Direkt36: Nobilis Kristófig vezetnek az Agrárminisztérium 2,2 milliárdos visszaélési ügyének szálai

  • narancs.hu
  • 2023. november 21.

Belpol

A pénz fele a kormányközeli körökkel is üzletelő milliárdos offshore cégnek számláján landolt.

Érdekes fordulat történt annak a büntetőpernek a szeptemberi tárgyalásán, amely azért indult, mert az ügyészség szerint 2,2 milliárd forintot érdemi munka elvégzése nélkül fizettek ki két ügyvédi irodának az Agrárminisztérium egyik háttércégénél – írja a Direkt36 a Telexen megjelent cikkében.

A tárgyaláson a bíróság ismertetett egy iratot, amely szerint ezek az ügyvédi irodák egy magyar cégen keresztül elutaltak 1,2 milliárd forintot egy panamai offshore cég svájci bankszámlájára. A svájci papírokból az derült ki, hogy

az offshore cégnek a kormányközeli körökkel is üzletelő milliárdos, Nobilis Kristóf az aláírásra jogosult tisztviselője.

Az oknyomozó portál cikke emlékeztetett, a milliárdos feltűnése az Agrárminisztériumot érintő ügyben azért is figyelemre méltó, mert egyik fia, Nobilis Márton a pénzmozgások idején Nagy István miniszter kabinetfőnöke volt, jelenleg pedig ugyanennél a tárcánál államtitkár. A panamai céges pénzügyi művelet ügyében zajlik egy pénzmosás gyanújával indított nyomozás. Az eljárásnak már három gyanúsítottja is van, de a neveket az ügyészség nem árulta el.

A már bírósági szakaszban lévő eredeti ügyben Nagy János korábbi helyettes államtitkárt azzal vádolják, hogy 2019-ben az ő közreműködésével fizetett ki a minisztérium egyik háttércége 2,2 milliárd forintot két ügyvédi irodának, amelyek a vádhatóság szerint nem végeztek érdemi munkát. A két iroda részletekben közel 1,2 milliárd forintot utalt tovább egy frissen a tulajdonukba kerülő, azóta megszüntetett tanácsadó cégnek, az Astonish Zrt-nek. Az Astonish a teljes összeget továbbutalta egy panamai cég, a Robson Ltd. svájci bankszámlájára.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk