Eddig több mint 12 ezren jelezték, hogy külképviseleten szavaznának az EP-választáson

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. május 17.

Belpol

Május 31-én 16 óráig lehet kérni a külképviseleti névjegyzékbe vételt.

Két héttel a határidő lejárta előtt már 12 150-en jelezték, hogy az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán külképviseleten akarnak voksolni. Az EP-választáson azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik a voksolás napján, június 9-én nem tartózkodnak Magyarországon, az ország 147 külképviseletén – nagykövetségén és konzulátusán – szavazhatnak.

Ehhez május 31-én 16 óráig kell kérniük a külképviseleti névjegyzékbe vételüket.

A kérelem benyújtható személyesen, kézbesítési meghatalmazott útján vagy elektronikus azonosítást követően elektronikusan a www.valasztas.hu és a www.magyarorszag.hu honlapon. A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem. A külképviseleteken a magyarországi szavazás napján, helyi idő szerint reggel 6 és este 7 óra között lehet voksolni, kivéve az amerikai kontinens külképviseleteit, mert ott – az időeltolódás miatt – június 8-án, szombaton lesz a szavazás.

A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu péntek reggeli adatai szerint eddig több mint 12 ezren jelezték, hogy a külképviseletek valamelyikén kívánnak voksolni az EP-választáson. A legtöbben, több mint 1200-an a londonit jelölték meg, de sokan, közel 850-en szavaznának Hágában, majdnem 800-an Brüsszelben, mintegy 550-en Münchenben és Bernben. Közel 470-en szerepelnek a névjegyzékben Stuttgartban és 450-en Berlinben, míg Bécsben közel 380-an szavaznának. A 2014-es EP-választáson 98 külképviseleten lehetett szavazni, 2019-ben pedig már 134-en. 2019-ben két héttel a voksolás előtt 10 357-en voltak a külképviseleti névjegyzékben, a szavazás napjára ez a szám 20 291-re nőtt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk