Recski sárlavina: A bányavállalat vitatja, hogy bármilyen káresemény történt volna

  • narancs.hu
  • 2023. november 21.

Belpol

A cég korábbi kisebbségi tulajdonosából lett ügyvédje szerint „elháríthatatlan természeti eseményről” van szó.

Minden kártérítési igényt visszautasít a recski bányát üzemeltető cég, pedig az országos bányakapitányság szeptemberi határozatában jogsértést állapított meg és 3 millió forintos bírság megfizetésére is kötelezte a bányatársaságot – írja a Népszava.

Fiák István ügyvéd, a cég jogelődjének korábbi kisebbségi tulajdonosából lett jogi képviselője – akit egyébként Kósa Lajos Fidesz-alelnök, országgyűlési képviselő barátjaként ismernek – több szempontból is vitatja, hogy ügyfelét, a recski kőbányát üzemeltető Andezit-Bau Bányászati Zrt-t bárminemű felelősség terhelné a június elején bekövetkezett sárlavina okozta károkért.

A bányatársaság ügyvédjeként már azt is vitatja, hogy „a megjelölt területen bármilyen káresemény bekövetkezett volna”.

A recski sárlavinában elöntött Hunyadi utcai házak lakóit képviselő Magyar György ügyvédnek írt levelében Fiák azzal érvel, hogy ez egy „elháríthatatlan természeti esemény volt, a sárlavinát kiváltó villámárvíz bekövetkezéséért egyetlen személy vagy szervezet sem tehető felelőssé.” „A megjelölt időpontban, de azt megelőzően sem történt a bányatelken üzemi baleset. A be nem bizonyított kár, illetve ügyfelem bárminemű közrehatásának hiányában, a kialakult természeti viszonyok miatt nem állapítható meg a cég felelőssége” – összegez az Andezit-Bau ügyvédjeként.

Mindezzel egyáltalán nem ért egyet a károsultak jogi képviselője, aki szerint az országos bányakapitányság szeptemberi határozata megteremti egy kártérítési per jogalapját. Az ügyvédi iroda a perindítás előtt ismételten peren kívüli egyeztetéseket kezdeményezett, erre érkezett a fentebb idézett válasz Fiák István ügyvédtől, aki a csatolt meghatalmazás szerint november 2-től látja el az Andezit-Bau Zrt jogi képviseletét. A lap emlékeztetett, sokkal előbb nem is vállalhatta volna el a feladatot, mivel a bányatársaság jogelődjének kisebbségi tulajdonosa volt. A jelenlegi kisebbségi tulajdonosról nincs nyilvános információ.

Magyar György szerint adott helyzetben ez összeférhetetlenséget eredményezhet. A recski károsultakat képviselő ügyvéd hozzátette:

„A bánya a tényeket makacsul tagadó és a kártérítéstől mereven elzárkózó magatartása miatt ügyfeleink kénytelenek polgári pereket indítani.”

Mint ismert, az országos bányakapitányság határozata kimondja: a vállalkozó már a 2025-ös és 2026-os években kitermelni szándékozott területről is letakarította a talajt, illetve a meddőt, így a felszín 1-10 méterrel lejjebb került a korábbi talajszintnél. A vállalkozót a letermelt földből és meddőből kialakított, a bánya kijelölt területén helyenként 10 méterrel is túllógó depónia felszámolására, a csapadékvíz elvezetésének biztosítására és 3 millió forint bírság megfizetésére kötelezték.

A recski sárlavina károsultjainak ügyével ebben a cikkünkben foglalkoztunk bővebben:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk