Cyber hírek

publikálva
2000/51. (12. 21.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az internet a jómódúakéA Szonda Ipsos és a Gfk Hungária Kutatóintézet által alapított NetSurvey Internetkutató Intézet a magyarországi internethasználatról indított átfogó kutatássorozatot, melynek nemrégiben zárult le az első szakasza. A felmérés eredménye szerint a lakosság 14 százaléka tudja használni az internetet, otthoni eléréssel azonban csak 8 százalék rendelkezik.

A világhálóhoz hozzájutók valamivel több mint 70 százaléka a vagyon szerinti társadalmi hierarchia két legfelsőbb rétegéhez tartozik, többségben vannak az egyetemi és főiskolai diplomával rendelkezők. A felhasználók legnagyobb része 30 év alatti, 57 százalék a férfiak és 43 százalék a nők aránya. Ezekkel az adatokkal Magyarország Portugáliával és Romániával csaknem azonos szinten, az európai lista alsó harmadában foglal helyet.

Az év számítógépvírusai Egy brit vírusirtó cég az ügyfelei körében végzett felmérések alapján elkészítette a 2000-es év tíz legpusztítóbb számítógépvírusának toplistáját. A Sophos listáján a nagy szenzációt keltő szerelemvírus csak második a kevésbé feltűnő, ám egész évben kitartóan romboló Kakworm után. A Navidad elektronikus karácsonyi üdvözlőkártyának álcázza magát, és bár csak november végén kezdett terjedni, máris a hetedik helyre küzdötte fel magát.

1. Kakworm

2. LoveLetter

3. Apology-B

4. Marker

5. Pretty

6. Stages-A

7. Navidad

8. Ska-Happy99

9. WM97/Thus

10. XM97/Jini

A dróttolvaj feltámadása Egy kazah férfit halálos áramütés ért, miközben elektromos vezetékek illegális felgöngyölítésével foglalatoskodott Kelet-Kazahsztánban. A férfit társai az iszlám hagyomány szerint meztelenül, lepedőbe burkolva temették el a helyszínen. Két nap múlva azonban magához tért a sekély sírgödörben, kimászott, és autóstoppal érkezett haza, ahol éppen halotti torát ülték a rokonai.

Visegrádi portál A Reuters értesülése szerint Kelet-Európa vezető webportáljai egyesülni készülnek. A lengyel Wirtualana Polska, a cseh NetCentrum és a magyar Index megállapodásának értelmében a lengyel, a cseh és a magyar társaságok hozzáférést biztosítanak egymás technológiáihoz, összehangolják marketingstratégiájukat, sőt várhatóan pénzt is fektetnek majd egymás üzleteibe. A Wirtualana hárommillió, a Centrum 1,73 millió és az Index félmillió napi oldalletöltésével a három cég mindegyike vezető pozíciót tölt be országában. Az Intel kockázati tőkealapja mindhárom portálban érdekelt kisebb mértékben, és a tárgyalásokat is az amerikai cég kezdeményezte. A három partnercég várhatóan néhány héten belül tárja nyilvánosság elé a megállapodás részleteit.

Az IBM bízik a Linuxban A Linux "felforgató hatása" forradalmasítani fogja a számítógépes alkalmazásokat éppúgy, ahogyan az internet forradalmasította a hálózatokat - nyilatkozta az IBM Linux Technology Center igazgatója a texasi Austinban a héten harmadszor megrendezett IBM-Linux-csúcstalálkozón. Az IBM egyik legfontosabb törekvése az, hogy a Linuxot összekapcsolja a mainframe számítógépek megbízhatóságával és skálázhatóságával, így felkészítse az operációs rendszert arra, hogy nagyvállalatok működéséhez szükséges alkalmazásokat futtasson. A University of New Mexicón működő LosLobos szuperszámítógép-projektben 256 Linuxos IBM Netfinity szervert kötöttek össze, és így 375 gigaflop teljesítményt értek el. A Shell bejelentette, hogy az IBM segítségével ki akarja fejleszteni a világ legnagyobb, Linux operációs rendszert használó szuperkomputerét: a gépen a kőolajkutatást segítő szeizmikus mérések kiértékeléséhez szükséges számításokat végzik majd. A nyílt forráskódú Linuxra eddig az interneten kívül nem bíztak ilyen komplex alkalmazásokat - az IBM korábbi bejelentése szerint a következő négy évben kétszázmillió dollárt kíván befektetni európai Linux-fejlesztő központokba is.

Leállították Csernobilt Múlt pénteken, nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségének eleget téve, Ukrajna végleg leállította a csernobili atomerőmű utolsó működőképes reaktorát. Leonyid Kucsma államfő a kijevi Ukrajna palotában élő televíziós összeköttetésben meghallgatta Vitalij Tolsztonohov vezérigazgató jelentését a 3. reaktor állapotáról, majd kiadta az utasítást a végső leállításra: a biztonsági rendszer kulcsának elfordításával örökre leállt az erőmű, amelyben 1986-ban az atomenergia történelmének legsúlyosabb balesete következett be. A katasztrófa következtében egyes kutatók szerint háromszázszor annyi sugárzó anyag került a Föld légterébe, mint a hirosimai atombomba ledobásakor. 1986 decemberétől múlt péntekig az erőmű megmaradt részei tovább működtek. A baleset idején a 4. reaktorban 180 tonna fűtőanyag volt, jelenleg mintegy 140 tonna fűtőanyagmassza elhelyezkedése ismert - az erőmű illetékesei szerint akár száz évig is eltarthat a fűtőanyagmassza kivonása a felrobbant blokk fölé emelt betonszarkofágból. 2002-ben új szarkofág építését kezdik meg a régi köré, amely 2005-ben készül el. A következő tizenöt év során a szakemberek lebontják a létesítmény instabil építészeti részeit, kidolgozzák a fűtőanyag-tartalmú massza kivonásának módszereit, és kipróbálják az ehhez szükséges technológiákat. A szarkofágban található fűtőanyag-massza tárolóját a munkák kezdete után negyven-ötven évvel tervezik megépíteni, ezután kezdődhet meg a kivonás ipari méretekben.

Romacentrum Az Európai Menekültügyi Alap támogatásával új on-line információs központ létesült a www.romacentrum.hu internetcímen. A honlap célja naprakész adatszolgáltatás és tanácsadás a romákat érintő kérdésekben.

Jam.hu Fiataloknak szóló szórakoztató internetes magazin indult Jam.hu néven. A Jam Internet Kft. egyik meghatározó tulajdonosa a www.kapu.hu portált üzemeltető Kapu Kft., az új magazin tervezője és kivitelezője a CyberMind Technologies.

PanaGotchi A Pannon GSM mobiltelefonos tamagochi-szolgáltatást indított PanaGotchi néven. A virtuális kedvenc operátorlogókon keresztül jelzi igényeit, amelyeket SMS-en és WAP-on keresztül lehet kielégíteni. Amennyiben valaki megunná virtuális állatát, túletetéssel vethet véget életének.

Három atom Az Intel bejelentette, hogy kutatói kifejlesztették a világ legkisebb és leggyorsabb CMOS-tranzisztorait. Az új tranzisztor mindössze 30 nanométer terjedelmű és három atom vastagságú - segítségével az elkövetkező öt-tíz évben több mint 400 millió tranzisztort tartalmazó, 10 gigahertzes, egy voltnál is alacsonyabb feszültségen működő mikroprocesszorokat készíthetnek.

Sundance Online A 2001. évi Sundance filmfesztivállal egy időben, január 18-án indul a Sundance Online filmfesztivál. A most első alkalommal megrendezendő, kimondottan online alkotásokat bemutató seregszemlére eddig háromszáz művet jelöltek, de ebből csak tizenhetet mutatnak be a www.sundance.org címen.

Pac Man visszatér A számítógépes játékok egyik ősatyja, a Pac Man megújult formában, háromdimenziós változatban indul pontvadászatra a Hasbro Interactive kiadásában. Az újjáélesztett játék eredeti változata, a folyosókon menekülő sárga körcikk éppen húsz évvel ezelőtt jelent meg.

PDS-hack Hackertámadásnak esett áldozatul a keletnémet utódpárt weboldala a múlt hét elején. A párt szóvivője szerint a www.pds-online.de címen elérhető nyitó oldalt egy orosz informatikai cég logójára cserélte valaki.

publikálva
2000/51. (12. 21.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra