Cyber hírek

  • 2001. február 22.

Belpol

Önszabályozó testületn átalánydíjas ADSL A Matávnet 2001. február 15-étől kínálja ADSL Otthon csomagját, amely korlátlan, nagy sebességű internet-hozzáférést biztosít analóg telefonvonalon.
A kétéves szerződés esetén 12 900 forintos havi díj tartalmazza a Matáv háttérszolgáltatásának díját is, a szolgáltatásra nem rakódik telefondíj. A csomag az eddigi hagyományos modemmel elérhető sebességnél közel hétszer gyorsabb (384 kbit/s) letöltési sebességet kínál. Az akciós ajánlat megrendelői minden, az ADSL-alapú internetezéshez szükséges eszközt és szolgáltatást a Matávnettől (www.matavnet.hu) kapnak. Az előfizetési díjban foglalt szolgáltatás akár napi huszonnégy órán át igénybe vehető, és nem szükséges hozzá ISDN vonal használata. A szolgáltatás jelenleg Budapesten érhető el. (További részletek: Középiskolás fokon, 26. oldal.)Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) néven önszabályozó testületet alakítottak a hazai internetes tartalomszolgáltatók annak érdekében, hogy egyeztetett és szakmailag megalapozott állásfoglalásaikkal befolyásolják a hazai netpiac viszonyainak fejlődését. Az MTE céljai között szerepel többek között az is, hogy kidolgozza és a széles közvélemény elé tárja az internetes tartalomszolgáltatás szabályait. Az MTE megalakulásával egyidejűleg elfogadta az internetes tartalomszolgáltatás szakmai működési kódexét, valamint a hazai tartalomszolgáltatás etikai normáinak általánosan elfogadható rendszerét tartalmazó etikai kódexet. Az egyesület szakmai döntőbizottságot állít fel, amely a felhasználók panaszait bírálja el, s amelynek döntéseit az egyesület tagjai magukra nézve kötelezőnek fogadják el. Az egyesület megalakítása a tartalomszolgáltatók szakmai válaszaként is értelmezhető azokra a politikai kezdeményezésekre, amelyek a közelmúltban az internet magyarországi szabályrendszerének kialakítását szorgalmazták - fogalmaztak a szervezők, akik az induló szakaszban a két legnagyobb közönséggel rendelkező magyar portál üzemeltetői, az Index.hu és az Origo munkatársai voltak. Az MTE meg- alakulásának bejelentését követően a Népszabadság Onine, az EcoNet, a Hirek/Terminal, a Telnet/Stop és a TV 2 Korridor jelezte csatlakozási szándékát.

Kurnyikova-vírus Több vírusölő szoftvert gyártó cég is figyelmeztetést adott ki múlt hétfőn a gyorsan terjedő Kurnyikova-vírusról. A Computer Associates szerint közepesen, a McAfee szerint pedig komolyan veszélyes Outlook-vírus e-mailben, az AnnaKournikova.jpg.vbs nevű csatolt fájlban terjed, és a fertőzött gép címlistájában található valamennyi címre elküldi magát. A holland rendőrség múlt szerdán letartóztatta az OnTheFly álnevű holland fiatalt, aki beismerte, hogy a Vbs Worm Generator alkalmazásával készítette a népszerű teniszezőnőről elnevezett vírust.

Szkriptes suttyók Egy magát Sm0ked Crew hackercsoportnak nevező társaság feltörte az Intel, a Compaq, a Hewlett-Packard, az Alta Vista, a Gateway, a Disney és a New York Times honlapját, majd megismételte az akciót az Intel oldalán, miután a processzorgyártó képviselői "szkriptes suttyóknak" nevezték őket. A Sm0ked Crew valójában egy, a vnunet hírportálon megjelent biztonságtechnikai szakértő kijelentését tulajdonította tévesen az Intelnek. A csapat a Microsoft Internet Information Server 4.0 egy ismert hibáját használta ki a támadásoknál. Az Attrition hackeroldal (www.attrition.org) listája alapján a Sm0ked Crew februárban legalább tucatnyi oldalt változtatott meg, köztük a CompUSA, a Taipei City Government és a University of South Florida honlapját is.

Fizetős lesz a Napster Hamarosan tagdíjat kell fizetniük a Napster felhasználóinak - jelentette be a cég múlt pénteken, néhány nappal a szövetségi bíróság elmarasztaló döntése után. A bíróság felszólította a céget, hogy szüntesse be hálózatán az illegálisan másolt zenék cseréjét. A Napster és a Bertelsmann Digital World Services divíziója közösen fejlesztette ki a tagdíjalapú üzleti modellt, amely továbbra is lehetővé teszi a fájlcserét, azonban a CD-re írást korlátozni fogják. A Bertelsmann októberben lépett szövetségre a Napsterrel, és mintegy ötvenmillió dollárt hitelezett a cégnek.

Génkutatás otthonról A Stanford University kémiai laborja az internetezők gépeit használva kíván visszafejteni ismert proteinstruktúrákat a génszekvenciák végigpróbálgatásával. A Genome [at] Home az internetezők szabad processzorkapacitásával proteinenként több ezer lehetséges génszekvenciát próbál végig, amelyeket összehasonlít a Human Genome Project géntérképével. A program gének és proteinek kapcsolatát kutatja, így fény derülhet az emberi testben található gének kétharmadának ismeretlen funkcióira. A Genome [at] Home a vegyészek második akciója, a Folding [at] Home a gének proteinekbe rendeződését vizsgálja szeptember óta, 40 ezer internetező segítségével. A projekt a földön kívüli intelligencia rádiójeleit kereső SETI [at] Home-mal ellentétben hetekig végezhető offline, anélkül, hogy a felhasználó gépe újabb adatokért a központi szerverhez csatlakozna. Genome [at] Home: genomeathome.stanford.edu.

b>Nevet vált a Carnivore Új nevet kapott az FBI Carnivore (ragadozó) néven elhíresült internetlehallgató szoftvere. A program legfrissebb verzióját hivatalosan DCS1000 névre keresztelték, mivel sokakban negatív asszociációkat keltett a régi név. Az internetszolgáltatók hálózatára szövetségi bírósági engedéllyel installálható lehallgató szoftver figyeli a gyanúsított internetforgalmát, levelezését és azonnali üzeneteit. A rendszer üzembe helyezése ellen több civil szervezet is tiltakozott.

Programozóverseny Az Espial (www.espial.com) által meghirdetett verseny résztvevőinek intelligens interneteszközökhöz - mint például webtelefonok és vezeték nélküli eszközök - kell Java alapú szoftvereket fejleszteniük. A május tizen- ötödikén záruló verseny fődíja egy negyvenezer dollár értékű moszkvai út, mely magában foglal egy repülést az orosz légierő MiG-25-ös vadászgépén.

Újabb haladék a Mirnek Az orosz űrügynökség egy héttel elhalasztotta a Mir űrállomás lehozatalát. Az ügynökség szóvivője, Szergej Gorbunov az Itar-Tassznak elmondta: az űrállomást nem március 6-án, hanem március 13. és 18. között állítják zuhanópályára. A halasztás oka az, hogy a szakértők szerint egy héttel később a kedvezőbb légköri viszonyok miatt több ég majd el az állomásból.

Microsoft mobiltelefon A szoftvergyár bejelentette, hogy három mobiltelefon-gyártóval közösen még 2001 vége előtt bemutatják az első színes képernyős, Windows technológiára épülő Microsoft mobiltelefont, amely beépített elektronikus noteszt, internetböngészőt és levelezőprogramot, valamint multimédia-lejátszót tartalmaz majd.

UPC Media A UPC összevonja a Chello szélessávú internetszolgáltatását üzemeltető részlegét a UPCtv részleggel, létrehozva a UPC Media nevű új részleget. Az új vállalati egység négy üzletágat kombinál, a Chello szélessávú internetszolgáltatása mellett a Chello interaktív szolgáltatásai, továbbá a tranzakciós televíziószolgáltatások és a fizetős tévécsatornák is ide tartoznak majd.

Figyelmébe ajánljuk