Nagyjából 650 körzetben helyettesként dolgozik a védőnő

  • narancs.hu
  • 2023. november 21.

Belpol

Az ellátottak 25-30 százalékának sérülhet az egyenlő ellátáshoz való joga.

„A csaknem 5000 védőnői körzetből nagyjából 650-ben helyettesként dolgozik a védőnő. Az üres állások mellett ugyanis a gyesen és tartósan távol lévők feladatait is a szomszédos körzetből érkező kollégák látják el” – mondta Szalainé P. Boglárka, a Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője a Népszavának.

„Minden anyukának, várandós kismamának és kisgyereknek joga van a minőségi védőnői ellátáshoz. Ezt az esélyegyenlőséget azonban ma nem tudja biztosítani rendszer. Nagy a mozgás, de jelenleg 277 területi és további 50 iskolai védőnői állás betöltetlen. Ez önmagában 714 feladatellátási helyet érint, de ennél jóval több helyen oldják meg a feladatot helyettesítéssel” – fogalmazott Szalainé P. Boglárka.

A nagy számú helyettesítés önmagában is nehéz helyzetet teremt, hiszen egy-egy körzetben 200, de akár 350 gondozott (gyermek, várandós) is lehet. Erre terhelődik rá a helyettesített körzet összes feladata. Felmérések alapján a dolgozó védőnők ötöde, tehát nagyjából 1000 védőnő helyettesít, a betöltetlen vagy tartósan távol lévő kolléga körzetét pedig esetenként 2 vagy 3 védőnő látja el megosztva. Mivel az osztott figyelem a saját körzetét is hátrányosan érinti, Szalainé P. Boglárka szerint az mondható, hogy 2500-3000 feladatellátási helyen nem jut a gondozottakra megfelelő mennyiségű idő és figyelem. A NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) összesen 10 000 feladatellátási helyet tart nyilván, tehát

az ellátottak 25-30 százalékának sérül az egyenlő ellátáshoz való joga.

A védőnői szolgálatok júliusi államosítása tovább rontotta a védőnők helyzetét. A kórházakkal az állami átvétel után júliusban aláírt munkaszerződések többségében szerepelt az a kitétel, hogy szeptember 30-ig felülvizsgálják azt, az általános tapasztalat szerint azonban a bérelemek nem változnak, a helyettesítésre viszont jó néhány helyen új elszámolást állítanak be: a korábbi heti 20 óra helyett csak 10 órát számolnak el, vagyis ennyi idő alatt kellene megoldani mindent. A helyettesítési óraszám csökkentésével párhuzamosan erősen visszahúzták az ezért járó díjazást is: több megyében a havi bér 12,5 százalékát fizetik azért, hogy a védőnő a vállára vegyen egy ellátatlan körzetet. Így azonban – nem túl meglepő módon – egyre többen adják vissza a helyettesített körzeteket.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk