Egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújtaná a kormány a hálapénzt adó betegeket

  • narancs.hu
  • 2020. október 5.

Belpol

Aki pénzzel próbál előnyt szerezni az orvosnál, börtönbüntetésre számíthat.

Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetését is taglaló törvényjavaslat, melyet még szombaton jelentett be Orbán Viktor.

A kormány elfogadta az Orvosi Kamara javaslatát: soha nem látott mértékű béremelést kapnak az orvosok

És kivezetik a hálapénzt. Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán közzétett videóban, miután szombat reggel - több hónapos előkészítő munka után - találkozott a kormány és a kamara delegációja.

A parlament oldalára kikerült javaslat szerint a kormány a hálapénz megszüntetését célzó intézkedésként, a hálapénzt nyújtójával szemben helyez büntetést kilátásba.

Egész pontosan a Büntető Törvénykönyvet a következőkkel egészítené ki:

  • „Aki egészségügyi szolgáltatás nyújtásával összefüggésben egészségügyi dolgozónak, egészségügyben dolgozónak vagy ezekre tekintettel másnak az egészségügyről szóló törvényben meghatározottak szerint jogtalan előnyt ad vagy ígér, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”
  • „Az egészségügyi dolgozó vagy az egészségügyben dolgozó az egészségügyi szolgáltatás nyújtása során a jogszabályban vagy jogszabály alapján meghatározott térítési díjon felül az egészségügyi szolgáltatás nyújtásáért semmilyen pénzbeli, gazdasági szolgáltatás keretében nyújtott vagy természetbeni ellenszolgáltatást vagy egyéb előnyt nem kérhet, illetve nem fogadhat el.”
  • „Ugyanakkor a javaslatban rögzített feltételek fennállása esetén a mindenkori minimálbér havi összegének 5 százalékát meg nem haladó értékű ajándékot el lehet fogadni.”

A hálapénz károsabb, mint gondolná, de mindenki tehet ellene

Az ókori Kínában is volt háziorvos, aki rendszeresen látogatta, vizsgálta, tanácsokkal látta el a család tagjait. Tisztelték, megbecsülték és minden vizit alkalmával egy tálkába elhelyezték a honoráriumát. Ha valaki megbetegedett a családban, a tálka üres maradt mindaddig, amíg a beteg meg nem gyógyult.

(via mfor)

Figyelmébe ajánljuk