Magunkkal visszük a blokádot, az ellenállás folytatódik - mondják az SZFE hallgatói

  • narancs.hu
  • 2020.11.10 16:00

Belpol

Nem engednek az elnyomásnak a színművészetisek. Átállnak a digitális oktatásra, elhagyják az egyetemi épületeket, de ígérik: a blokád folytatódik.

„A november 6-i fenttartói intézkedést, miszerint az egyetemünkön az oktatás felfüggesztésre kerül, a felsőoktatási törvényt megsértve hozták meg. Így a hallgatói önkormányzat november 9-én bírósághoz fordult az ügyben. Az eljárásnak halasztó hatálya van, a fenntartói intézkedést a bíróság döntéséig végrehajtani nem lehet” – mondták a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói kedden sajtótájékoztatón.

A bírósági döntés megalapozottságának érdekében és az egyetemen zajló oktatási tevékenység elismeréséért a hallgatók az Oktatási Hivatalhoz fordultak. A „bizonyító erejű dokumentációt” az általuk el nem ismert vezetés akadályozó magatartása ellenére benyújtották. A blokád alá vont épületben az elmúlt két hónapban minden tanórát és kurzust megtartottak. „Bízunk benne, hogy az Oktatási Hivatal ezt elismeri és így nem juthat érvényre a félévünk ellehetetlenítésére játszó illegitim vezetőség szándéka” – mondták a sajtótájékoztatón.

Arról is beszéltek, hogy a vírus terjedését megelőzni hivatott központi járványügyi rendelkezéseket, megkerülhetetlen felelősségük maradtalanul betartani. Ezért a Színház- és Filmművészeti Egyetem Magyarország összes felsőoktatási intézményével összhangban szerdától digitális oktatásra áll át.

Az éjfélkor életbe lépő járványügyi korlátozások értelmében az egyetem létesítményeit elhagyják. Mivel követeléseik nem teljesültek, nem kezdődtek meg a tárgyalások az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, a blokádot nem feladják, „hanem magukkal viszik”, az ellenállást egy ideig az épületen kívül folytatják. „Az egyetem mi vagyunk, a blokád addig tart, amíg a hatalmi elnyomás meg nem szűnik” – hangsúlyozták a hallgatók.

Neked ajánljuk

Szécsi Noémi: Nem és nem

  • Szécsi Noémi

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Gépre kötve

Magyar közéleti influenszer nem robbantott nagyobbat az elmúlt időszakban, mint Gulyás Márton a Partizán elindításával. De itt rögtön tisztáznunk kellene, hogy mi is pontosan az a felület, ahol a Partizán működik.

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

A sötétség oldalvizein

  • Bacsadi Zsófia

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

  • Kálmán C. György

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

  • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

„Nem volt terv”

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.