Donáth Anna: aláírásgyűjtésbe kezd a Momentum az oktatásért

  • narancs.hu
  • 2023. június 7.

Belpol

Elvittek néhány diákot az Európai Bizottsághoz, ahol megdöbbentek a gumibotos, könnygázos rendőrökön.

Donáth Anna a Széll Kálmán téren felállított aláírásgyűjtő pultok előtt elmondta, korábbi kezdeményezésük támogatását kérik a társadalom minden tagjától, vagyis hogy az Európai Bizottság kösse az uniós források kifizetését a tanárok és diákok három követelésének teljesítéséhez.

Azonnali 50 százalékos pedagógusbéremelésre van szükség, vissza kell vonni a pedagógusok új életpályájáról szóló előterjesztést, azaz a státusztörvényt, valamint átfogó oktatási reformot kell kidolgozni - sorolta a követeléseket.

Az oktatás a nemzet jövőjébe történő befektetés, és aki nem veszi ezt komolyan, „a nemzetet köpi szembe”

– fogalmazott.

 
352193035_560768549578677_406069991731446527_n
 
Donáth Anna a Széll Kálmán téren a Momentum aláírásgyűjtő pultjai előtt
Donáth Anna/Facebook
 

 

Donáth Anna azt is elmondta, az aláírásokat országszerte és online, az europaioktatas.eu oldalon is gyűjti a Momentum, majd azokat elviszi a bizottsághoz, hogy bemutassa, mennyien állnak az ügy mögött. A képviselő ugyanis az EP-ben is felszólalt a magyar oktatás érdekében és találkozott Vera Jourovával, az Európai Bizottság alelnökével, akihez azokat a magyar diákokat is elvitte, akiket vegzált a rendőrség, akik a saját jogaikért tüntettek, és ezért „cserébe gumibotot és könnygázt kaptak.” A bizottság teljesen megdöbbent, hogy 16-18 éves fiatalokat vegzál a hatalom, miközben ők nem tesznek mást, mint érvényesítik az oktatáshoz való jogukat, amelyet az Európai Unió Alapjogi Chartája is biztosít számukra.

Cseh Katalinnal közösen azon dolgoznak, hogy az uniós forrásokat közvetlenül fizessék ki a civil szervezeteknek, az önkormányzatoknak, a vállalkozásoknak.

A Momentum politikusa azt mondta, tudják, hogy az oktatás tagállami hatáskör, nem is azt kérik, hogy az Európai Bizottság dolgozza ki a magyar állam helyett az oktatási reformot, hanem azt kérik, hogy az igazságügyi reformhoz hasonlóan a bizottság szabja meg az oktatás reformjának irányát. Azzal is érvelt, hogy szerinte sérül a diákok Alapjogi Chartában biztosított oktatáshoz való joga, az alapjogokra hivatkozva pedig már rengeteg mindenben lépett fel a bizottság.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?