Cyber hírek

  • 2001. január 11.

Belpol

Olvadó e-milliárdokLegalább hét amerikai internetmilliárdos vagyona csökkent milliókra, és legkevesebb 210 internetes vállalkozás zárta be kapuit a technológiai papírok árfolyamzuhanása következtében 2000 során. Vagyonának legnagyobb részét a CMGI vezérigazgatója, David Wetherell veszítette el, az év elején 2,1 milliárd dollárt érő CMGI-részvényei ugyanis már csak százmilliót értek az év végére.
Steven Ballmer Microsoft-vezérigazgató 16,8 milliárdot, Michael Dell, a Dell Computer vezérigazgatója 10,3 milliárdot, Jeffrey Bezos, az Amazon.com alapítója pedig 6,8 milliárdot bukott az év során. A legtöbb becsődölt vállalkozás, szám szerint 109 e-commerce reményekkel indult, tartalomszolgáltató harminc volt közöttük, míg a maradékot az infrastruktúrát és más online szolgáltatásokat kínáló cégek adták. A Webmergers úgy becsüli, a cégbezárások nyomán tizenötezer alkalmazott is elveszíthette az állását. 2001 januárjának eddigi legnagyobb vesztese az eToys (www.etoys.com), amely munkatársainak kétharmadától, hétszáz főtől kénytelen megválni. Az internetes szektorral foglalkozó szakértők szerint az összeomlás-hullám tovább folytatódik, a jövőben egyre több és több vállalatnak kell szembenéznie azzal, hogy nem képes tovább finanszírozni szolgáltatását.

FBI-program a cyberbűnözés visszaszorítására Az FBI elkészült az online bűnözés visszaszorítását célzó, InfraGard névre hallgató programmal, melynek segítségével az internetről érkező támadásoknak áldozatul esett cégek akár névtelenül is megoszthatják egymással tapasztalataikat. A részt vevő cégek az online információcserén kívül szemináriumokat is tarthatnak az internetes biztonságról. A program szerint a részt vevő cégek és az FBI egy biztonságos honlapon, illetve titkosított e-mailekkel tájékoztatják egymást a betörési kísérletekről, számítógépes vírusokról és egyéb, biztonsági kockázatot jelentő tevékenységekről. Az FBI a két évvel ezelőtti négyszázötvennel szemben jelenleg ezerkétszáz ilyen ügyet vizsgál.

Visszakapta nevét az origo Az Index értesülése szerint egyezséggel zárult a névhasználati vita az Origót működtető Matávnet Rt. és a Dunaholding Informatikai Kft. között. Emlékezetes, hogy öt héttel ezelőtt a Fővárosi Bíróság a Dunaholding Informatikai Kft. kérésére ideiglenesen eltiltotta az Origót a név használatától. A két fél tárgyalásai időközben eredményre vezettek: a jövőben a Dunaholding Informatikai Kft. az ingatlanhirdetési piacon együttműködik az Origóval, a szolgáltatásai megjelennek a portálon, és eláll a névhasználatért indított pertől. Az "origo" ismét a megszokott néven és továbbra is a www.origo.hu címen érhető el az internetező közönség számára.

Hardveres másolásvédelem A 4C hardvergyártó-szövetség fontolgatja, hogy eláll korábbi javaslatától, hogy a merevlemezekbe kötelező jelleggel hardveres másolásvédelmet építsenek. Miután az IBM, Intel, Matsushita, Toshiba négyes jogvédő tanácsosokkal tárgyalt, várhatóan meghagyják a lehetőséget a vásárlóknak, hogy kikapcsolják a beépített CPRM-védelmet. Az eljárás lényege, hogy a merevlemez a felhasználó gépén található összes másolásvédelem alatt álló fájl megnyitásáról és mozgatásáról értesítene egy központi szervert, illetve letilthatná használatukat. A technológiát a többi között megtámadta az Electronic Frontier Foundation jogvédő szervezet is, mert szerintük a multinacionális lemezkiadók és filmgyárak ilyenfajta érdekvédelme mindenki más adatvédelmi jogait sértené. Az Intel szerint a jogvédők félreértették a szándékukat, mert a 4C szövetség csak a kivehető háttértárakba szeretné alkalmazni a technológát, merevlemezekben nem.

Sugárzó NDK-s disszidensek Egy neves német sugárvédelmi szakértő szerint a volt NDK-s titkosszolgálat radioaktív anyagokkal jelölte meg a másként gondolkodókat - jelentette a Jövőnéző. A hidegháborús akció leírása abból a hatalmas Stasi-archívumból került elő, amelyet a volt titkosszolgálatot ellenőrző kormányügynökség, a Gauck bizottság vizsgál. A keletnémet titkosszolgálat által használt jelzőanyag a szkandium-46 izotóp volt. A radioaktív oldattal különböző módon megjelölt embereket karra szerelt Geiger-Müller-számlálóval és - hogy annak kattogását ne hallja a megfigyelt személy - egy, a hónalj alá illesztett vibráló jelzőberendezés segítségével ismerték fel a titkosügynökök. A megfigyelésre kiszemelt embereket a jelzőanyagot tartalmazó spray-vel fújták be, vagy ha erre nem volt lehetőség, autójukat, irataikat, pénzüket jelölték meg. Arra is volt példa, hogy az ellenzékiek találkozóhelyének padlóját szórták be a radioaktív oldattal, mely aztán rátapadt a cipőre. A szakértő beszámolója szerint egy alkalommal a Stasi nagy mennyiségű szkandiummal jelölt meg nyugatnémet bankjegyeket, hogy ellenőrizhesse azok forgalmát, és így megtudja, hogy kiknek a kezén megy keresztül. Igaz ugyan, hogy később be akarták ezeket a bankjegyeket gyűjteni, végül azonban nem tették, a pénznek pedig szőrén-szálán nyoma veszett. A keletnémet titkosszolgálat saját számításai szerint ha több mint egy ilyen bankjegy kerül egy férfi nadrágzsebébe, az felér egy kasztrálással.

Sorozathacker Egy Linux-hívő hacker vasárnap este néhány magyar és egy amerikai weboldal tartalmát változtatta meg. Az Obotak álnevet viselő behatoló, aki - mint az a feltört oldalakon hagyott üzeneteiből kiderül - korábban többek között a BRFK, a Számalk, a Spiderweb, a cseh BSA weboldalait is megváltoztatta, ezúttal is többszörös hacket hajtott végre, nem kímélve a Morphologic.hu, az Iqsoft.hu, a Selectrade.hu, illetve a Publicpress.hu site-okat, de az amerikai www.ams.usda.govot sem.

Palm robot Egy weben keresztül megrendelhető háromszáz dolláros készlet és egy csavarhúzó segítségével bárki infravörös érzékelőkkel ellátott, újratölthető elemekkel felszerelt, háromkerekű robottá változtathatja Palm Pilotját. További részletek: www.acroname.com

Online menza Egy szingapúri gimnázium diákjai érintőképernyőkön rendelhetnek ebédet a menzán, a fizetést pedig kártyával, készpénzforgalom nélkül intézhetik. Az ötszázötven diák és tanár kiválaszthatja, hogy milyen kalóriamennyiséget kíván elfogyasztani, a rendszer pedig akár egy évre előre is fogad rendeléseket.

Esernyős szívbillentyű Német kardiológusok olyan eljárást dolgoztak ki, amely segítségével a nagy rizikóval járó szívbillentyűműtétek a mellkas megnyitása nélkül, percek alatt elvégezhetők lesznek. A mikroesernyőt (amely maga az új szívbillentyű) az artériába juttatott, drótokkal kormányzott katéter révén tolják a szívhez.

A levéltitok vége A Mistral Security "See-Through", azaz láss át névre keresztelt spray-jével átfújt borítékon keresztül könnyen kivehető a levél teljes szövege. A rendőrség és a titkosszolgálatok számára kifejlesztett szer nem mérgező, nem hagy nyomot a papíron, és nem maszatolja el a tintát, használata később teljesen észrevehetetlen.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.