Dobrev Klára könnyek között: el fogjuk kergetni Orbán Viktort

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2019. április 14.

Belpol

Összegyűlt a Demokratikus Koalíció EP-lista állításhoz szükséges aláírása. Versenyt orbánozva vette kezdetét a kampány.

A DK maratoni vasárnapi kampánynyitó rendezvényén jelentette be, hogy összegyűlt a szükséges aláírás ahhoz, hogy EP-listát állíthasson a párt. A szükséges 20 ezer helyett 50 472 aláírás dobozait prezentálták az esemény színpadán.

És akkor a Demokratikus Koalíció el is indította kampányát. Méghozzá olyan beszédsorozattal, amely a lehető legszörnyűbb képet festette Orbán Viktorról, és valódi háborút vizionált ellene az elkövetkező hetekben.

Az eseményen ezúttal kivételesen nem Gyurcsány Ferenc jelentette az attrakciót, a DK elnöke csak előzenekarnak minősült. A fő szerepet ugyanis az EP-listavezető Dobrev Klára kapta.

Gyurcsány Ferenc azt hangsúlyozta, hogy hisznek abban, hogy az ember szabadnak született, hisznek a szabadságban, a demokráciában, a társas kapcsolatok és a család fontosságában, a hazában, a másokért viselt felelősségben, a szolgáló és védő államban. Abban azonban nem hisznek, hogy csak egyfajta módon lehet boldog életet élni, akkor sem, ha a kormány ezt diktálja.

false

 

Fotó: MTI

A DK elnöke szerint korábban azt hitték, hogy a demokrácia képes megvédeni önmagát, és nem vették észre, hogy azért minden nap meg kell küzdeni. Amikor a demokrácia nem képes jobb, nyugodtabb és kiszámíthatóbb életet biztosítani, akkor a többség elfordul tőle és jönnek a "történelem farkasai, a történelem gazemberei", mint Orbán Viktor, Marine Le Pen és Matteo Salvini, akik megtanítanak félni és gyűlölni – hangoztatta Gyurcsány.

Azt is minden nap újra és újra el kell magyarázni, hogy Európa az otthonunk – jelentette ki. Ha Magyarországot nem sikerül Európában tartani, az a folyamat nem lesz sem békés, sem nyugodt. Először szaporodni fognak a konfliktusok, mélyülnek a szakadékok, aztán nő a szembenállás, az erőszak, majd végül "egy új európai háború küszöbén fogunk állni".

Orbán Gyurcsány elmondásában volt erkölcstelen monstrum, gazember, országromboló banda vezetője, történelmi bitang, bajkeverő.

Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője azt mondta, olyan Európáról álmodik, ahol mindenki jólétben él, ahol nincsenek másodrendű állampolgárok. Olyan Európáról, amely képes megvédeni a polgárait a külső veszélyektől, de attól is, ha a saját kormányuk diktatúrát épít, mert "Európa minket Orbán Viktortól is meg tud védeni" –jelentette ki.

Ezt az álmot az európai egyesült államok tudja megvalósítani – tette hozz, leszögezve, hogy az európai országok együtt sokkal erősebbek és gazdagabbak.

Dobrev amellett érvelt, hogy Európának az embereket kell támogatnia. Be kell vezetni az európai minimálnyugdíjat, az európai minimálbért, az európai családi pótlékot és a mindenkinek járó európai minimumellátást. Ezeket a járandóságokat a multinacionális cégekre kivetett adókból lehetne finanszírozni.

Közölte: nem hagyják, hogy Magyarország olyan ország legyen, ahonnan sok százezer ember elmegy. Úgy fogalmazott, el fogják kergetni Orbán Viktor miniszterelnököt és hazahívják a külföldre költözött százezreket.

Dobrev emlékeztetett, Orbán szerint „a pityergés női dolog, a politika nem való nőnek”. De ő megüzente Orbánnak: "a szememben lévő könnyek az elszántság, a düh és az erő könnyei. Orbán úr, önt el fogjuk kergetni, és hazahívjuk sok százezer polgártársunkat".

Figyelmébe ajánljuk