Dobrev Klára az Alkotmánybíróságnál is bepanaszolja Sulyok Tamást

  • narancs.hu
  • 2024. május 24.

Belpol

Összeférhetetlenség miatt.

Pénteken újabb sajtótájékoztatót tartott Dobrev Klára, ahol

a Sulyok Tamás államfővel kapcsolatos "földmutyi" további részleteiről beszélt, szerinte ugyanis ezek felvetik a bűnügyi felelősség kérdését.

A DK politikusa szerint az ügyben érintett Agronomia Kft.-ből kivált egy másik cég, a Botanic Garden Kft., Sulyok pedig mindkettőben kézbesítési megbízott volt. Az utóbbi cégnél akkor töltötte be ezt a tisztséget, amikor már alkotmánybíró volt, a két poszt azonban "súlyosan összeférhetetlen" írja a hvg.hu. Hozzátette,

alkotmánybíróként ügyvédként sem dolgozhatott volna, a rendelkezésükre álló dokumentumok alapján azonban mégis megtette,

ráadásul a Botanic Gardennél betöltött megbízatása azt követően kezdődött, hogy letette alkotmánybírói esküt. Emiatt

Dobrev eljárást kezdeményez az Alkotmánybíróságnál annak vizsgálata céljából, hogy Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság tagja, elnökhelyettese, majd elnöke 2014. szeptember 28. és 2019. október 4. között folytatott ügyvédi tevékenysége, valamint kézbesítési megbízotti jogviszonya szerinti tevékenysége az Abtv. 10. §-a alapján összeegyeztethető volt-e alkotmánybírósági tag megbízatásával.

Emellett különösen nagy kárt okozó csalás bűncselekményi gyanúja és hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt feljelentést tesz Sulyok Tamás ügyében Polt Péter legfőbb ügyésznél.

"Polt Péter vizsgálhat, amit akar, engem ez nem érdekel. Engem az érdekel, hogy egy ilyen ember nem lehet Magyarország köztársasági elnöke, nem képviselheti a nemzet egységét" – hangsúlyozta Dobrev. Hozzátette, ilyen szempontból az elévülési idő lényegtelen, az csak olyan szempontból releváns, hogy börtönbe kerül-e az államfő. Újságírói kérdésre megjegyezte azt is, biztos benne, hogy az elnök le fog mondani.

Dobrev a héten már korábban arról számolt be, hogy szerinte Sulyok "a csongrádi földmaffia tagja volt", ügyvédként ugyanis ellenjegyzett olyan szerződéseket, amelyekkel strómanokon keresztül osztrák tulajdonba kerülhetett volna több mint száz hektár termőföld. Dobrev szerint, ha egy ügyvéd ilyen "zsebszerződést szerkeszt", akkor bűncselekményt követ el.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk