Megsemmisítette a bíróság a választókerületek átrajzolását a Belvárosban

  • narancs.hu
  • 2023. december 19.

Belpol

De már az első érv elég volt a bíróságnak, így a többit nem is vizsgálta.

A Fővárosi Törvényszék megsemmisítette az V. kerület új választókerületi beosztását, amit a csökkenő lakosságszám miatt határozott meg a jegyző. A bíróság az indoklás hiányára tekintettel új eljárásra kötelezte a választási irodát. A választókerületi beosztást a Tiéd a Belváros-frakció vezetője, Kovács Alex Gábor és helyi képviselő a Választási Földrajz és a TASZ segítségével támadta meg – írja a telex.hu. A bíróság a politikai érveket érdemben nem vizsgálta, mert az indokolás hiánya önmagában elegendő volt a határozat megsemmisítésére.

A jövő júniusi önkormányzati választás előtt több fővárosi kerületben és vidéki városban újra kell rajzolni a választókerületeket, mert több esetben jelentősen csökkent a lakosság száma. A jegyzők november 30-ig rajzolták meg az új választókerületi felosztást, és ezek kihirdetése után 15 napig van lehetőség jogorvoslatra.

Egyáltalán nem mindegy, hogyan jelölik ki az önkormányzati választókerületek határait, ez ugyanis komoly befolyással lehet a végeredményre.

Azt a törvény határozza meg, hogy mekkora változásnál kell hozzányúlni a beosztáshoz.

A Belvárosban egyrészt azért volt szükség a kerülethatárok módosítására, mert a kerület lakónépessége 25 ezer alá csökkent, emiatt a korábbi 10 választókerület helyett már csak 8-at kell kijelölni. Ezzel párhuzamosan a képviselő-testületben ülő képviselők száma is csökken 14 (10 egyéni és 4 kompenzációs) mandátumról 11 (8 egyéni és 3 kompenzációs) mandátumra.

Másrészt

a beosztás módosítását nem csak a lakónépesség csökkenése, hanem a választópolgárok körzetenkénti eloszlásának változása is indokolta.

A választókerületeket ugyanis úgy kell kialakítani, hogy mindegyikben körülbelül ugyanannyi szavazó legyen, és a választópolgárok számának a települési/kerületi átlagtól vett eltérése ne haladja meg a 15 százalékot.

 

A belvárosi ellenzék, a Tiéd a Belváros-frakció három tagja, Kovács Alex Gábor, Tomos Endre és Árvai Péter a Választási Földrajz és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével támadta meg a határozatot. A beadvány három irányból támadta a kerületi beosztást – foglalta össze a bíróság előtt felhozott érveket Mécs János, a TASZ jogásza.

Egyrészt arra hivatkoztak, hogy az indokolás túl általános, nem alkalmas arra, hogy a választópolgárok felmérjék, milyen okból tér el egyes kerületekben 5 százalék felett a választásra jogosultak száma.

A másik érvük az volt, hogy még ami rekonstruálható is az indokolásból, az tényszerűen nem igaz. Vagyis hogy az eltérés indoka az lenne, hogy egyben tartsák a településszerkezetileg egybefüggő részeket. Végül pedig arra hivatkoztak, hogy az eset összes körülményéből manipulatív célú változtatásra lehet következtetni. Ezt leginkább az mutatja, hogy a 2019-es és 2022-es választási eredmények alapján éppen a legellenzékibb egyéni választókerület lett a legnagyobb.

Mécs elmondta, hogy a bíróság már az első érvet (túl általános az indokolás) megalapozottnak látta, így nem vizsgálta a másik két érvet, hiszen önmagában ez elegendő ok volt a határozat megsemmisítésére.

A választókerületek átrajzolása miatt az egri Momentum is bírósághoz fordult:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk