Direkt36: Nobilis Kristófig vezetnek az Agrárminisztérium 2,2 milliárdos visszaélési ügyének szálai

  • narancs.hu
  • 2023. november 21.

Belpol

A pénz fele a kormányközeli körökkel is üzletelő milliárdos offshore cégnek számláján landolt.

Érdekes fordulat történt annak a büntetőpernek a szeptemberi tárgyalásán, amely azért indult, mert az ügyészség szerint 2,2 milliárd forintot érdemi munka elvégzése nélkül fizettek ki két ügyvédi irodának az Agrárminisztérium egyik háttércégénél – írja a Direkt36 a Telexen megjelent cikkében.

A tárgyaláson a bíróság ismertetett egy iratot, amely szerint ezek az ügyvédi irodák egy magyar cégen keresztül elutaltak 1,2 milliárd forintot egy panamai offshore cég svájci bankszámlájára. A svájci papírokból az derült ki, hogy

az offshore cégnek a kormányközeli körökkel is üzletelő milliárdos, Nobilis Kristóf az aláírásra jogosult tisztviselője.

Az oknyomozó portál cikke emlékeztetett, a milliárdos feltűnése az Agrárminisztériumot érintő ügyben azért is figyelemre méltó, mert egyik fia, Nobilis Márton a pénzmozgások idején Nagy István miniszter kabinetfőnöke volt, jelenleg pedig ugyanennél a tárcánál államtitkár. A panamai céges pénzügyi művelet ügyében zajlik egy pénzmosás gyanújával indított nyomozás. Az eljárásnak már három gyanúsítottja is van, de a neveket az ügyészség nem árulta el.

A már bírósági szakaszban lévő eredeti ügyben Nagy János korábbi helyettes államtitkárt azzal vádolják, hogy 2019-ben az ő közreműködésével fizetett ki a minisztérium egyik háttércége 2,2 milliárd forintot két ügyvédi irodának, amelyek a vádhatóság szerint nem végeztek érdemi munkát. A két iroda részletekben közel 1,2 milliárd forintot utalt tovább egy frissen a tulajdonukba kerülő, azóta megszüntetett tanácsadó cégnek, az Astonish Zrt-nek. Az Astonish a teljes összeget továbbutalta egy panamai cég, a Robson Ltd. svájci bankszámlájára.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.