Magunkkal visszük a blokádot, az ellenállás folytatódik - mondják az SZFE hallgatói

  • narancs.hu
  • 2020. november 10.

Belpol

Nem engednek az elnyomásnak a színművészetisek. Átállnak a digitális oktatásra, elhagyják az egyetemi épületeket, de ígérik: a blokád folytatódik.

„A november 6-i fenttartói intézkedést, miszerint az egyetemünkön az oktatás felfüggesztésre kerül, a felsőoktatási törvényt megsértve hozták meg. Így a hallgatói önkormányzat november 9-én bírósághoz fordult az ügyben. Az eljárásnak halasztó hatálya van, a fenntartói intézkedést a bíróság döntéséig végrehajtani nem lehet” – mondták a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói kedden sajtótájékoztatón.

A bírósági döntés megalapozottságának érdekében és az egyetemen zajló oktatási tevékenység elismeréséért a hallgatók az Oktatási Hivatalhoz fordultak. A „bizonyító erejű dokumentációt” az általuk el nem ismert vezetés akadályozó magatartása ellenére benyújtották. A blokád alá vont épületben az elmúlt két hónapban minden tanórát és kurzust megtartottak. „Bízunk benne, hogy az Oktatási Hivatal ezt elismeri és így nem juthat érvényre a félévünk ellehetetlenítésére játszó illegitim vezetőség szándéka” – mondták a sajtótájékoztatón.

Arról is beszéltek, hogy a vírus terjedését megelőzni hivatott központi járványügyi rendelkezéseket, megkerülhetetlen felelősségük maradtalanul betartani. Ezért a Színház- és Filmművészeti Egyetem Magyarország összes felsőoktatási intézményével összhangban szerdától digitális oktatásra áll át.

Az éjfélkor életbe lépő járványügyi korlátozások értelmében az egyetem létesítményeit elhagyják. Mivel követeléseik nem teljesültek, nem kezdődtek meg a tárgyalások az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, a blokádot nem feladják, „hanem magukkal viszik”, az ellenállást egy ideig az épületen kívül folytatják. „Az egyetem mi vagyunk, a blokád addig tart, amíg a hatalmi elnyomás meg nem szűnik” – hangsúlyozták a hallgatók.

Figyelmébe ajánljuk