Orbán a Kossuth rádióban is azt hangoztatta, hogy Fico merénylője „baloldali” és „háborúpárti”

  • narancs.hu
  • 2024. május 17.

Belpol

Szerinte a támadó „keresztbe lőtte” Szlovákia békepárti folyamatát, ezért új szövetségeseket keres.

„Mindenkit szíven ütött a merénylet, mindenki megrendült, megdöbbent, azt mondogatják az emberek – magam is –, hogy ide jutott Európa” – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban, reagálva a Robert Fico ellen elkövetett merényletre.

A hvg.hu összefoglalója szerint a miniszterelnök kifejtette, egy merénylet mindig meglepő, de az, hogy Európában az erőszak szintje ekkora mértékben nő, az szerinte senkit sem lep meg, mivel az elmúlt években több EU-s országban is voltak terrortámadások, majd jött a háború és elkezdődött Európa „háborúpártivá” formálása. A kormányfő hozzátette, a Fico elleni merénylet azért igazán megrázó, mert az Európai Uniót lesősorban a béke, másodsorban a jólét miatt hozták létre.

„Robert Fico küzd az életéért, élet-halál között van, de ha fel is épül, nagy veszteség ez Magyarország számára, mert a legfontosabb hónapokban esett ki a munkából, amikor egy olyan választás előtt állunk, amely eldöntheti a háború és a béke kérdésé Európában”– fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: „Itt nagyon kellett volna Robert Fico, itt nagyon kellett volna egy békepárti Szlovákia.”

Orbán szerint nem indokolatlan azt mondani, hogy „egy baloldali, háborúpárti elkövetővel van dolgunk.”

A miniszterelnökhöz ezek szerint még nem jutott el a hír, miszerint több magyar hírportál is egy fordítási hiba miatt írta Robert Fico szlovák miniszterelnök merénylőjéről, Juraj Cintuláról, hogy „baloldali”.

Mindenesetre Orbán kihasználta az alkalmat, hogy emlékeztessen, a merénylet időben egybeesik sokféle, a háborúval kapcsolatos fejleménnyel. Szerinte Fico merénylője „keresztbe lőtte” a szlovákok békepárti folyamatát, miközben „háborúpártiak tárgyalnak egymással, ezért ment a Soros-birodalom vezetője is tárgyalni Kijevbe”. Beszélt arról is, a NATO „ukrajnai missziót szervez”, amihez 100 milliárd dollárt kellene „összedobni”, az ilyesminek azonban nem szokott jó vége lenni.

A háborúba sodródás történelmi tapasztalataival kapcsolatban a kormányfő azt fejtegette, annak idején Tisza István miniszterelnök is ki akart maradni az első világháborúból, ahogy „Horthy Miklós kormányzó úr is megpróbált kívül maradni a háborún, ameddig tehette, vagy amíg képes volt rá, de a németek végül is belenyomták Magyarországot a háborúba.” Orbán szerint a környező nagyhatalmak ma is abban érdekeltek, hogy Magyarországot „belenyomják” ebbe a háborúba.

„Aki a Fideszre szavaz, az a békére szavaz, és minél többen teszünk így, annál nagyobb esélyünk van arra, hogy kimaradjunk ebből a háborúból” – jelentette ki Orbán Viktor néhány héttel a június 9-i EP-választások előtt. Hozzátette: „most Robert Ficot átmenetileg elvesztettük, de keresek új szöveteségest” a „háborúellenes”, „békepárti” politikában.

Az interjú végén a kínai elnök múlt heti látogatása is szóba került. A miniszterelnök szerint Kína néhány év alatt a világ élvonalába tört, sok mindenben ők a legjobbak most, ezért úgy fogalmazott:

„Nem akarom a magyar gazdaság érdekeit ideológia vagy geopolitikai alá rendelni.”

Orbán ezzel kapcsolatban arról is beszélt, azt szeretné, ha Magyarország a nyugati és a keleti technológia találkozópontja lenne, így „Oroszország, Kína vagy éppen Vietnám esetében nem tulajdonítok neki jelentőséget, hogy milyen a politikai berendezkedésük”. A kínai elnök magyarországi látogatását Orbán Viktor mérföldkőnek nevezte.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.