Debrecenben engedély nélkül plakátol a Fidesz, a helyi választási bizottságot ez nem érdekli

  • narancs.hu
  • 2019. október 2.

Belpol

Engedély nincs, plakát van.

Debrecenben a Fidesz engedély nélkül tette ki a választási plakátjait, írja az Index a Debreciner portálra hivatkozva. Hivatalosan ugyanis csak akkor lehet az áramszolgáltatók lámpaoszlopaira kihelyezni plakátokat, ha a tulajdonos engedélyt adott rá, ez viszont nem történt meg.

Ezt a debreceni ellenzéki polgármesterjelölt, Varga Zoltán derítette ki, ugyanis ő is szeretett volna plakátolni az oszlopokon, az ESMA Reklám Zrt. az e.on nevében azonban jelezte neki, hogy semmilyen politikai pártnak nem adnak engedélyt kampányplakátolásra. "Pártállástól függetlenül, egyetlen jelöltnek vagy jelölőszervezetnek sem áll módunkban oszlophasználati engedélyt adni" - írták hivatalos válaszukban.

Varga lefotózta a fideszes plakátokat és elküldte a fotókat mind az ESMA-nak, mind a helyi választási bizottságnak (HVB), a cég pedig azt válaszolta, azokra sem adott engedélyt a cég.

A HVB elutasította Varga képi bizonyítékait, mire fellebbezésként egy videót is küldött nekik. A HVB-t nem nagyon hatotta meg a dolog, azt írták, nem látják bizonyítottnak a fotók alapján, hogy "pontosan milyen helyrajzi területekről van szó", ahogy az sem tiszta számukra, ki az oszlop tulajdonosa. Ezért nem indítanak vizsgálatot. Varga a lapnak elmondta, szerinte a képek és a videó egyértelmű bizonyítékok, de biztosan nem indít majd a HVB eljárást.

Külön érdekesség, hogy Nyíregyházán hasonló okok miatt kérvényezte az ottani HVB az ellenzéki plakátok eltávolítását, ami meg is történt, Varga szerint önkormányzati hatósági segítséggel. Mindkét városban elutasították az ellenzék beadványait, Varga szerint ezért, ha a fellebbezésnek sem adnak helyt, akkor mindkét esetben bíróságig viszik az ügyeket.

(Borítókép: Papp László Facebook-oldala)

Neked ajánljuk