DK: Magyarország hátráltatja a finn és svéd NATO-csatlakozást

  • narancs.hu
  • 2022. október 12.

Belpol

A honvédelmi árnyékminiszter szerint ez történelmi bűn.

Magyarország az egyetlen európai ország, amelynek országgyűlése még nem ratifikálta Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz, márpedig ez szükséges ahhoz, hogy a két új ország tényleges taggá váljon.

A Demokratikus Koalíció felfigyelt a Spirit FM műsorában Maróth Gáspárnak, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkárának a nyilatkozatára. A DK közleménye kiemeli, Maróth azt is mondta, azt, hogy a két ország csatlakozásával a NATO Törökországtól Finnországig húzódik majd, „katonailag nem lehet ellensúlyozni Oroszország részéről”.

A DK által létrehozott árnyékkormány honvédelmi minisztere, a közleményt Honvédelmi Árnyékminiszterként jegyző Vadai Ágnes azt írja, Vlagyimir Putyin orosz elnöknek tényleg nem érdeke, hogy a NATO bővüljön, de ezt lehetett tudni eddig is. Egy NATO-tagországnak ezt a szituációt nem Putyin szempontjából kellene megközelítenie.

Az Árnyékkormány magyarázatot vár a kormánytól:

tényleg azért hátráltatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, mert azt katonailag nem lehet ellensúlyozni Oroszország részéről?

„Mégis mire számítottak a NATO bővítésével kapcsolatban? A NATO gyengülésére, Oroszország erősödésére? Az Árnyékkormány szerint érthetetlen, hogy miért beszél az oroszok pozíciójának gyengüléséről a Fidesz honvédelmi államtitkára, amikor a NATO bővítésének éppen ez a célja. Az Árnyékkormány szerint hazánk és Európa biztonságpolitikai érdeke a minél erősebb NATO, ezért a kormány történelmi bűnt követ el azzal, ha az orosz érdeket kiszolgálva szándékosan hátráltatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását” – írja Vadai Ágnes.

A magyar külügyminiszter már július 14-én benyújtotta a parlamentnek a finn és svéd csatlakozási kérelemről szóló javaslatokat.

 

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött.