemre, nem zavarok senkit. Hogy előbb méltón ismerkedjek a tereppel, úgy éjfélkor, újhold idején kezembe nyomtak egy babkonzervet meg két szelet kenyeret, mert az a hír érkezett, hogy a zászlós efendinek amott az erdő túlrészén megkordult a gyomra, és ilyenkor méltón összeeszik minden bogyót ha kell, megrázkódik, agyának törpefeszültségeit kóboráramok váltják fel, és olybá lesz kiszámíthatatlan, hogy netán egy nem várt dramaturgiai fordulattal az ellenség kezére játszik mindannyiónkat. Lámpát ne vigyek, mondta emez élelmező efendi, mert ha meglátom, min megyek keresztül, még a frissen magamhoz vett tápanyagot is beeresztem a gatyámba, és torkom szakadtában és lóhalálával nemhogy tölcsért, de húslevest csinálok a kezemből. Én viszont a belendített karjelzéssel megadott útirány mellett ragaszkodtam a sötétben való, neszekből építkező, folyamatos vizualizáláshoz, így hát becsületből elmondta az élelmező efendi, hogy az erdőben kisebb szakadékok, omlások bontják meg a terep egységét, s mindeközben vaddisznócsapatok hangos vartyogással poroszkálnak kisded malacaikat terelve a makkosba, így hát összehúzott térdekkel meneteljek, és lehetőleg totális vakságom ellenére még csak menekülés közben se keltsem veszettül támadó ember benyomását. Fasza, mondtam köszönés helyett, és surranóim oldalát egymáson csuszolva, mechanikusan a csúcsfeszültségig feltöltődve és felvillanyozva bevettem magam az erődbe, ahol néhány tíz méter után felkuncogtak a vadkanok, megindult a kőomlás, így hát a két szelet kenyérbe azonnal beszaladtak az ujjaim, majd héjastul gombóccá markoltam, a babkonzerven pedig önvédelmi fogást keresve úsztam előre az erdőben a zabolátlan gyomrú zászlós efendi felé, kitéríthetetlen irányba, így hát arcomat, mellkasomat sűrűn érkező gallyak suhintásának tettem ki, amelynek eksztatikus hatását csak a fatörzsekben való elnyalás és bukdácsolás tudta növelni. Hogy rémisztő fantáziámat zsákutcába tereljem, próbáltam magamban folyamatosan énekelni a Nálam mindig két forint ez a dal című számot, amit azóta is csak temetési szertartások görcsös önfegyelmi viszonyai között tűzök repertoárra.

Publicisztika

Publicisztika

Hammer Ferenc: Tolerancia hozomra

Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy elolvashattam mintegy kéttucatnyi másodéves bölcsész rövid írását a romák kulturális reprezentációjának kérdéseiről. A dolgozatok közel negyede kimondva vagy utalásszerűen tartalmazza a többségi társadalom leggyakoribb megjegyzését a romákkal kapcsolatban, miszerint "ahhoz, hogy a többségi társadalom leszámoljon korábbi előítéleteivel, a romáknak is tenniük kell valamit".

Publicisztika

Olaj, matt

Pár hete egy volt békési rendőr beszélni kezdett arról, miért lett néhány kollégája öngyilkos; azután előlépett egy volt rendőrségi ügynök, majd elővette papírjait egy volt megyei főügyész; történeteik milliárdos hasznot hozó illegális olaj-vállalkozásokról és az ezeket lehetővé tevő megvesztegetett állami alkalmazottakról szólnak.

Publicisztika

Hurrá, repülünk

"vatosan járjunk-keljünk, ha a kormánynegyeden át visz az utunk: hullanak a fejek, akár augusztusban a csillagok. Legutóbb a nyögvenyelős privatizációjú Malévtól repült Szenes László utasforgalmi igazgató és Czinege Levente gravitációügyi főelőadó, és bár a hírek szerint daliás termetű végkielégítés is követi röptüket, azért az ilyesmi mégis némi magyarázatot igényel.

Belpol

Belpol

Cyber hírek

MorzeInternetes távhívás A Pantel után a Novacom és a Westel 900 is elindítja IP alapú, nemzetközi távközlési szolgáltatását, amely akár 30-40 százalékkal olcsóbb nemzetközi távbeszélgetést tesz lehetővé, mint a Matáv hagyományos szolgáltatása. Az internethálózaton történő fax- és hangátvitel minősége elvileg nem rosszabb, mint a vezetékes telefonhálózaton, de a cégek eleget tesznek a Hírközlési Főfelügyelet előírásának, mely szerint a hangminőséget mesterségesen le kell rontani, ugyanis a hatóság csak ezzel a feltétellel engedélyezte a Voice over Internet Protokoll (VoIP) szolgáltatások elindítását a Matáv-koncesszió lejárta előtt.

Belpol

Kulturális hírek

Torgyán Aradi ellenSaját hatáskörben vizsgálatot indított Torgyán József földművelésügyi miniszter annak megállapítására, hogy megfelelnek-e a törvényi előírásoknak a Hortobágyi Nemzeti Park földterületeinek adásvételi és bérleti szerződései. Lapértesülések szerint a vizsgálat igazi célpontja Medgyesy Balázs, a környezetvédelmi tárca közigazgatási államtitkára, akiről Pepó Pál környezetvédelmi miniszter a korábbi vizsgálat után többször állította: ő a felelős az Aradi elleni eljárásért.

Belpol

Sándor László esete a Medicorral: Vagyonvesztegetők

Postabank, társadalombiztosítási (tb) önkormányzat, volt (és jelenlegi) szakszervezeti vezető, politikai kapcsolatok, banki részvények, százmilliós nagyságrendű vagyonvesztés, elmarasztaló számvevőszéki jelentés - minden együtt van egy igazi "nagy ügyhöz". A tb és a Medicor közötti 1994-es részvénycsere mégsem lett az. Még csak rendőrségi ügy sem, egyelőre.

Belpol

Területfejlesztési törvény: Centralizált szabadság

Elfogadta a parlament a területfejlesztési törvény módosítását, így semmi akadálya, hogy a korábban csak tervezési-statisztikai régiókként létező virtuális szerveződések egy új közigazgatási egység alapjául szolgáljanak. Mindezzel csak az a probléma, hogy nálunk a régiók nem alulról építkező, kormányfüggetlen önkormányzatokként léteznek, hanem az állam kinyújtott karját jelentik.

Belpol

Felsőoktatási könyvtámogatás: Tanulási folyamat

Akinek kiadóként vagy szerzőként van köze felsőoktatási tankönyvekhez, körmét cakkosra rágva várhatja már november 11-12-ét, hogy kiderüljön végre, mit hoz a jövő. Akkor, a Felsőoktatási Tankönyvi Konferencia, Kiállítás és Börze alkalmából Pokorni miniszter előáll a legfontosabbakkal: mennyi pénz jut jövőre e könyvek kiadásának támogatására, és miként változik a pénzosztás rendszere.

Belpol

Az ismeretlen katona hazahozatala: Holt erő

Néhány hónappal ezelőtt a kormányzat nagyot köpött irónjára, és felütötte történelemfüzetét. A régi feljegyzések átírásakor először az auschwitzi magyar kiállítás került (volna) sorra; a minap az ünnepi szónokok 1956-ot fideszesítették; vasárnap pedig Pákozdon a 2. magyar hadsereg következett. Az ideológiai maszatolás akkora kanyart vett, hogy azt még a Don is megirigyelhetné.

Belpol

Költségvetés 2000: Lét és időt

Polgártársaink többsége nyilván megriadna, ha a vaskos költségvetési tervezetet kellene a kezébe vennie. Pedig a pánik káros, mivel e jogforrásból könnyen kihámozható, hogy kormányunk mi(ke)t és ki(ke)t tart támogatásra érdemesnek az elkövetkező sorsfordító években. A következő esztendőre szóló büdzséterv átnyálazása után egyvalami már biztos: egyhamar nem várható, hogy magyar asztronauták magyar űrhajón jussanak el a végtelen magyar űr mélyére.

Külpol

Külpol

Merénylet Jerevánban: Több, mint kormányváltás

A múlt szerdán, október 27-én négy örmény fegyveres végrehajtotta az első olyan merényletet 1989 óta, amelynek egy rendszerváltó állam demokratikusan megválasztott politikai vezetése esett áldozatul. A jereváni terrortámadás hátterében az örmény-azeri konfliktus körvonalai sejlenek fel.

Film

Film

Regényfogó: Paul Otchakovsky könyvkiadó

A múlt heti francia kultúrinvázió egyfajta utóvédharcosaként üdvözölhettük a szelíd külsejű, ám annál konokabb irodalmárt, aki egy általa megjelentetett regény, Mathieu Lindon Jean-Marie Le Pen pere című könyve miatt az elmúlt hónapokban nemcsak hivatalát, hanem a bíróságot is rendszeresen látogatta. A szélsőjobboldali politikus és Nemzeti Frontja ugyanis a szerző mellett őt is beperelte rágalmazásért. Fancia intézetbeni beszélgetésünkből kiderült, hogy a francia regény ügye kevésbé áll rosszul, mint az alperesé.

Könyv

Könyv

-1: T. D. úr Bé-á-Cé-ben

Bí-Áj- (Éj, 4 éj)-Cí-ben, Szí-ben etc. Végül nem olyan rossz azért az új okkázió: Dublin direkt. (Baile Atha Cliath, ha jól írom, engem is: Dezsü, Deszö stb.) Laktam: Bailtiní Í, kérdem, miért Iona Villas, Jóna Villák, szóval az Í, az egy sziget, Kolumbusszal összefügg, és remélik szállásadóim, majd egyszer újra egy lesz Írország... Kicsit sokadikra mentem ki, kellett-e, kellett, de nem "azért". Hogy egy legyen nekem valami, lásd Elíott, T. S., egy lesz a mi-is-és-a-rózsa. Ezektől a dolgoktól nekem füst (könny) száll a szemembe. A tűz meg a rózsa.

Zene

Zene

Művészettörténet: Egyetemes művészettörténet

Bár a nosztalgikus múltidézgetés idegen tőlem, és nem is hangzik jól az ilyesmi az én koromban, felejthetetlen, ismétlem, felejthetetlen emlékeim közé tartoznak művészettörténeti vizsgáim a nyolcvanas évek közepén. Akkor még volt fegyelem, volt a diszciplínának presztízse, és e presztízs lényege a vizsgáztatási technikában állott. Meg kellett tanulni ugyanis a művészettörténetet, s professzoraim bölcsen arra a következtetésre jutottak, hogy a művészettörténet megtanulásához első lépésként a műveket, illetve az emlékeket. Tudományos szóhasználatunk precízen kirekesztett minden értékelő jellegű kifejezést, még a műalkotás fogalmát is, amely szintén esztetizálás gyanújába volt fogható. Ez oly mély benyomást tett rám egyébként, hogy azóta is fizikai rosszullétet érzek, ha esztétának neveznek.

Zene

Törékeny körmök (Nine Inch Nails: The Fragile)

A Nine Inch Nails egyszemélyes "zenekar": habár az elmúlt évtizedben zenészek sora fordult meg benne, valójában Trent Reznorral egyenlő. Reznor az utóbbi években inkább filmzenéivel - Született gyilkosok, Hetedik, Lost Highway - hallatott magáról, több mint időszerű volt egy új NIN-album.

Sport

Sport

Etetés: Babati betli

A múlt héten felhív régi horgászcimborám, Ferenc atya, a szemérmes katolikus pap, hogy többnapos dolga akadt Pesten, úgyhogy mi lenne, ha "elmennénk lógatni egyet".

Sport

Esseni játékkiállítás és -vásár: A német példa

Péntek délután van, készülődünk hazafelé: ugyan mi is lehet kellemesebb ilyenkor, mint harmadszor is módszeresen átrendezni a csomagtartót, a bólogató kutya helyére bepréselni még két dobozt, riadtan konstatálni, hogy még mindig a kocsi oldala mellett figyel néhány szatyor és egy különösen rosszindulatú ládikó, aztán megadóan nekilátni megint, új szisztémát találni ki és így tovább, majdnem a végtelenségig. Nem vagyunk egyedül: mellettünk például egy kisbusz terhelési határait próbálgatják hasonló embertelenséggel, és egyáltalán - e napokban sokan távoznak kereskedelmi mennyiségű holmival az esseni vásárcsarnokból. Mindenki tép haza, hogy ott folytassa, ahol néhány perce abbahagyta a játékot.

Tudomány

Tudomány

A mamut feltámasztása: A legenda újraéled

Körülbelül húszezer éve egy nagyon nagy állatnak nagyon rossz napja volt. Nem ez az első mamut, aki ép bőrrel kerül elő a posztglaciális hűtőházból, de az eddigieket megették a helyiek, úgyhogy ő az első, aki ilyen publicitást kap. A tervbe vett klónozás sikerét tudományos körökben erősen kétlik, de addig még rengeteg videokazettát adhat el a főszponzor, a Discovery Channel.