Másfél hónapig nem fogják fűteni a fehérvári stadiont

  • narancs.hu
  • 2022. október 12.

Belpol

A Mol Aréna Sóstón spórolni kell, hogy a bölcsődék, óvodák rendesen működhessenek.

November 14-étől, vagyis az NB I-es Mol Fehérvár FC (vagy ahogyan még jobban ismerik: Videoton) utolsó hazai meccse után december 31-ig a székesfehérvári Mol Aréna Sóstót úgy üzemeltetik, hogy jelentősebb műszaki kár ne érje a létesítményt, nem fogják fűteni és világítani a centerpályát.

Ez abból az előterjesztésből derül ki, amelyet Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere nyújtott be a közgyűlésnek.

A kormánypárti városvezető Facebook-oldalán tette közzé, hogy elkészültek az intézkedési tervvel, amely arra vonatkozik, hogyan kezelje az önkormányzat az energiaválságot. A cél az, hogy a székesfehérvári alapszolgáltatások megmaradjanak, ne menjen csődbe a város. „Mert sajnos most ez a tét, ehhez az óriási munkához kérem megértésüket, türelmüket és támogatásukat!” – írja Cser-Palkovics a Facebookon.

Közzé tett egy videót, amelyben arról beszél, milyen intézkedésekre készül az önkormányzat.

A polgármester legutóbb két éve fordult videóüzenettel a fehérváriakhoz, a koronavírus idején, abban a reményben, hogy a járvány után visszakaphatják a régi, megszokott életüket.

Most arról beszélt, nagyságrendileg 6 milliárd forinttal nő az önkormányzat intézményeinek és szolgáltatásainak rezsiköltsége, ezért a túlélés érdekében fel kell használni a tartalékokat, növelni a bevételeket, és csökkenteni a kiadásokat.

Csütörtökön az intézkedések egy részéről már dönteni fog a székesfehérvári közgyűlés. 

Annak érdekében, hogy a legfontosabb szolgáltatások és intézmények – bentlakásos otthonok, bölcsődék, óvodák – rendesen működhessenek tovább, zárva tartják például a Csitáry G. Emil Uszodát, a Köfém Tanuszodát.

A futballstadionról korábban már elhangzott, hogy csak a gáz-, víz- és villanyköltsége 1,2 milliárd forint körül lehet 2023-ban. Így most az is szóba került, hogy jövőre is érinteni fogja a takarékosság a létesítményt, mert – mint a polgármester mondta –, „az nem fog menni, hogy miközben szinte szó szerint a lét a tét, legyen olyan sportszövetség, amelyik villanyvilágítás mellett akar januárban bajnoki mérkőzéseket játszani a csapatokkal, gázzal fűtött pályákon. Ez ma elviselhetetlen teher az országnak, vállalhatatlan a településeknek és a kluboknak. Döntéseink tehát a stadiont, de ha kell, a sportcsarnokot is érinteni fogják”.

A székesfehérvári polgármester egy korábbi posztjában már összefoglalta, az energiaárak emelkedése miatt mi mennyibe kerül jövőre a településnek:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk