Cyber hírek

  • 2001. március 8.

Belpol

Linux-pingvinnel hirdet az IBMAz IBM hat emelet magas Times Square-i "Béke, szeretet és Linux" óriásplakátjának főszereplője Tux, a Linux operációs rendszert jelképező pingvin. Az egész világon megjelenő hirdetéseket e-mail-kampánnyal és táncoló pingvines videoklipekkel támogatják.
Linus Torvalds, a Linux-kernel atyja hivatalosan is jóváhagyta a 60-as évek pszichedelikus grafikájából építkező reklámot, amellyel az IBM az egykori hippigenerációt szeretné beállítani a nyílt forrású közösségbe. A nyílt forráskódokért és szabványokért lobbizó kampány költségvetése több millió dollár. Az IDC jelentése alapján tavaly 144 százalékkal nőtt a linuxos szervereladások száma Ázsiában, összességében pedig a világ szerverpiacának 24 százaléka használ Linuxot. A Microsoft továbbra is vezet a szerverek piacán, ám a Linux gyorsabban terjed - áll az IDC jelentésében. Az otthoni és noteszgépek piacán a Microsoft tartja 92 százalékos elsöprő fölényét a négy- százaléknyi MacOS és mindössze egyszázaléknyi Linux előtt.

Amazon-Wal-Mart-szövetség? A legnagyobb internetes áruház, az Amazon.com és a világ legnagyobb áruházlánca, a Wal-Mart Stores stratégiai szövetség alakításáról tárgyal - közölte bennfentes információkra hivatkozva a londoni Sunday Times. A szövetség révén az Amazon.com a Wal-Mart e-commerce beszállítójává válna, és megjelenési lehetőséget kapna az áruházlánc 4500 üzletében szerte a világban. Az offline üzleti partner ezenkívül készpénzinjekciót és az üzletek forgalmából százalékos részesedést kínált fel - állítja a lap. Az egyezséget hat héten belül megköthetik.

Papíron marad az X-33 A NASA leállítja az X-33-as és X-34-es programot, amelynek célja egy fellövés nélkül űrbe juttatható szerkezet létrehozása lett volna - jelentette be múlt csütörtökön az amerikai űrkutatási hivatal (www.nasa.gov). A programok célja egy olyan űreszköz létrehozása lett volna, amellyel olcsón és gyorsan megoldható a Föld és a Nemzetközi Ûrállomás közötti közlekedés. Az 1996-ban indított fejlesztésre 1,17 milliárd dollárt költöttek.

Elektromágneses sokkoló Életre nem veszélyes tömegoszlató fegyvert mutattak be a Pentagonban múlt csütörtökön. Az "aktív visszarettentő technika" néven bemutatott fegyver negyvenmillió dolláros fejlesztését az amerikai tengerészgyalogság új-mexikói kutatóközpontjában végezték. A fegyver milliméteres hullámhosszú elektromágneses sugárnyalábot lő ki, amely felmelegíti az ellenfél bőrét - a hivatalos leírás szerint ez olyan fájdalmat okoz, mintha valaki egy forró villanykörtéhez érne. A fegyvert a tervek szerint 2009-ig rendszerbe állítják.

Önként szűr a Napster A Napster (www.napster.com) a múlt pénteki bírósági meghallgatáson bejelentette, hogy megkezdi a jogsértő dalok szűrését hálózatában. David Boies, a vállalat ügyvédje közölte: már hétvégétől képesek egyesével kiszűrni a törvénysértő másolatokat. Az új rendszerben a szerver feltöltések előtt rákeres a dal címére, a tiltott számok listájára, és szükség esetén blokkolja az adatforgalmat. A tiltólistán első körben a lemezkiadók kérésére mintegy 5600 dal, valamint a Metallica, Dr. Dre és még néhány kiadó szerzeményei lesznek.

Elhunyt az információelmélet atyja 85 éves korában meghalt Claude Elwood Shannon, a modern információelmélet megalkotója. Shannon 1916-ban született a Michigan állambeli Petoskey városkában, a Michigani Egyetemen szerzett matematikai és villamosmérnöki diplomát. 1941-ben a Bell Labs kutatója lett, 1948-ban jelent meg korszakhatárként emlegetett műve, A Mathematical Theory of Communication címmel. Elmélete azonnal sikert aratott a távközlési mérnökök körében, és sokat segített az információs korszakot megalapozó fejlesztésekben.

Internetjogi továbbképzés Internetjogi szakértői továbbképzést indít a Páneurópa Jogász Unió (PJU) és a Debreceni Egyetem Vezetőképző Intézete március 9-től a fővárosban. A tanfolyamon a résztvevők először az internet technikai és informatikai sajátosságaival, a világháló jelenével és jövőjével, a használókkal szembeni elvárásokkal és hálózatbiztonsági kérdésekkel ismerkedhetnek meg - adta hírül az Index. Az előadások olyan témákkal foglalkoznak, mint például az európai uniós szabályozás, a magyar szabályozási folyamatok és a világhálóval kapcsolatban felmerülő adatvédelmi, szerzői jogi, kereskedelmi és versenyjogi, valamint büntetőjogi kérdések.

Lenyúlt űrszoftver Egy ismeretlen hacker eltulajdonította az amerikai űrhajók, rakéták és műholdak irányítására használt operációs rendszer forráskódját - jelentették be Stockholmban pénteken. A szupertitkos Comet operációs rendszert fejlesztő Exigent Software svédországi képviselője a Reutersnek elmondta: az FBI nyomozói a Carbonide svéd internetszolgáltató által üzemeltetett Freebox.com ingyenes levelezőrendszer szerverén találtak egy másolatot a kódból. A "Leeif" álnevű hacker karácsony éjjelén lopta el a Comet forráskódját a washingtoni Tengerkutató Központ laboratóriumának szerveréről.

Nonprofit.hu A NIOK (Nonprofit Információs és Oktató Központ) honlapján több mint 5000 civil szervezet adatait tartalmazó adatbázis található, amely adózási időszakban nagy segítséget nyújt az szja egy százaléka kedvezményezettjének kiválasztásában. Az adatbázis mellett útmutatókat is találhatnak az érdeklődők, mit mikor és hogyan kell tenniük, hogy felajánlásuk érvényes legyen.

Freestart Budapesten kívül is Immár a 23-as és 26-os telefonkörzetben is hozzáférhető a Freestart ingyenes internetszolgáltatása. Az 1-es körzetszámú budapesti felhasználóknak emellett egy új behívószám - a 481-6193 - is a rendelkezésükre áll. A szolgáltatást üzemeltető Start Communications Kft. tervei szerint az év végére az egész országban elérhető lesz az ingyenes internet.

Bővülő online reklámpiac A Magyar Reklámszövetség és az IDC közös felmérése szerint 2000-ben 1,59 milliárd forintra bővült az 1999-es évben 345 millió forint bevételt elérő online reklámpiac. Ennek megfelelően a tavalyi bevétel négy és félszerese volt a tavalyelőttinek, és a teljes online reklámköltés már elérte a reklámpiac bevételének egy százalékát.

Leépítések a Graphisoftnál A Graphisoft 18 alkalmazottját bocsátotta el a múlt héten. Az Index információi szerint a vezetők idén csupán minimálbért vesznek fel, és összevonják a marketingkommunikációs és termékmarketing-részlegeket. A cég részvényeit 35 eurós áron vezették be 1998-ban a frankfurti tőzsdén, amely jelenleg 6,8 euróra értékeli a Graphisoft-papírokat.

Droidarena Várhatóan május közepén indul el a Droidarena internetes játék. A magyar fejlesztésű multiplayer vetélkedésben hagyományos internetböngészővel lehet részt venni - a cél egy olyan virtuális robot építése, amely helytáll a többi droid elleni harcban. Az angol nyelvű játék indítását megelőző áprilisi tesztelésre még lehet jelentkezni a www.droidarena.com címen.

Figyelmébe ajánljuk