Cyber hírek

  • 1999. november 25.

Belpol

Magyar Webverseny 1999: döntőben a mancs.huAz előzsűri döntése alapján döntőbe jutott a MaNcs weboldala a Cisco Systems, a Népszabadság, az RTL Klub és a .hu által rendezett Magyar Web Verseny 1999 honlapmérkőzésen. A versenyben most a közönség szavazatait gyűjtik, ezért, ha az ön tetszését is elnyerte weboldalunk, kérjük, december 9-ig szavazzon a Magyarnarancs.hu Kft.-re a www.verseny.hu/kozonseg.tdp internetcímen.
Segítse győzelemre a MaNcsot!

Albacomp-ügy: vádemelés Csempészettel, vámorgazdasággal, adócsalással, valamint köz- és magánokirat-hamisítással vádolja a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség Minárovics Jánost, az Albacomp Rt. vezérigazgatóját és tizenkét társát. A vádirat is elismeri, hogy Minárovics és a számítástechnikai ipar magyar sikertörténetének számító vállalat vezetői már 1995-ben jelezték a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságán, hogy egyes belföldi cégek jóval alacsonyabb áron adtak el számítógép-alkatrészeket, mint ahogy az Albacomp a saját importjából a vámterhek és az áfa megfizetése után ezekhez hozzájutott. Szerintük ezek a kft.-k azért tudták olcsóbban adni az alkatrészeket, mert az előírt vámterheket és áfát nem fizették meg, így mintegy 70-80 milliárd forint értékű számítástechnikai alkatrészt csempésztek be évente. Miután az Albacomp Rt. vezetői azt tapasztalták, hogy a számítástechnikai alkatrészek csempészetének megakadályozására hathatós intézkedések a bejelentésüket követően sem születtek, a vádirat szerint úgy döntöttek az olcsóbb belföldi beszerzés mellett, hogy tudták: csempészárut vásárolnak. A két és fél évig tartó rendőrségi nyomozás megállapításai szerint az Albacomp Rt. beszállítói - köztük külföldi bejegyzésű és hamis személyi igazolvánnyal alapított gazdasági társaságok - által becsempészett áruk vámértéke egymilliárd 666 millió forint, a meg nem fizetett vámérték 650 millió forint. A cégek által elkövetett adócsalás összesen 1 milliárd 92 millió forint. Az ügy tárgyalása 2000 tavaszán várható.

Az Amazon nem szállít Mein Kampfot Németországba Az Amazon.com internetes könyváruház bejelentette, hogy a jövőben nem szállítja Németországba Adolf Hitler bestsellerét, amelynek angol nyelvű kiadása olyan kapós, hogy felkerült a német vásárlók által keresett könyvek Top 10-es listájára. Mivel a könyv terjesztését Németországban törvény tiltja, a német nyelvű kiadás korábban sem volt elérhető, de a fordítást az Amazon.com egyik fő vetélytársa, a Barnesandnoble.com továbbra is szállítja, mert az angol nyelvű kiadást illetően a német törvények nem egyértelműek. A kínálatszűkítést a Simon Wiesenthal központ kezdeményezte az Amazonnál, külön sérelmezve, hogy a Mein Kampf vásárlói utólag egy amerikai náci vezető kötetét reklámozó e-mailt is kapnak a cégtől, amelytől egyébként Hitler beszédeit is megrendelhetik VHS-kazettán.

Túlbuzgó ufóvadászok Ismeretlen programozók felgyorsították az intelligens létformák rádiójelei után kutató SETI program képernyővédőjét, hogy azonos idő alatt több adatot vizsgáljon át. A Puerto Ricó-i Arecibo rádióteleszkóp által rögzített jeleket a csillagászok 12 másodperces darabokra bontják és hozzáférhetővé teszik az interneten, hogy a SETI [at] home programban részt vevő önkéntesek a SETI által készített, a számítógép üresjáratait kihasználó program segítségével vizsgálhassák a világűrből érkezett jeleket. A program forráskódja nem nyilvános, így a csillagászok nem örülnek a turbó-verziónak, mert elterjedésével ronthatja a kísérlet precizitását. Az ufóvadász képernyővédő eredeti verziója a setiathome.ssl.berkeley.edu címről tölthető le.

Formázó vírus A Microsoft levelezőprogramjait fertőző Melissa és Pri vírusok kombinációjából született Prilissa nevű vírus önmaga terjesztésén és a szerkesztett dokumentum összezagyválásán kívül arra is képes, hogy karácsony napján leformázza a merevlemezt - figyelmeztetett az Index. A vírus a Windows 95, 98 és NT rendszerű gépekre veszélyes, de terjedni csak az Outlook levelezőprogramokkal tud.

Hacker a Kodolányin Egy amerikai számítógépkalóz november 11-én feltörte a székesfehérvári Kodolányi János főiskola internet-szerverét, és azon keresztül több ezer kéretlen reklámlevelet (úgynevezett spamet) küldött el. Az akció következtében a szerver felkerült a nem biztonságos levelezőszerverek feketelistájára, így több szolgáltató nem fogad el e-mailt erről a címről. Hasonló okok miatt több magyar mailszerver is szerepel a feketelistán.

Ragyogás Október 15-én az ukrán titkosszolgálat államtitoksértés gyanúja miatt házkutatást tartott egy szevasztopoli kutatóintézetben és négy ott dolgozó tengerbiológus otthonában. Az érintett kutatók a lumineszkáló planktonfajtákat vizsgálják, ugyanis számos planktonfaj képes fényt kibocsátani, és ez kulcsszerepet játszik kutatómunkájukban, amely a plankton biológiai sokféleségének mérésére irányul. A jelenség nem elhanyagolandó katonai aspektusa, hogy a fizikai hatások fokozott fénytermelésre serkentik a mikroszkopikus lényeket, ez pedig már több tengeralattjáró vesztét okozta - emiatt pusztult el például a német U-34 a Földközi-tengeren 1918-ban. A világító plankton hosszú ideig mutatja a tengeralattjáró nyomvonalát, ráadásul hajóról, repülőről és műholdról is megfigyelhető: az USA már kifejlesztett egy erre a jelenségre épülő monitoring rendszert. Az ukrán hatóságok feltehetően ezért akadályozzák a planktontudósok munkáját.

Internetes festményaukció A Kieselbach Galéria honlapján (www.primEcollections.com/kieselbach) az Antik Enteriőr kiállítás időtartama alatt, november 25-től 28-ig Magyarországon először lehet festményekre licitálni az interneten keresztül. Az árverés teljes bevételét a Gyermekétkeztetési Alapítvány javára fordítják. A nagy külföldi aukciós házak (például a Sotheby´s vagy a Christie´s) óriási kínálattal vannak jelen az interneten: 13 millió potenciális vásárló 1500 kategóriában 2,4 millió tételt láthat - adta hírül a Prím Online.

Morze

Celeron klón Az alaplapi csipkészleteiről ismert tajvani Via Technologies a masszívan veszteséges Cyrix processzorgyártó megvásárlásával belépett a processzorpiacra. A Via januárban megjelenő első processzora, a Joshua az Intel Celeron mintájára készül, annak ellenére, hogy a piacvezető már jelenleg is több szabadalmi ügyben perli a klóngyártót.

Legális MP3 Kanadában A kanadai hatóságok engedélyezték a lemezlovasoknak, hogy MP3 formátumban tárolják zeneszámaikat. A 200 dolláros licencdíj megfizetése után a DJ-k 15 évig jogosulttá válnak tetszőleges számú MP3-másolat készítésére a munkájukhoz szükséges zeneszámokról. A rendelet az internetes terjesztésre nem vonatkozik, az ily módon elkövetett jogsértéseket továbbra is büntetik.

Linuxos szuperszámítógép Az USA energiaügyi minisztériumának egyik laboratóriumában szuperszámítógépet építettek 512 Intel-processzorral. A William Gibson Neuromancer című regényének metropolisa után Chiba Citynek nevezett szilícium-erőmű Linux operációs rendszert futtat.

Új BSA-kampány A nagy szoftvergyártók érdekeit képviselő BSA Magyarország új kampányba kezdett, amely elsősorban a nagyobb vállalatok szoftverauditálását tűzte ki célul. A cég felhívására 14 gazdálkodó szervezet vállalta, hogy bizonyos határidőn belül legalizálja szoftverállományát.

Túlterhelt vonalak Szilveszterkor várhatóan az ilyenkor szokásos 5-7-szeres terheltségnél is jobban megugrik az ország kommunikációs forgalma, ezért a Matáv és a mobilszolgáltatók válságstábokkal készülnek a dátumváltás miatt amúgy is rizikós éjszakára.

Gatesék a tetanusz ellen Az (origo) értesülése szerint a Microsoft-főnök Bill Gates és felesége által létrehozott alapítvány 26 millió dollárt adományozott a fejlődő országokban élő anyák és újszülötteik életét veszélyeztető tetanusz elleni küzdelemre az ENSZ gyermeksegélyezési alapjának, az UNICEF-nek.

Több pénz honlapokra Az ActivMedia felmérése szerint a vállalkozások világszerte egyre több pénzt, átlagosan évi 39 ezer dollárt fordítanak honlapjuk fejlesztésére. Az európai cégek 1999-ben kétszer annyit költöttek weboldalaikra, mint az észak-amerikai vállalatok - adta hírül a Carnation Consulting.

Figyelmébe ajánljuk